Cacaoceremonie bij volle maan in waterman

Ik had me – very last minute – ingeschreven voor de gratis online cacaoceremonie die World of Cacao vandaag organiseerde, op de volle maan van augustus. Lang geleden, toen ik geïntrigeerd op zoek was naar wat zo’n cacaoceremonie eigenlijk is, was ik op de website van deze organisatie terechtgekomen en zo op hun mailinglijst beland. Zo landde de uitnodiging voor deze online ‘Full Moon Cacao Ceremony’ in mijn mailbox.



De keuze voor een dag van volle maan voor een cacaoceremonie is heel natuurlijk omdat de maan staat voor de verbinding met onze emoties. Dat is net waar cacao mee kan helpen. Cacao helpt je om naar je diepste binnenste te reizen, bij transformatie en healing. Daarom wordt cacao – Mama Cacao – door de indianen van Zuid-Amerika beschouwd als één van de krachtigste (en één van de ouste) plantmedicijnen die er zijn. Het gaat dan niet alleen om de betekenis van het woord medicijn zoals we dat in het westen gebruiken, maar om de betekenis die de indianen aan het woord geven: de kracht van de plantspirit om verandering te brengen, en dat kan zowel fysiek, mentaal als spiritueel zijn. 

We weten met onze westerse wetenschap al dat cacao goed is voor lijf en leden, tenminste de rauwe, onbewerkte cacao die ook in deze ceremonies wordt gebruikt. Onbewerkte cacao waar geen vet en suiker aan is toegevoegd zit vol antioxidanten die ontstekingen remmen, je bloeddruk verlagen, de gezondheid van je hart en je hersenen verbeteren en zelfs depressie kunnen verminderen. Daarnaast zit er ook theobromine in, een mild stimulerende stof die zuurstofopname in je hersenen verbetert maar ook je spieren kan ontspannen (omdat cacao dus ook stimulerend is, kan je dit ook gebruiken als vervanger voor koffie als je daar niet goed van kan slapen, al zit er in cacao ook een hele klein beetje cafeïne). In cacao zit ook fenylethylamine, een stofje dat je hetzelfde gevoel kan geven als wanneer je verliefd bent, en cacao zorgt ervoor dat je endorfines aanmaakt in je hersenen, zodat pijn wordt onderdrukt en je een euforisch gevoel kan krijgen. 

Dat spoort met waarvoor cacaoceremonies worden gehouden. Volgens de indianen is cacao uit de jungle gekomen en verspreidt het zich nu over de wereld omdat die uit evenwicht is. Cacao is hier om ons bewuster te maken. Het is het plantmedicijn bij uitstek als het gaat om het connectie maken met je hart. Met de hulp van cacao open je je hart en maak je verbinding met je diepste zelf en met de wereld om je heen. Het zorgt ook voor een link tussen je hart en je stem, je adem, je lied. Het is een tool om aan jezelf te werken. Je kan er inzicht mee verwerven, patronen door herkennen en doorbreken, dat rugzakje dat je al lang meesleurt van je afschudden, ook dingen die heel diep zitten. De Latijnse naam van de cacaoplant – Theobroma Cacao – betekent letterlijk 'voedsel van de goden', voedsel voor de shift, voedsel voor transformatie. 

Het is overigens niet dat er zomaar iets nieuws uit de lucht komt vallen als je met cacao werkt. Cacaomedicijn werkt met wat er al aanwezig is, maar werkt wel als een katalysator om het transformatieproces in gang te steken of te versnellen. Maar er wordt niks geforceerd. Cacao neemt je mee naar hoe ver je zelf wil gaan, niet dieper dan je zelf wil.

Dat vertelt Nele, het Duitse meisje dat de cacaoceremonie leidt. Ze is piepjong en lief. De positiviteit straalt van haar af. Ze bracht vier maanden door als yogalerares in San Marcos, een soort van hippiestadje in Guatemala in de buurt van het Atitlan-meer. Elke zondag werd daar een bijeenkomst gehouden waarbij extatisch werd gedanst en cacao werd gedronken. Als vrijwilliger bij die bijeenkomsten had ze in het begin zoiets van ‘wat is dat’ maar naarmate ze er langer bleef merkte ze dat ze zichzelf meer en meer ging openstellen, zelfzekerder werd, haar hart openstelde voor de wereld rondom zich. “Caco chooses the people she wants to work with. She chooses you. Take that honnor with you and spread it out to the world. Trust yourself. You’ve got it all-in yourself.” zegt Nele. 

Ik was benieuwd, want dat alles zou nog straffer zijn bij de energie van een blauwe maan. Als er twee volle manen in één maand vallen, wordt die tweede een blauwe maan genoemd. Ook als er in één seizoen vier volle manen zijn in plaats van drie, dan wordt die derde volle maan een blauwe maan genoemd. En dat was dus vandaag, ook al konden we dat hier in België niet zien op het moment van de ceremonie want het was nog licht. De andere deelnemers – die van zowat overal in de wereld kwamen – hadden daarmee misschien meer geluk. 

De cacao in zo’n ceremonie is niet zomaar Nesquick maar pure cacao. Dat is niet te vergelijken met onze zoete chocoladedrankjes. Integendeel, cacao is bitter. Bovendien wordt het drankje dat wordt gebruikt in de cacaoceremonies gemaakt met water en niet met melk. Het is een straf en bitter goedje – het smaakt als een echt medicijn! :-) – en dat kan dus  ook gevolgen hebben. Opgelet dus:

  • Hartaandoeningen: cacao kan de bloedsomloop versnellen en je hartslag beïnvloeden.
  • Hoge bloeddruk: cacao kan je bloeddruk verhogen.
  • Zwangerschap en borstvoeding: wees voorzichtig in het eerste trimester.
  • Antidepressiva en medicijnen: cacao kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen.
  • Cafeïnegevoeligheid: cacao bevat zoals gezegd theobromine en een kleine hoeveelheid cafeïne. Wees voorzichtig als je gevoelig bent voor stimulerende middelen.
  • Hydratatie: drink water voor en na de ceremonie!
  • Geestelijke gezondheid: let op je mentale toestand, want cacao kan sterke emotionele effecten hebben.

Iedereen reageert anders op cacao, maar over het algemeen heeft het een positieve invloed door een modulerend effect op neurotransmitters: je wordt er vrolijk van, het vermindert stress, verhoogt je focus en creatieve flow. De meesten onder ons krijgen er energie van en worden goedgezind. Bovendien vergemakkelijkt het het loslaten van emoties, opent het de harten en helpt het om contact te maken met onze innerlijke wereld. Wees dus gewoon nieuwsgierig en sta open voor wat cacao voor je kan betekenen. Dat deed ik alvast bij deze online ceremonie. 

Nele leidde ons doorheen de simpele ceremonie die je gemakkelijk ook gewoon thuis kan doen, maar die in groep – zelfs online – toch dat tikje extra heeft. Dat komt omdat je je kwetsbaar opstelt. Je zingt mee met wildvreemden, je laat je emoties de vrije loop, en je voelt je verbonden. Dat web van licht waar Elenor het steevast over had? Dat voel je door dit ritueel. Je voelt je kwetsbaar maar toch vol vertrouwen. “Cacao reminds you that it is OK to open your heart. It brings joy and love, inner peace and freedom.” zegt Nele. De hele ceremonie is heel simpel en sereen, en zelfs de hippieliedjes die onze begeleidster op haar harmonium begeleidt voelen helemaal niet cheesy. Je voelt dat ze echt meent wat ze zingt en dus zing ik graag mee.

Het enige moment waarop ik me even een beetje ongemakkelijk voel is wanneer we vertellen waar onze cacao vandaan komt. Dit ritueel is duidelijk Zuid-Amerikaans geïnspireerd (logisch, met die Guatemalteekse oorsprong) en je kan je Zuid-Amerikaanse ceremoniële cacao bij World of Cacao kopen. Braafjes meldt de ene  na de andere dat hun cacao uit Guatemala komt. Nochtans komt heel wat cacao die je in West-Europa op de markt vindt helemaal niet uit Zuid-Amerika maar uit Afrika. Dat heb ik geleerd op een evenement voor een groot Belgisch bedrijf dat een wereldspeler is op het gebied van producten voor banketbakkers, inclusief de cacao. Ik vraag me af of er Afrikaanse tegenhangers zijn van dit soort rituelen. Er hangt toch een zweem van culturele appropriatie over het hele cacaoverhaal. Westerlingen verdienen goed geld met wat ze hebben geleerd van de indianen ….

Mijn ervaring na deze eerste kennismaking met dit soort ceremonies? Die deelde ik graag via de chat na de ceremonie: "This made me feel cconnected to everything and everyone arround me, thank you!"


CACAO CEREMONIE

De tekst hieronder is gebaseerd op de tekst die we van Nele doorgestuurd kregen ter voorbereiding van de ceremonie en de online ceremonie zelf.

Voorbereiding

De dag van de ceremonie eet je best heel licht en drink je best ook geen koffie. Zorg er voor dat je minstens twee tot drie uur voor de ceremonie niets meer eet. Zo bereid je je lichaam voor op het cacaomedicijn: omdat je maag leeg is tijdens de ceremonie, komt de cacao sneller in je systeem.


Klaarmaken van de cacao

Maak je cacao. Neem hier je tijd voor: het ritueel begint al in je keuken!

Zorgt voor een rustige, lichte sfeer terwijl je je cacao klaarmaakt.

Wat heb je ervoor nodig:

  • Een kom, lepel om te roeren en je favoriete mug.
  • 25g tot 50g ceremoniële cacao (25g is een lichte dosis, 50g een hele sterke).
  • Kruiden die je lekker vindt: kaneel, nootmuskaat, gember, kardemom, een snuifje zout & peper, cayennepeper als je het pikant wil hebben, …
  • Water voor 1 beker cacaodrank (sommige mensen gebruiken thee als basis) 
  • Zoetstof als je dat wil: agavesiroop, kokossuiker, honing, …
  • Rozenblaadjes als topping
  • En tot slot: LIEFDE :-)

Verhit het water tot het kookt.

Terwijl dat een beetje afkoelt, hak je de cacaonibs fijn. Je kan ook al poedercacao kopen. Als het de eerste keer is dat je een cacaoceremonie meemaakt, gebruik dan een lichte dosis (25g).

Als de cacao fijngehakt is, focus dan op de cacao en stuur er energie naartoe. Voel dankbaarheid voor de plant en voor de mensen die hebben gezorgd dat jij hier nu kan genieten van dit ritueel: de mensen die de cacao hebben gekweekt, geoogst, enz. …. Alle mensen die ervoor hebben gezorgd dat dit plantmedicijn zijn weg naar jou heeft gevonden.

Doe de fijngehakte cacao in een kom boven een bain-marie of rechtstreeks in een kookpot en smelt de cacao op een zeer laag vuur tot alles een zijdeachtige structuur heeft.

Voeg nu een lepel water of thee toe en roer. Het mengsel zal indikken en dan terug vloeibaarder worden. Voeg opnieuw een lepel toe en herhaal het hele proces tot alle water of thee in het cacaomengsel zit.

Roer er de kruiden door die je lekker vindt en eventueel een zoetstof. Vergeet er ook niet al je liefde in te steken :-).

Proef en als je tevreden bent strooi je er nog wat rozenblaadjes over.


Maken van een ceremoniële ruimte

Maak er een mooie en speciale plek van: je doet deze ceremonie voor jezelf, je mag jezelf best eens verwennen. Zorg voor kaarsen, wierook, bloemen, water (om te drinken), een comfortabele mat of kussen om op te zitten en je magisch dagboek. 

Maak het jezelf comfortabel in de ceremoniële ruimte die je voor dit ritueeltje hebt gemaakt en zet je beker cacao voor je op de grond. Steek een kaars aan.


Dankbaarheid

Spreek je dankbaarheid uit, dankbaarheid uiten opent je hart. Dank het land waarop je je bevindt & het land van de cacao, de overvloed van de aarde en alle mensen en elementaire krachten die hebben bijgedragen aan de beker cacao die je nu vasthoudt.

Dank de cacaobomen, dank de wortels van de cacaobomen die diep de aarde in gaan.

Dank de aarde, dank Pacha Mama.

Dank alle mensen die hebben geholpen om de cacao tot in jouw beker te krijgen, de boeren die de cacaobomen hebben geplant, die de cacao hebben geoogst.

Dank de wisdom keepers die de oude tradities en wijsheid van de cacao en de kennis van het cacao plantmedicijn levend hebben gehouden.

Dank je hart, dat je hier mag zijn, mag spelen, mag leren.

Dank voor het geschenk dat het leven is.

Dank je hart dat het klopt.


Intentie

Denk na over je intentie met deze ceremonie. Wat wil je loslaten en wat wil je net uitnodigen om de ruimte die zo vrijkomt op te vullen. Waarvoor wil je ruimte maken? Een wens, een gevoel, liefde, vreugde …?

Neem je beker cacao in je handen en fluister je intentie in de cacao. Vraag aan cacao om je te helpen met je intentie. Als je dat hebt gedaan bedank je de cacao drie maal.

Neem je beker cacao en hou die tegen je hart.

Neem een sambabal, maraca of een andere soort van rammelaar waarmee je een ritme kan ‘schudden’, sluit je ogen en zing de traditionele cacaosong.

Muziek: Cacaocita La Medicina


Cacaocita la medicina

Cacaocita lei di di di

Cura cura cuerpesito

Cura cura lei di di di

Limpia limpia espiritito

Limpia limpia lei di di di

Zet nu je beker op de grond en leg de vingers van je twee handen errond, als een soort van ruit. Maak connectie met de cacao, met de aarde en het land waar de cacao die je hebt gebruikt vandaan komt.

Breng de beker naar je neus en adem de geur diep in.

Bij het uitademen zeg je luidop Mmmmmmm.

Daarmee spreek je niet alleen je gevoel uit – de cacao geurt heerlijk – maar leg je meteen ook de link tussen je hart en je stem, je adem.

Sip nu heel bewust van de cacao en voel hoe de energie door je lichaam stroomt. 

Muziek (zing mee! :-)): “All I have to do” (Helen Knight)


All I have to do is open my heart 

wider then ever before 

(3x)

Into the horizon

across these lands 

deep into the earth on which I stand

(3x)

All I have to do is open my heart 

wider then ever before 

(3x)

Je kan dit in elke combinatie zingen :-).

Misschien wil je die laatste strofe nog eens extra zingen voor vergeving, voor medeleven, eigenlijk gewoon voor liefde en aanvaarding, voor het kind in jezelf.

Blijf nog even stilstaan bij wat je voelt.

Adem daarna drie maal diep in in je hart en terug uit.

Open je ogen en rek je goed uit.

Voel hoe je terug wil groter worden. Dat is normaal: de cacao wil je vullen met nieuwe dingen.

Neem je magisch dagboek en schrijf op wat je voelt.


Reflectie

Denk na over deze drie vragen:

Wat zijn jouw unieke gaven die je naar deze wereld, naar de planeet Aarde hebt gebracht? Wat is jouw geschenk aan de wereld? Wat is er uniek aan jou?

Dat is een moeilijke vraag. Misschien mijn gave om twee kanten te zien. Alles heeft een reden ook al is die niet altijd duidelijk. Niemand doet zomaar iets out of the blue. Door dat te begrijpen kan je bruggen bouwen waar het water veel te diep lijkt, ook al willen de twee kanten niet naar de overkant. De brug zorgt dat er toch een verbinding is.

De maan in Waterman legt de nadruk op gemeenschap. Staan we onszelf toe onze gaven te delen? Hoe kunnen we ons geschenk delen? Hoe kun je het collectief dienen met jouw uniekheid, met jouw gaven?

Aansluitend bij mijn vorig antwoord: door tussen de mensen te staan, tussen twee tegengestelden als een soort rekker die soms de ene en soms de andere kant oprekt, zodat de connectie niet helemaal kapot gaat. Door mensen te verbinden of dat althans te proberen. 

Ga je je doelen en dromen achterna, zelfs als er uitdagingen zijn? Wat doe je als er uitdagingen zijn? Geef je op of blijf je bij je dromen?

Heel erg grote dromen heb ik eigenlijk niet. Kijk maar naar mijn bucket list :-). Maar ik weet het zeker: ooit komt het er wel van. Ik geef niet op.

De volle maan en de nieuwe maan zijn de ideale periodes om te reflecteren over waar je staat. Zoek diep in jezelf en voel wat er misschien weg moet - gewoontes, overtuigingen, ... die niet in lijn zijn met wat je hart je vraagt.

Cacao herinnert je er aan dat je geliefd bent, en steunt je in de keuzes die je maakt. Ze helpt je de veranderingen door te voeren die nodig zijn om het leven te leiden dat je zou moeten leiden.

Sluit je ogen.

Leg je hand op je hart en zing mee met de muziek.

Muziek: Let the way of the heart


Let the way of the heart 

Let the way of the heart

Let the way of the heart shine through

(3x)

Love upon love upon love

All hearts are beating as one

(3x)

Light upon light upon light

Shining as bright as the sun

Let the way of the heart 

Let the way of the heart

Let the way of the heart shine through

(2x)

Let the way of my heart 

Let the way of my heart

Let the way of my heart shine through


Adem nog een paar keer diep in en uit. Blaas goed uit, dat helpt je zenuwstelsel ontspannen.

Voel hoe je innerlijk verbonden is met de wereld om je heen.

Open je ogen.

Wat voel je? Schrijf dat op in je magisch dagboek met in één woord.

VERBONDENHEID - DANKBAARHEID


Afsluiten

Als je klaar bent, bedank dan de cacao en de aarde, Pacha Mama, voor de inzichten die je mocht ontvangen.

Blaas de kaars uit.

 Eens de ceremonie afgerond hebt, drink dan water want cacao zorgt dat je dehydrateert (net als alcohol). Als je niet voldoende drinkt, riskeer je hoofdpijn de dag nadien. Wees de dag na een cacaoceremonie lief voor jezelf!

Ga wandelen, beweeg. Teken, doe iets creatiefs. Zorg dat je je energie kwijt kan en goed kan gronden.






Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam