Coven Cuisine : Oranje Ovenschotel

De sneeuw mag me dan al bekoren, toch verlang ik naar de zomer. Of op zijn minst de lente. Het is niet zozeer de koude als wel de kleur van het licht. In de winter lijkt alles feller verlicht, alsof je een soort van reuze TL lamp in de hemel hebt hangen. En die TL lamp knipt veel te laat aan en veel te vroeg uit.

Ik hou meer van het zachte gele of oranje licht van zo'n typische slome zomerdag, als de lucht lijkt te trillen boven het gras. Die oranje gloed kan je dan helemaal in je binnenste voelen zitten en er is weinig dat aan dat gevoel kan tippen.

Alles wat me in putje winter dus aan de zon kan doen denken (en ik heb het niet over de nieuwe Neckermann catalogus) haal ik dus enthousiast aan in deze koude dagen. Deze winterse ovenschotel combineert het allemaal: de kleur van een warme zomernamiddag en de bijhorende warmte in je buik. Nu moet alleen de sneeuw nog smelten :-)

Nodig voor 4 personen:

  • 500g kippengehakt;
  • 5 preiwitten (gebruik het groen om een lekker soepje vooraf te maken!);
  • 800g zoete aardappelen;
  • 100ml lichte kookroom;
  • 100g geraspte kaas;
  • 2 ssoeplepels vloeibare margarine;
  • 1 kippenbouillonblokje;
  • 300ml water;
  • nootmuskaat;
  • peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180°. Bak het kippengehakt rul in een scheutje margarine.

Schil de zoete aardappelen en snij ze in blokjes. Doe een snuifje zout in het koude kookwater en kook de aardappelblokjes in 20 minuten gaar. Als ze gaar zijn, giet de aardappelen dan af (je kan het kookwater bijhouden voor dat preisoepje!) en roer ze tot een gladde puree met een klopper of de aardappelstamper. Schaaf er wat nootmuskaat overheen en breng op smaak met peper. Zout is niet meer nodig, dat zat al in het kookwater.

Snij de preiwitten in ringetjes van ongeveer een halve centimeter dik. Stoof de preiringen een 10-tal minuten in een scheutje bakmargarine. Los het kippenbouillonblokje op in 300ml water en giet dat bij de prei. Doe er 100ml kookroom bij en roer alles door elkaar. Laat alles nog een 5-tal minuten verder stoven met het deksel op de pan. Schaaf er wat nootmuskaat overheen en breng op smaak met zout en peper.

Giet de korrels kippengehakt in een ovenschotel. Verdeel de prei over het gehakt en werk af met een laag zoete aardappelpuree. Bestrooi de bovenkant met de gemalen kaas en laat 35 minuten bakken in de voorverwarmde oven, tot je een lekker kaaskorstje hebt (leve de grill! :-)).




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam