Het medicijnwiel (Hagazussa)

Terwijl in de meeste grote godsdiensten het goddelijke los staat van de mens, is dat in het godsbeeld van veel oudere volkeren niet zo. Voor hen zit het goddelijke ook in onszelf. De indianen bijvoorbeeld geloven dat wij allemaal een stukje zijn van de Grote Geest, en niet alleen wij, maar ook de dieren, de planten en zelfs de stenen. Alles is bezield door de Grote Geest. Wij zijn zelf Geest. Ons lichaam dient om ons stukje van de Grote Geest ervaringen te laten opdoen. Uit die ervaringen kunnen lessen geleerd worden, zodat we wijzer worden. Het medicijnwiel is hierbij een hulpmiddel. Medicijnwielen vind je overigens overal ter wereld, niet alleen bij de indianen. Je vindt ze in prehistorische grotschilderingen, bij de Kelten, als mandala’s in Tibet, enz. ...

De indianen bedoelen met het woord ‘medicijn’ iets helemaal anders dan wij. Medicijn staat voor kracht, je levenskracht die in je zit. Het betekent een krachtige energie waar je onbeperkt gebruik van kan maken. Het betekent ook hogere kennis en wijsheid. Het medicijnwiel is een cirkel van kennis waar je kracht uit kan putten en die alles omvattend is. Het symboliseert de oneindige kringloop van het leven en de schepping. Het leven is een opeenvolging van veranderingen waar we doorheen gaan en dat gesymboliseerd wordt door een cirkel. Alle leven op aarde volgt dus het patroon van het medicijnwiel. In tegenstelling tot hoe wij in het westen denken, moet niet alles dat een begin heeft ook een einde hebben.

Het medicijnwiel start in het oosten.  Hier krijgt de Geest een fysiek lichaam. Het is het begin, de geboorte van een kind. Het oosten heeft een gele kleur, de kleur van de opkomende zon en van verlichting. Het kind groeit op en komt als puber terecht in het zuiden. De kleur van het zuiden is rood, de kleur van levensenergie en bloed. Dan gaat de weg verder naar het westen, naar de volwasenheid. Hier is de kleur blauw, de kleur van emoties, van loslaten en afscheid nemen, van vergeving. Soms wordt het westen zwart gekleurd, de kleur van de vormeloosheid waaruit alle vorm voortkomt. Na het westen komen we in het noorden, de plaats van de voorouders, van de ouderdom en de wijsheid. De kleur is hier wit, de kleur van het licht. Hierna gaan we weer opnieuw naar het oosten, en geven we ons lichaam terug aan de aarde. Het is een eindpunt en tegelijk een nieuw begin. De cirkel begint opnieuw.

Leven volgens het medicijnwiel is niet altijd gemakkelijk. Het betekent dat je de weg volgt door je Geest te volgen. Veel mensen kiezen liever voor de shortcuts, langs de paden die naar het centrum van de cirkel leiden. De indianen noemen deze sluipweggetjes van het leven het “pad van het vlees” omdat op die weggetjes enkel de tastbare werkelijkheid geldt en niet het spirituele. Herkenbaar?

Om je te helpen op je pad, kan je een medicijnwiel leggen. Dat is een ritueel dat van die plaats een heilige plek, een krachtplek maakt waar je je bewust wordt van jezelf, van je heelheid, en waar je kracht uit kan putten. Het medicijnwiel leg je met  behulp van stenen. Die zijn evenzeer bezield door de Grote Geest als wij, het zijn levende uitingen van moeder aarde. Er zijn verschillende manieren om een medicijnwiel te leggen, afhankelijk van de indianenstam waar je de mosterd hebt gehaald. In de eenvoudigste versie gebruik je 7 stenen, eentje voor het centrum, 4 voor de indrichtingen, en nog 2 voor de bovenwereld en de onderwereld, waarbij je altijd begint met de centrumsteen en dan verder gaat met het oosten. Die 7 stenen staan voor de 7 richtingen waar het sjamanisme mee werkt: 6 richtingen zijn de 4 windrichtingen, boven- en onderwereld, terwijl je zelf de 7de richting bent. De centrumsteen staat dus voor jzelf en je plaats in het universum. We starten daarna met een steen in het oosten,, het begin. Het is eigenlijk heel logisch allemaal ...

Maar er zijn evengoed medicijnwielen met 36 stenen, met een binnencirkel van 7 stenen (moeder Aarde, dan vader Zon, grootmoeder Maan, en de vier elementen) en een buitencirkel van 4 stenen die de natuurkrachten van de 4 windrichtingen vertegenwoordigen en 12 stenen voor ieder dierenriemteken (totemdieren). Elke totemdiersteen op de buitenste cirkel vertegenwoordigt een specifieke kwaliteit van het leven. De stenen van de windrichtingen verbinden de buitenste met de binnenste cirkel.

Als je eenmaal een medicijnwiel hebt gelegd in je tuin bijvoorbeeld, dan kan je het laten liggen. Je moet het wel regelmatig “voeden” door het te gebruiken. Kijk ernaar, mediteer erbij en doe alles met respect voor al het leven dat voor ons kwam en al het leven dat nog komt,  en waar we mee zijn verbonden. Dat is leven volgens het medicijnwiel. Je gebruikt het medicijnwiel voor inspiratie en antwoorden van de spirits op prangende vragen waar je mee zit, of onzekerheden rond een bepaald thema in je leven. Als je niet goed weet wat te vragen, dan kan je nadenken over het thema waar je graag meer wijsheid over zou ontvangen en vraag de spirits om je te te helpen: “Spirits, help mij om te doen wat ik moet doen/loslaten, want ik weet niet wat ik moet doen/loslaten.” Draag je ritueel op aan het Grote Geheel, het allerhoogste of wat voor jou het allerhoogste is, dan kome de spirits al meteen en blijven ze ook langer. Om het medicijnwiel te gebruiken, loop je langsheen de stenen. Bij elke windrichting maak je contact met de spirits van die windrichting en leg je je vraag of thema voor. Als je iets extra kracht wil bijzetten, dan loop je met de wijzers van de klok mee. Wil je eerder iets loslaten of ergevans vanaf raken, dan loop je tegen de wijzers van de klok in. Terwijl je zo langsheen het medicijnwiel wandelt, voel je vanzelf aan of je in de windrichting in kwstie moet blijven staan omdat er een antwoord op je wacht, of dat je eerder moe verderlopen of terugkeren naar een andere windrichting. Probeer te werken met wat je in het echt ziet in de betreffende windrichting, bijvoorbeeld: er loopt een kat langs terwijl je in het westen staat, waar staat een kat symbool voor, wat zou ze eventueel kunnen betekenen in combinatie met je vraag, rekening houdend met waar het westen voor staat, enz. ...

In het medicijnwiel maak je contact met elke windrichting. Opgelet, dit zijn niet de elementen, maar wel degelijk de windrichtingen, waarbij elke windrichting voor iets staat. Dat komt ongeveer overeen met de klassieke betekenis van de elementen, maar niet helemaal. De windrichtingen markeren belangrijke keerpunten in ons leven. Zo staat het oosten voor geboorte en begin, het zuiden voor initiatie, actie en kracht, het westen voor volwassenheid, innerlijke kracht, liefde en wijsheid en het noorden voor overgang, transformatie en voorouders (de onzichtbare wereld). Zo moet je ook de beelden en boodschappen interpreteren die je bij elke windrichting krijgt.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam