Hartcoherentie

Hartcoherentie, het was het buzzwoord van de afgelopen dagen. In het journaal vertelde een mevrouw hoe ze omgaat met stress door elke dag te werken aan haar hartcoherentie, speciale ademhalingsoefeningen die haar helpen ontspannen. Ze ademt langzaam twee tellen in, houdt haar adem even vast en ademt dan langzaam vier tellen weer uit. En dat vijf minuten aan een stuk.

Ik spits mijn oren want wat de mevrouw beschrijft klinkt als het gecontroleerde ademen dat heksen plegen te doen om zich te ontspannen vooraleer ze de anderwereld in duiken. Het blijkt inderdaad om hetzelfde te gaan, al wordt er hier een hele therapie aan gekoppeld. Hartcoherentie zou immers helpen bij stress, slapeloosheid, depressie en concentratiestoornissen. Het zou je volledige immuniteitssysteem ondersteunen en verbeteren.

Hoe werkt het nu precies? Gezonde mensen hebben een onregelmatig hartritme. Je hartslag kan in een minuut tijd schommelen van 50 slagen per minuut naar 70 slagen per minuut en weer terug. De tijd tussen twee hartslagen varieert door verschillende factoren, maar is helemaal normaal. Dat wordt hartritmevariabiliteit of HRV genoemd in medisch jargon. Onze ademhaling beïnvloedt de HRV. Onze hartslag versnelt als we inademen en vertraagt weer als we uitademen.

Ook onze bloeddruk heeft invloed: als die daalt, gaat ons hart iets sneller slaan, en omgekeerd. Dat heet de baroreflex. Zo compenseert ons lichaam en blijft onze bloeddruk min of meer stabiel, mits kleine schommelingen.

Als je snel ademt, werken beide mechanieken los van elkaar en krijg je maar kleine variaties in je hartritme en dus een lage HRV. Als je daarentegen heel traag ademt – zes keer per minuut – dan loopt het ritme van de baroreflex synchroon met je ademhaling. Je krijgt dan grote variaties in je hartritme en een hoge HRV.



Door gecontroleerd te ademen laat je het ritme van je ademhaling samenvallen met het ritme van je HRV. Die zijn dan coherent, vandaar de naam van het beestje. De term hartcoherentie komt echter helemaal niet uit de cardiologie maar uit de alternatieve geneeskunde. In de alternatieve geneeskunde wordt gezegd dat de harmonie tussen je hartslag en je ademhaling zorgt voor algemeen welbehagen. Dat vinden ze niet zomaar uit maar komt uit de oude Chinese geneeskunde die dat een paar duizend jaar geleden al zei. Of het effectief helpt is wetenschappelijk echter niet bewezen.

Artsen vinden het dus allemaal maar bullshit, al erkennen ze wel de waarde van gecontroleerd ademen als ontspanningstechniek, een techniek die wij heksen altijd al om die reden hebben gebruikt. Ze zijn echter bang dat mensen gaan geloven dat ze geen therapie of medicijnen meer nodig hebben, en toegegeven – dat is inderdaad een beetje kort door de bocht.



Bron:
https://skepsis.nl/hartcoherentietraining/
http://aartjan.nl/blog/hartcoherentie/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam