Going West: Hever Castle

Als je aan Henry VIII en zijn 6 vrouwen denkt, dan komt onmiddellijk de naam van Anna Boleyn in je hoofd op. Zij was vrouw numero 2 en eindigde ook als eerste onder het hakmes van de beul. Het was om met haar te kunnen trouwen dat Henry de Engelse kerk afscheurde toen de paus weigerde om zijn eerste huwelijk met Catharina van Aragon te annuleren toen die hem geen zoon schonk. Nochtans was de geile koning eerst geïnteresseerd in haar zus Mary, die ook zijn maitresse werd. Maar daar had Anna geen zin in en ze wees hem af. Tot hij van haar zijn koningin maakte.

Hever Castle is de plek waar de Boleyn kinderen opgroeiden. Het kasteel werd van de ruïne gered door een Amerikaan die te veel geld had en zich daarmee een intro in de Europese high class heeft gekocht. De familie Astor, die van het Waldorf Astoria hotel, knapte het oude kasteel op en bouwde er Disneylandgewijs een fake Tudor dorp bij om hun gasten te slapen te kunnen leggen. Maar dat zorgde er wel voor dat het kasteel van de ondergang werd gered.

Dit weekend vindt er een speciale autohappening plaats, en blijkbaar is daar heel wat volk voor afgezakt. Die willen er uiteraard ook van profiteren om het kasteel te bezoeken. Daar hadden wij natuurlijk niet bij stil gestaan toen we gisteren onze tickets boekten. Het was overal aanschuiven. Dat was in de week een veel fijner bezoek geweest. Maar de maze en de schitterende tuinen maken het allemaal goed.

Het verhaal van Anna Boleyn spreekt natuurlijk ook tot de verbeelding. Een sterke madam moet dat geweest zijn, die ruzie met haar koninklijke echtgenoot maakte als hij weer eens een scheve schaats reed. Een gestudeerde madam ook, die Frans sprak en de verfijning van het Franse hof meebracht. Dat Frans leerde ze overigens in Mechelen, bij onze Margaretha van Oostenrijk, waar haar vader goede relaties mee onderhield. Erg lang duurde dat Mechelse uitstapje echter niet, want Anna werd naar Parijs gestuurd als hofdame van Mary, de zus van Henry VIII die door haar broer werd uitgehuwelijkt aan Louis XII. Later werd ze hofdame van Henry's eerste vrouw. En die hofdames belandden wel eens vaker in het bed van de koning. Maar Anna dus niet. Na de geboorte van hun dochter Elisabeth kwam er weer geen zoon, net als bij zijn eerste vrouw. En dus liet hij haar onthoofden op beschuldiging van overspel. Elf (!) dagen later trouwde hij met Jane Seymour, jawel, opnieuw een hofdame.

Ik noem het dus poetic justice dat het uiteindelijk Anna's dochter was die de grote Queen Elisabeth I werd. Henry VIII die zo geobsedeerd was door mannelijke erfgenamen wordt alleen herinnerd als de man die zijn vrouwen liet onthoofden, terwijl Anna Boleyns dochter de strafste queen was die Engeland ooit heeft gehad.




























































Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam