Is er een Godin in de zaal?

Elenor Tilia en ik spelen samen LARP of Live Action Role Play. Om de zoveel tijd kruipen we gedurende een weekend in de huid van een ander en improviseren er op los, een soms hilarische, meestal uitputtende maar altijd bevredigende ervaring.

We werken ook samen aan de organisatie van PaGE2008, een spiritueel pagan festival dat volgende week plaats vindt in Westmalle. Het programma is geweldig - al zeg ik het zelf , want ik heb het zelf met zweet en tranen in elkaar gepuzzeld :-) - en bevat een mix van doe-dingen en theorie rond spiritualiteit. Bedoeling is je te laten proeven van allerlei pagan stromingen, van klassieke Wicca over meer ecclectische stromingen, druidisme, sjamanisme, asatru, santeria enz. ... En er zitten natuurlijk ook een aantal rituelen in, waaronder een trance prophecy ritueel op zaterdagavond.

Trance prophecy lijkt van ver wel een beetje op LARP :-). Het is een techniek waarbij je in trance gaat om contact te maken met een god of godin en hem of haar uitnodigt om als het ware jouw lichaam te gebruiken om te communiceren met de wereld. Je wordt op dat moment de god of godin in kwestie. De eerste keer dat ik een trance prophecy zag was op PaGE2004, waar Janet Farrar en Gavin Bone te gast waren. Zij leidden toen een ritueel waarin deze techniek werd gebruikt en vroegen vrijwilligers uit de zaal om het eens te proberen. De metamorfose was indrukwekkend, Bridget was in de zaal! Ze kwam langzaam recht en had duidelijk plezier in het ontzag op de gezichten van de aanwezigen. Haar koninklijke houding en de kracht die van haar afstraalde waren buitengewoon.

Die eerste ervaring met trance prohecy nu vier jaar geleden, heeft bij Arcadia een onuitwisbare indruk nagelaten en sindsdien zijn er nog andere rituelen geweest waarbij "de maan werd neergehaald" en de godin letterlijk werd uitgenodigd om deel te nemen aan het ritueel, wat steeds met veel schwung werd aanvaard. Nu we voor de tweede maal de Pagan Gathering Europe organiseren, moest er dus natuurlijk opnieuw een trance ritueel bij en aangezien Janet Farrar en Gavin Bone opnieuw van de partij zijn, werd hen gevraagd of zij dit ritueel willen leiden. Met veel plezier, alleen moeten wij zorgen voor drie priesteressen voor drie godinnen en dus maken de meisjes van de Arcadia coven zich op om de godin waarmee zij het meest werken volgende zaterdag op de theevisite te vragen: Aphrodite bij Anthea Cypriana, de Morrigane bij Moira en Freya bij Elenor Tilia.

Omdat Elenor dat nog nooit had gedaan, heeft ze de afgelopen weken een paar keer geoefend. Moira hielp haar elke keer, maar aangezien zij zelf één van de drie godinnen ontvangt, kan ze dat niet doen op het ritueel zelf. En dus vroeg Elenor mij of ik haar niet wilde begeleiden. Graag, alleen had ik dat natuurlijk nog nooit gedaan en wist ik niet goed wat er precies van mij werd verwacht. We spraken dus af om nog een keer te oefenen bij Fjierra thuis, die Moira zou begeleiden. Alleen was Moira het vergeten en dus werd het een kleine privésessie, waar ik achteraf echt van onder de indruk was.

Elenor had haar best gedaan. Gavin Bone, die het ritueel op PaGE2008 zou begeleiden, had gevraagd dat de priesteressen in kwestie zich zouden kleden naar de godin die ze wilden uitnodigen en Elenor had zich uitgedost in een lederen niemendalletje dat ik herkende als één van de gewaagdere LARP-kostuums van Lin. Hmmm, ik vroeg me meteen af wat de andere priesteressen zouden dragen. Als Freya er al zo sexy uitzag, wat zou de Morrigane dan niet dragen. Die staat er niet echt om bekend dat ze braaf is :-) En als Anthea voor de liefdesgodin Aphrodite beter - lees: bloter :-) - wou doen, dan zou ze niet anders dan wat schelpjes op haar lijf mogen dragen!

Elenor zette zich op een comfortabele stoel, ik aan haar voeten. Ik moest eerst mijn eigen wortelchakra en kruinchakra openzetten, zodat ik de energie van de aarde en van het universum goed kon ontvangen en doorgeven aan Elenor. Elenor ontspande zich en maakte zich klaar om te gaan visualiseren. Vervolgens draaide ik samen met Elenor haar chakra's overal open. De keelchakra was belangrijk omdat we uiteraard willen communiceren met de godin, en die sloeg ik van de zenuwen per ongeluk over. Dat begon al goed :-) Ik lette op mijn ademhaling om mijzelf ook te ontspannen en om Elenor te helpen met haar chakra's. Prana of "levensadem" kan je helpen om de chakra's helemaal open zetten. Het is een ademhalingstechniek waarbij je heel snel achter elkaar inademt door je neus en uitademt door je mond. Het lijkt wel een beetje op zwangerschapspuffen en je wordt er een beetje high van, alsof je net niet gaat hyperventileren. :-) Door je levensadem op de chakra's te blazen van de persoon die ze moet openzetten, gaan ze als het ware vanzelf open.

Eens alles wat open moest staan ook open stond, wandelden we samen het pad af naar beneden. Elenor gaat naar beneden langs een pad door een landschap, tot aan een boom waarin een tunnel zit die naar beneden loopt. Op het einde van die tunnel is een grot en daarin ontmoet ze haar godin, Freya. Ze had me de tekst van de visualisatie op voorhand doorgemaild en ik kreeg al meteen de bibbers. Het klonk allemaal zo bekend! Ik ga heel gemakkelijk mee in een visualisatie, hoef bijna mijn ogen niet te sluiten om dingen te "zien", en Elenors pad lijkt verdacht veel op dat van mij. Het enige verschil is dat ik pas in mijn landschap kom nadat ik een kasteelwenteltrapje ben afgelopen, een spiraaltje dat voor haar niet blijkt te werken. Ik zou me dus schrap moeten zetten om niet mee down under te gaan. Ik was eigenlijk wel bang dat ik teveel zou openstaan voor de godin in kwestie, zodat ze misschien kon jumpen. Stel je voor dat ik per ongeluk Elenors moment de gloire zou hijacken, dat zou ik mezelf nooit vergeven!

Het viel allemaal heel erg mee. Bedoeling was dt ik haar naar beneden leidde in de meditatie en haar dan los liet, eventueel energie bijgaf als het nodig was, vragen stelde aan haar en aan Freya, en vooral mijzelf helemaal focuste op Elenor, om elk teken van ongemak meteen op te vangen en eventueel in te kunnen grijpen. Alles ging vlotjes, Elenor ging naar beneden, kwam in de grot en daar was Freya. Ze stond in een potje te roeren en Elenor moest even wachten tot ze gedaan had met koken. Tja, ... Ze vroeg wel al aan Elinor om ons te vertellen dat alles wel goed zou komen volgend weekend op PaGE2008. :-)

Toen voelde ik een enorme bal van energie over me heen razen; ik was bijna weg. Alles flikkerde zwart voor mijn ogen en mijn gezichtsveld vernauwde tot een spleetje. Ik zette me volledig schrap en toen werd alles weer normaal. Gelukkig, ik had het gehaald! Elenor hief haar hoofd op en spande haar spieren. Het was duidelijk: voor ons zat iemand anders. Freya was op haar uitnodiging ingegaan. Ik wist gewoon niet wat vragen. Daar stond ik dan, de madam die als het ware aan David Bowie zou vragen om zijn auto te gaan verzetten en nu stond ik met mijn mond vol tanden. Ik moest achteraf gewoon met mijzelf lachen. Gelukkig wist Freya wel wat doen. Ze wilde meteen naar Balder, het kleintje van Fjierra, die al de hele avond onrustig was geweest, en we hielpen Elenor recht. "Ik zal je rust schenken," zei ze, en ze raakte de baby voorzichtig aan. Die gaf geen kik meer de rest van de avond.

Na een tijdje werd Elenor moe, je zag het aan haar gezicht, en we vroegen aan Freya of ze haar priesteres wat rust wilde gunnen. Dat was geen probleem en Freya verliet Elenors lichaam. Ik leidde haar via hetzelfde pad terug naar boven en daar was ze weer. Nog wat eten en goed aarden en ze was weer helemaal terug.

Ik was best wel blij dat ik dit van zo heel kortbij kon meemaken. Vooral over de hoeveelheid energie die vrijkwam tijdens het ritueeltje was ik verbaasd, dat had ik nog nooit zo geconcentreerd gevoeld ...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam