Bijvoetsmudgesticks

Toen we samen met Vincent Ongkiwodjojo een Seidr ritueel uitvoerden om te zien hoe dat was, zuiverde Vincent de cirkel met een smudgestick van bijvoet. Meestal doen we dat bij Arcadia met salie, iets waar ik eigenlijk nooit echt bij had stilgestaan aangezien salie zo’n beetje de algemeen gebruikte plant is als het gaat om zuivering. De Kelten en de Germanen kenden salie echter helemaal niet: het is een kruid dat bij ons niet inheems is.  Het komt oorspronkelijk van rond de Middellandse Zee en het waren de Romeinen die het meebrachten toen ze onze streken inlijfden bij het grote Romeinse Rijk.

Een kruid dat wel inheems is en waar dezelfde “magische “ eigenschappen aan worden toegekend is bijvoet. Ik had nog maar vaagweg van die naam gehoord, maar “wormwood” en “mugwort”, twee Engelse namen van bijvoet, doen waarschijnlijk al meer belletjes rinkelen.


De plant groeit hier trouwens haast overal. Iedereen kent de bijvoet dan ook: denk aan een terrain vague en je denkt aan bijvoet. Bijvoet staat langs paden en wegen en er wordt gezegd dat hij mensen bijstaat op hun “levenspad”. Dat was soms letterlijk te nemen: de Romeinse soldaten staken bijvoet in hun sandalen om verlichting te brengen voor hun pijnlijke voeten.

De plant werd ook  gebruikt om vermoeide reizigers een extra boost te geven en hen te beschermen tegen wilde dieren en boze geesten. De plant wekt de eetlust op en stimuleert de spijsvertering. Hij werd niet voor niks aan het bier toegevoegd in al die herbergen waar die vermoeide reizigers stopten om zich op te frissen. Bijvoet wordt dus nog steeds geruikt in beschermingsamuletten voor reizigers. Zakjes met o.a. bijvoet zouden vertragingen en andere ergernissen op reis tegengaan en bescherming bieden tegen ongelukken, diefstal en andere gevaren op reis.

Bijvoet heet in het Latijn Artemisia Vulgaris en hoort bij de alsemfamilie, waar ook de alsem bij hoort waar absinth van wordt gemaakt. Voor de Kelten en de Germanen was het een wonderplant want hij zou zo goed als alles genezen. Van bijvoet wordt gezegd dat het een vrouwelijke plant is, die hoort bij het element aarde en in verband wordt gebracht met de maan. De plant heeft haar naam Artemisia Vulgaris van de Griekse maangodin Artemis die vrouwen bijstond in het kraambed. De plant wordt ook geassocieerd met de Romeinse Diana, en met Hekate, de beschermgodin van herbalisten en vroedvrouwen. De maan en de vrouwelijke cyclus zijn met elkaar verbonden en bijvoet kan worden gebruikt om de menstruatie op gang te brengen. Bijvoet werd vooral gebruikt als medicijn bij vrouwenziekten. In de Chinese kruidenkunde wordt de plant vooral gebruikt voor de voortplantingsorganen, om de baarmoeder te verwarmen, om bloedingen te stoppen of om bloedingen bij een te lange menstruatiecyclus af te remmen. Vrouwen die zwanger zijn mogen de plant echter zeker niet gebruiken!

Ik ben geen herborist en de geneeskrachtige eigenschappen van bijvoet zijn interessant, maar verder kan ik er niet veel mee. Met de magische eigenschappen van de plant kan ik meer doen. Bijvoet staat bekend als een  multifunctionele magische plant want hij kan op verschillende manieren worden gebruikt: als geneesmiddel, als wierook, om te smudgen, of in magisch werk.

Bijvoet wordt meestal gebrand als wierook, om mensen en ruimtes ritueel te reinigen, maar ook om divinatie en prophecy te vergemakkelijken.  Bijvoet wordt inderdaad in verband gebracht met divinatie en dromen. Bij divinatierituelen – zoals ons Seidr ritueel met Vincent Ongkiwodjojo – wordt bijvoet gebruikt als een sacraal kruid om te roken of te smudgen. Je kan het veilig roken (voor zover roken veilig is natuurlijk), zonder toevoeging van tabak, in een rituele context. Het bevordert astrale projectie, bewust dromen en het bereiken van een ander bewustzijnsniveau. Het zou volstaan om bijvoet onder je kussen te leggen om profetische dromen te bevorderen. Je kan ook een speciaal  droomkussentje maken gevuld met bijvoet. Dat zou er niet alleen voor zorgen  dat nachtmerries ver weg blijven maar ook voorspellende dromen aantrekken. Als je te veel droomt, kan je een ritueel bad nemen met bijvoet voor je gaat slapen.

In de Middeleeuwen dacht men dat bijvoet bescherming bood tegen hekserij en de duivel. Dat is net de reden waarom veel heksen uit verschillende westerse magische tradities bijvoet gebruiken als een tool voor algemene zuivering. Bijvoet zou algemeen beschermen tegen slechte spirits. De Amerikaanse indianen (want daar komt bijvoet ook voor) wrijven de blaadjes van de plant over hun lichaam om zich te beschermen tegen geesten.

Magisch gebruik van bijvoet

  • Gebruik een badje met bijvoet of bijvoetwierook in rituelen die focussen op het behandelen van depressie.
  • Maak smudgesticks van gedroogde bijvoet om te gebruiken in rituelen waarin aan prophecy of divinatie wordt gedaan.
  • Leg bijvoet onder je kussen om astrale aanvallen te voorkomen of psychische aanvallen van mensen die je niet goed gezind zijn af te weren.
  • Plant bijvoet in je tuin om elfen aan te trekken.
  • Brand bijvoet als onderdeel van een wierookmengeling voor Litha.
  • Maak een beschermende olie met bijvoet voor je huis en eigendommen.
  • Maak een magische bezem met bijvoet en gebruik hem om negatieve energie uit je huis of uit je cirkel weg te vegen.
  • De steel van bijvoet is zeer geschikt voor het maken van een magische staf.
  • Gebruik een aftreksel van bijvoet om je magische tools te reinigen, vooral de tools die je gebruikt voor divinatie.
  • Hang bijvoet boven een deur om ongewenste energie tegen te houden.
  • Maak een gordel of krans van bijvoet om rond het midzomervuur te dansen en gooi hem op het einde van de avond in het vuur om bescherming te krijgen voor de rest van het jaar.

Bijvoetsmudgesticks
Bijvoetwierook wordt gebruikt voor de rituele reiniging van mensen en ruimten, zoals bijvoorbeeld de cirkel. Alle Artemisia-soorten zijn hiervoor eigenlijk geschikt maar de gwone bijvoet is natuurlijk het gemakkelijkst te vinden. Pluk de knoppen van de bijvoet vlak voor ze in bloei komen. Maak stukken van ongeveer 15 cm en laat ze ongeveer twee dagen drogen. Maak een bundeltje van 2,5 cm dik en bind dat samen met koord. Gebruik hiervoor liefst katoendraad, zeker geen synthetische vezels. Om je verse smudgesticks te gebruiken steek je gewoon één kant aan, blaas je de vlam uit en laat je de smudgestick smeulen, net zoals je met een klassieke saliesmudgestick zou doen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam