Mother Nature rules!

Een van de onderdelen van wat in heksenmiddens gemeenzaam "de Craft" wordt genoemd, is het gebruik van kruidengeneeskunde. Mijn vader, die arts is, lacht al die alternatieve geneeswijzen weg (hij is dan ook niet voor niets lid van SKEPP :-)) al geeft ook hij toe dat er met de werkzame stoffen uit planten an sich niks mis is.

Ik had er dus wel schik in toen ik in De Standaard, zijn huiskrant, een interessant artikel las over een meisje dat aan de Universiteit van Antwerpen gedoctoreerd heeft met een studie over de werkzaamheid van de remedies die Afrikaanse medicijnmannen voor hun patiënten gebruiken.
Sheila Maregesi, zelf van Afrikaanse afkomst en dus met een voetje voor ginder, vroeg traditionele genezers en plaatselijke kenners welke planten ze gebruiken om infectieziekten te genezen. Bedoeling van de Antwerpse en haar collega's was om na te gaan of de kruiden van de Afrikaanse medicijnmannen echt werken en of ze misschien zelfs nieuwe geneesmiddelen kunnen opleveren.

De wetenschappers verzamelden een hele waslijst aan planten die gebruikt worden voor uiteenlopende aandoeningen, van geslachtsziekten, slangenbeten, voedselvergiftigingen, astma, verstopping, hernia, onvruchtbaarheid tot psychiatrische problemen. En rara : verschillende plantenextracten blijken inderdaad te werken tegen ziekteverwekkende bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Er waren zelfs planten bij die actief bleken tegen het aidsvirus!

De medicinale kennis van de traditionele genezers werd dus grotendeels bevestigd, al bleken een aantal traditionele medicijnen ook ernstige nevenwerkingen te hebben. Die willen de wetenschappers er nu uit filteren. De sterkste vondsten houden ze overigens nog geheim, om er eventueel een patent op te vragen en de commerciële mogelijkheden te bekijken. Of hoe alles in onze wereld toch rond centen draait ...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam