Bryd groet 's ochtends de deva

De afgelopen dagen waren zo mooi dat ik ze bijna volledig buiten heb doorgebracht op ons nieuwe terras. Ons tuintje is een halve wildernis met in het midden een klein stukje gras, net genoeg om in te sjotten of een picknickdeken uit te spreiden. Het is er fantastisch thuiskomen. Wat is er mooier dan het geluid van de tuin, een heerlijke combinatie van het ruisen van de bladeren, het gefluit van enthousiaste vogels en het gezoem van zweefvliegen en hommels op zoek naar iets lekkers.

Elke ochtend als het weer het toelaat maak ik met mijn tas koffie een toertje en maak een babbeltje met de planten die er groeien. Fantastisch dat jullie eindelijk beslist hebben om door te breken, Citroenmelisse! Nog eventjes genieten van de zon en dan zijn jullie mooi blozend rood, Aardbeitjes! Hier jij, Slak, ik zal je maar eens in het park gaan zetten! Zo groet Bryd ’s ochtends de dingen :-)

Ik kom dus helemaal tot rust in mijn kleine vlekje groen in de stad. Daar zit waarschijnlijk de deva van mijn tuin voor iets tussen, de kleine groene man die er voor zorgt dat alles er groeit zoals het groeit. Deva’s zijn natuurspirits. Sommige heksen gebruiken de term als een verzamelnaam voor alle soorten van natuurspirits, elfen, elementalen, enz. … maar dat is niet correct. Deva’s zijn niet zomaar natuurspirits, het zijn de spirits àchter de natuur, een soort van engelen zo je wil. Theosofen zeggen dat er miljoenen deva’s zijn die ervoor zorgen dat de natuur is zoals ze is en die het ecosysteem van onze planeet doen draaien. Volgens sommigen zou je deva’s kunnen beschouwen als een soort van ziel van een stukje natuur, een soort van archetypische spirituele intelligentie achter een streek, een berg, een soort, enz. … Een stuk natuur waar zo’n grotere spirit over waakt kan heel uitgebreid zijn, zoals een regio, een gebergte, een landschap … maar dat hoeft niet het geval te zijn. Ook kleinere stukken natuur kunnen een deva hebben, zoals een park of een tuintje zoals dat van mij.

"Our consciousness is so deep in the Earth, so used to channeling through rock, that we are almost as divorced from our higher selves as are humans. We are deep down, firm and constantly overshadowing our environment, attached to it and paying heed to little else. We do not mind if you try to translate our consciousness in your words - what is one passing human in eternity? We steady and maintain. We are the great maintainers of the world, the strength of the earth itself continually translating forces up and down, the pores of the earth breathing, and I, one entity commanding here. There are many of us. We go on forever. I know man changes and alters the countryside. That is only at our feet and he has not altered us. We are of the Earth itself. We are before and after man."

Dat is wat de deva van een berg vertelde aan Dorothy Maclean van de Findhorn Foundation. Deva’s zijn dus als het ware de natuur zelf, de ziel van de omgeving. Voor de aboriginals en de native americans is het bestaan van deva’s de evidentie zelve. Voor hen is het land heilig. Via rituelen en offers wordt het land geëerd en er wordt geluisterd naar wat de deva’s te vertellen hebben. Met hun wensen wordt niet gespot: voor dingen die fundamenteel ingrijpen op de natuur wordt hun toestemming gevraagd. Wij zijn hier in onze maatschappij onze band met de natuur kwijtgeraakt en gaan erg arrogant om met de natuur om ons heen. En dan gaat het soms mis. Denk aan de manier waarop we alles vol beton hebben gestort en nu tot de constatatie komen dat onze kelders onder water komen te staan omdat we geen rekening hebben gehouden met de natuurlijke afwatering…



Heksen hebben ondertussen door dat het prettig samenwonen is met de natuur, ook al is het op een lapje groen een zakdoek groot. Je kan inderdaad zonder problemen communiceren met deva’s. Je moet je alleen voor hen openstellen. Dat is niet zo verschrikkelijk moeilijk, zeker niet als je gewend bent om met energie te werken. Als je energie kan aanvoelen, dan kan je ook aanvoelen wanneer je van het territorium van de ene deva in het territorium van een andere stapt. Je voelt dan heel duidelijk hoe de sfeer om je heen verandert.

Probeer het maar eens: zet jezelf in het zonnetje in het park of in je tuin, sluit je ogen en voel de omgeving om je heen. Als je dat doet, voel je je één met het universum. Contact met grotere spirits zoals deva’s bezorgt je meteen een energieboost! Misschien vertelt de deva wat hij of zij  verlangt, misschien geeft hij of zij je een duwtje in een bepaalde richting op je pad, misschien wil hij of zij gewoon dat je het gras wat minder of meer afrijdt :-). Bedank de spirit voor het gesprek en laat een offertje achter, misschien wat eten voor de eekhoorns, of wat zaadjes van een vlindermengeling …

Je zal merken dat je tuin er wel bij vaart als je een goede band hebt met de deva die erover waakt. Maak er dus een gewoonte van om een babbeltje te slaan met je tuin. Voor je het weet groet hij je ’s ochtends terug.


Bronnen:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam