Eau de Cologne

Nadat we met Verelna trial en errorgewijs een verschrikkelijk stinkende versie van Floridawater hebben gemaakt, ga ik op zoek naar de formule voor Eau de Cologne. Mijn grootvader had altijd een grote fles van de klassieke 4711 in de badkamer staan en ik associeer die specifieke geur dan ook altijd met mijn  kinderjaren.

Eau de Cologne – Keuls water – is geen parfum. Er zitten minder geurstoffen in dan in parfum (en ze zijn dan ook goedkoper). Eau de Cologne geeft even een lekkere, frisse, geur die niet te lang blijft hangen. Perfect om je op te frissen, net zoals mij opa deed elke morgen.



De uitvinder van de Eau de Cologne is Johann Maria Farina. Hij stelde in de 18de eeuw zijn aqua mirabilis voor in Keulen, vandaar ook de naam van het wonderwater. Eau de Cologne bevat typisch bergamotolie, citroenolie en neroliolie als hoofdbestanddelen. Het is helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Je moet in principe enkel een mengeling van verschillende etherische oliën oplossen in alcohol.

Druppel eerst de verschillende oliën in een maatbeker. Zorg dat de olie die je gebruikt geschikt is voor gebruik in cosmetica, anders kan je er allergische reacties van krijgen. Voeg dan de helft van de voorgeschreven alcohol (cosmetisch haarwater) toe en roer goed. Giet dit mengsel in een parfumflesje van 50ml en vul het flesje aan met alcohol tot het  bijna vol is. Druppel er dan nog ongeveer 20 druppels water bij. Dat zorgt ervoor dat de Eau de Cologne langer ruikbaar blijft. De geur wordt beter door het flesje nog een tijdje donker en koel te bewaren. Je kan het echter ook niet te lang bewaren, want met de tijd vervliegt de olie in de Eau de Cologne en verdwijnt de lekkere geur.

Eau de Cologne 4711
Het gekendste merk van Eau de Cologne is 4711. Dat is ook de Eau de Cologne die mijn opa gebruikte. De naam komt van het huisnummer van het atelier in Salzburg waar het werd gemaakt. Het is nog altijd één van de toeristische trekpleisters van Salzburg, samen met de Sound of Music :-).



Wat heb je nodig:

12 druppels Bergamot etherische olie
10 druppels Citroen etherische olie
6 druppels Petitgrain etherische olie
6 druppels Oranjebloesem parfumolie
2 druppel Roos parfumolie
2 druppel Jasmijn parfumolie
2 druppel Lavendel etherische olie
50 ml cosmetisch haarwater (dit is een soort van verdunde alcohol van 94%)
1 ml of 20 druppels water

Klassiek Eau de Cologne
Dit zou de samenstelling zijn van de oorspronkelijke Eau de Cologne die Johann Maria Farina maakte. De saamenstelling geurt veel kruidiger en veel minder bloemig dan de Eau de Clogne die we nu gewend zijn.



Wat heb je nodig:

14 druppels Bergamot etherische olie
12 druppels Citroen etherische olie
8 druppels Petitgrain etherische olie
4 druppels Oranjebloesem parfumolie
2 druppel Rozemarijn etherische olie
2 druppel Lavendel etherische olie
50 ml cosmetisch haarwater
1 ml of 20 druppels water

Florida water
Nog een versie van Eau de Cologne die in heksenmiddens wodt gebruikt is het zogenaamde
Floridawater, dat zo’n beetje de Amerikaanse tegenhanger is van onze Europese Eau de Cologne. Floridawater wordt gebruikt in de santeria en nu er binnen de hekserij meer en meer leentjebuur wordt gespeeld uit verschillende culturen en tradities, wordt het nu ook wel eens bij onze rituelen gebruikt. Het is niet zo’n gekende geur in België, al doet het veel aan onze Eau de Cologne denken. De geur is mannelijker dan de Eau de Cologne die wij kennen, doordat er kruidnagel in wordt gebruikt.

Wat heb je nodig:

16 druppels Bergamot parfumolie
16 druppels Lavendel etherische olie
4 druppels Kruidnagel etherische olie
4 druppels Sinaasappel etherische olie
50 ml cosmetisch haarwater
1 ml of 20 druppels water

Hongaars water
Deze versie van Eau de Cologne is waarschijnlijk het oudste op alcohol gebaseerde reukwater. Het werd waarschijnlijk rond 1200 gemaakt voor de Hongaarse koningin Elizabeth. De meest eenvoudige versie van dit reukwater is gewoon een aftreksel van rozemarijn op alcohol.

 





Wat heb je nodig:

18 druppels Rozemarijn etherische olie
12 druppels Citroen etherische olie
6 druppels Lavendel etherische olie
4 druppels Sinaasappel etherische olie
50 ml cosmetisch haarwater
1 ml of 20 druppels water

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam