Goddelijke inspiratie (Graal Workshop)


Waar het in de Staf workshops gaat om de eerder mannelijke manier van magie bedrijven, willen de Graal workshops ons de vrouwelijke kant van magie doen begrijpen. Magie is niks anderd dan het werken met energie om transformatie tot stand te brengen. Alles heeft voeding nodig om te kunnen werken, ook onze spiritualiteit. En onze magie voeden we met energie. Energie opwekken en uitzenden om een doel te verwezenlijken is de mannelijke vorm van magie, de stafmagie. We schieten als het ware energie in de schoot van het universum, waar  vervolgens ons doel geboren wordt. Dit is echter slechts de helft van een groter verhaal en de andere helft is vrouwelijk ...

Waar stafmagie gaat om het zenden van energie (koordmagie, de zogenaamd “cone of power”, enz. ...) gaat graalmagie om het aantrekken en ontvangen van energie. We worden zelf gevuld met energie. De energie werkt in op ons leven, ons lichaam, onze dromen ... Wij zijn als het ware de graal, de levensbeker waarin de goddelijke kracht wordt opgevangen. Die kracht vervult ons en maakt ons tot wie we zijn. Ze zorgt voor vervulling. Beide vormen van magie vullen elkaar perfect aan en houden elkaar in evenwicht.

Problemen die je tegenkomt in je leven zijn die optiek gewoon verschillende wegen naar zelfbewustzijn – wie ben ik, waar moet ik heen – en alles krijgt betekenis (synchroniciteit). Socrates zei het al: “ken jezelf”,  vertrouw op jezelf en op je intuitie. Het stond niet voor niets op het voorportaal van de tempel van Delphi! :-)

Die tempel van Delphi is vooral gekend omwille van he orakel dat er erk geraadpleegd. Het orakel van Apollo gaf er boodschappen door van zijn vader Zeus. Zo’n menselijk orakel is de meest tot de verbeelding sprekende vorm van divinatie. Het is ook typische graalmagie. Wie divineert probeert contact te maken met het goddelijke, de innerlijke bron van wijsheid waar we allemaal uit kunnen tappen. Het vergt een beeje oefening, maar wie het regelmatig doet krijgt ook gemakkelijker boodschappen door. Het enige dat belangrijk is, is dat je je er aan moet overgeven en het gewoon mmoet laten gebeuren. Een orakel kan een persoon zijn – denken we maar aan de trance prophecy waar we binnen Arcadia mee werken – maar anderen hebben er een instrument voor nodig: een pendel, een spiegels enz. ...

In de klassieke oudheid hadden orakels een belangrijke rol in de maatschappij. Zo ook het orakel van Delphi. Mensen kwamen raad vragen over vanalles en nog wat. Een orakel moest dus beschikken over heel wat mensenkennis :-) Het orakel had dus ook veel macht: belangrijke beslissingen werden bij het orakel afgetoetst voor advies van de goden. Haar antwoorden hadden dus verstrekkende gevolgen en konden verantwoordelijk zijn voor oorlog en vrede!

Priestess of Delphi (John Collier)
In Delphi zat een vrouw – de Pythia – op een driepotige stoel te wiebelen boven een spleet in de grond waar zwavelwaterstofgas uit naar boven kwam. De Pythia was een oudere vrouw, helemaal in hogere sferen. Je zou voor minder als je de halve dag in zo’n dampen moest doorbrengen :-) Nadat de mensen een offer hadden gebracht, zoals een jong geitje, mochten ze naar de Pythia om haar advies te horen.

Fjierra nam ons in een pathworking mee naar de tempel van Delphi. We liepen mee in de processie die naar de tempel leidde, hoorden het gelach en geroezemoes van de massa, het schuifelen van de vele voeten op de marmeren stenen, het trappen van de geitjes wier keel met een handige houw van het offermes werd overgesneden. Ik rook de geur van mensen en van warm bloed en van de zwavel die penetrant in de tempel hing ...

De Pythia zat onderuitgezakt op haar stoeltje. Gele dampen kwamen uit het gat in de grond voor haar hoge stoel. Haar tenen konden niet bij de grond, haar blote knieën stonden uiteen en ze hield zich vast aan de rand van de driepotige stoel. Ik vroeg me af of ze er al ooit was afgetotterd ... Geduldig volgde ik de rij van mensen die langzaam naar voren schuifelden. En toen was het aan mij. Toen ik korterbij kwam, hoorde ik hoe de Pythia aan het giechelen en zingen was. “Blue eyes,” zong ze Sinatra-gewijs, met een slurrende stem, alsof ze verschrikkelijk dronken was, afgewisseld met gegiechel. Heel even voelde ik me dronken, en leek het of ik door haar wazige ogen keek, maar dat was maar een flits. Dit was de boodschap die voor mij bedoeld was ...

Blauwe ogen? Wat moest ik daar nu weeral mee ... Toe moest ik plots terugdenken aan Samhain, toen we in een pathworking naar de onderwereld waren geweest. Toen had ik in het zwarte water – het leek wel zo’n typische zwarte divinatiespiegel – ook twee blauwe ogen gezien die me hadden aangekeken. Was dit hetzelfde?

---
Oefening 1:
Maak een altaar. Eén kant van het altaar is mannelijk, de andere vrouwelijk.
Trek dan je cirkel voor het werk dat je wil gaan doen.

Oefening 2:
Begin en eindig de dag met 5 bewuste ademhalingen.
Denk aan de woorden "Laat ons stilstaan bij wie we zijn en waarom we hier zijn" die we bij Arcadia uitspreken als we een cirkel gaan trekken. Sta stil bij wie je bent en wat je doel is, wees bewust.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam