DIY Doodolie

Als je in de populaire cultuur heksen tegenkomt, dan gaat het meestal om kwaadaardige figuren die bezig zijn met zwarte magie en onschuldige mensen (letterlijk) de duvel aandoen. Maar tussen zwarte magie en zwarte magie ligt een wereld van verschil. Want zwarte magie wordt soms alleen maar zo genoemd omdat het gaat om magie die dingen kapot wil maken, maar wàt er kapot gemaakt of ontbonden moet worden, dat wordt er niet bijgezegd.

Een voorbeeld van iets dat 100% zeker thuishoort in de zwarte magie is de zogenaamde doodolie. Dat klinkt luguber maar het woordje “dood” staat hier vooral voor het doen verdwijnen van iets of iemand. Dat kan een vervelende gewoonte of verslaving zijn zoals roken of gokken, maar ook personen waarvan je wil dat die je gerust laten. Het gaat om het stoppen van iets of iemand, wie of wat het ook is, om de intentie om iets of iemand uit je leven weg te krijgen of uit het leven van iemand anders. Niet om wraak te nemen maar wel om mensen die anderen kwaad doen of hebben gedaan te stoppen. Natuurlijk lopen wij niet overal dood en verderf te zaaien. Je hoeft het woordje “dood” dus niet persé letterlijk te nemen. :-)

Eigenlijk lijkt het maken van doodolie een beetje op een heksenflesje, al zijn de ingrediënten ietsje anders. Heksenflesjes maak je om negatieve invloeden (personen, spirits, vervloekingen, enz. …) af te weren. Doodolie is daarvan zo’n beetje de upgrade. Je gebruikt doodolie zoals je een andere magische olie zou gebruiken, om kaarsen te zalven, in een spuitbus, in een ritueel bad, om sigils te tekenen op je vensters, enz. … Het is dus een ingrediënt in magisch werk voor bescherming tegen dingen die je kwaad willen doen, om dingen op afstand te houden, vervloekingen te breken, te binden, enz. … of om afscheid te nemen van de dingen die je niet langer kan gebruiken in je leven. Deze vorm van magie is niet voor beginners en gebruik je zeker niet zonder de bescherming van een cirkel. (zie ook: https://webmaidensgrimoire.blogspot.com/2014/07/heksenflesjes.html)

Los daarvan kan je deze olie ook gebruiken voor alles wat met de dood te maken heeft, zoals in rituelen voor/met goden en godinnen die gelinkt zijn aan de dood of de onderwereld. Sowieso maak je de olie met een bepaalde intentie (en je weet het al: intentie, intentie, intentie! Dat is het belangrijkste ingrediënt van elk magisch werk.)

https://youtu.be/XYrzUP8eOXE?si=qOBdJSihJE2xC9P2

Hoe maak je deze olie? Net zoals alle andere magische oliën :-) alleen zijn de ingrediënten wat specialer (net zoals bij een heksenflesje trouwens).

Wat heb je nodig?

  • Allereerst een grote weckpot of een fles met een brede hals en een stop.
  • Olie (dat mag een simpele olijfolie of een andere keukenolie zijn).
  • Kruiden met een link naar de duivel, de dood, binden, verstrikken, enz. …
  • Dode insecten die je linkt met bijten, krabben, doodgaan.
  • Je hebt het al begrepen: alles waarvan jij denkt dat het past bij het thema :-)

De basis: een zuivere weckpot

Vooraleer we de weckpot gaan gebruiken, moeten we hem eerst grondig zuiveren. Zeker gezien de aard van waar we mee bezig zijn, willen we zeker niet dat er residuele energie van iemand waar we geen beef mee hebben in de pot blijft zitten. Je kan hier bijvoorbeeld een bijvoetsmudge of een andere zuiverende wierook voor gebruiken (dat is gemakkelijk), maar een andere methode van zuiveren is even goed.

Mogelijke ingrediënten: kruiden

Dan beginnen we aan het opbouwen van onze doodolie. We beginnen met de kruiden. De basis zijn allemaal kruiden die iets te maken hebben met de duivel. In Amerika is doodolie een klassieker in de volksmagie en de hoodoo. Als je wat rondleest op het internet en gaat snuisteren op online heksenwinkeltjes, vind je vooral Amerikaanse kruiden terug, maar je kan die ook bij ons vinden, soms zelfs in je eigen tuin. Ik som er hieronder een paar op.

De klassieker uit de hoodoo: Devil’s shoestring. In de Appalachian Granny magick wordt gezegd dat je met de hulp van deze plant de veters van de duivel bindt zodat hij over zijn eigen voeten valt en dus niet meer tot bij jou kan komen. Daar wordt de plant gemengd met kamfer en whiskey en gebruikt om te poetsen en zo geluk en geld aan te trekken en je huis te beschermen. In het geval van doodolie bind je als het ware wat je wil afstoten aan de duivel, geef je het met hem mee.

De wortels van deze plant worden beschouwd als één van de krachtigste maar ook een van de moeilijkst te vinden ingrediënten. Nochtans gaat het om de Viburnum – die wij kennen als de Sneeuwbal – en die kan je gewoon in het tuincentrum kopen. Hij hoort bij de familie van de kamperfoelie en is een echte winterstruik met trossen witte bloemetjes die aan sneeuwballen doen denken, vandaar de naam.

In magisch werk wordt de plant gebruikt om roddelen en achterklap tegen te gaan, als bescherming tegen negativiteit, in spreuken voor aantrekkingsspreuken of spreuken voor dominantie, fysieke bescherming, en om wat ongewenst is te verwijderen (en daar maken we dus doodolie voor).

Devil’s shoestring kan samen worden gebruikt met andere planten uit dezelfde familie of vervangen worden door een van die planten, zoals Hobble bush (viburnum alnifolium of lantanoides), Gelderse roos (cramp bark of viburnum opulus), Blauwe knoop (Succisa pratensis, ook uit de kamperfoeliefamilie, of in het Engels Devil's-bit scabious, vandaar zijn gebruik in de Engelse volksmagie), Galega of geitenruit (Galega officinalis of Goat’s rue in het Engels, gebruikt in deze  context omdat de duivel bokkenpoten heeft), enz. … Net zoals met andere dingen uit de volksmagie: voeg toe wat jij denkt dat toegevoegd moet worden!

Nog eentje uit de hoodoo: Middernachthorror (Oroxylum indicum). Deze tropische boom wordt ook wel de Indische trompetboom genoemd, maar kent in het Engels behalve Midnight Horror nog heel wat andere macabere namen. Wat dacht je van Broken bones, Scythe tree of Tree of Damocles. Hij dankt zijn naam aan zijn bizarre bloeiwijze. De trompetbloemen hebben een scherpe geur en bloeien 's nachts om vleermuizen aan te trekken die zorgen voor de bestuiving van de bloemen. Als dat gebeurd is, maakt de boom enorme vruchten tot wel 1,5 meter lang die aan kale takken naar beneden hangen en op zwaarden lijken, vandaar de verwijzing naar Damocles en zijn zwaard. In magisch werk wordt deze plant gebruikt in spells rond dominantie, het overwinnen van een vijand, iemand of iets de baas zijn.

Nog eentje die je online kan vinden: Gou teng (Uncaria rhynchophylla of Uncariae Ramulus Cum Uncis), letterlijk vertaald uit het Chinees 'klimplant met vishaken’,  of kattenklauwkruid, is een klassieker uit de Chinese kruidengeneeskunde. De plant heeft ronde haken die lijken op vishaken of kattenklauwen. In magisch werk wordt hij vooral daarvoor gebruikt. Niet vergeten, volksmagie is sympathetische magie en dus gebruiken we hem om te krabben, te verstrikken, te klauwen.

Meestal wordt in doodolie een combinatie van kruiden gebruikt. Er wordt een basis gelegd met kruiden die iets te maken hebben met de duivel en dan wordt er verder opgebouwd met alles wat kan steken, prikken, verstrengelen, vastbinden, krabben, enz. …

Wat kan er nog in: zwavel

De link met de duivel lijkt logisch,  maar het typische gele zwavelpoeder wordt niet daarvoor gebruikt maar omwille van zijn link met de kracht van de zon en het element vuur. Je brandt het nochtans beter niet want de giftige dampen die vrijkomen zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid. Zwavel wordt wel dikwijls gebruikt in heksenflesjes en ander magisch werk dat te maken heeft met zuivering en bescherming. Dat komt omdat het een sterk ingrediënt is om kwaad en negativiteit uit te bannen. Het wordt gebruikt om vloeken en betoveringen te breken én te voorkomen. Het zorgt voor psychische bescherming en vernietigt de macht die een vijand over je heeft. 

Net zoals met de andere ingrediënten: heb je geen zwavel in huis, geen paniek. Vervang dit ingrediënt gewoon door iets anders dat volgens jou dezelfde impact zou hebben of laat het weg. Het is jouw intentie die in de olie gaat en dus gaat het over wat voor jou voelt als ‘dit klopt’.

En dit natuurlijk ook: graveyard dirt

Graveyard dirt is precies wat het zegt: aarde van een kerkhof. Maar niet gewoon aarde, aarde van een “actief” graf. Dat wil zeggen een graf van iemand die jou wil helpen bij je magisch werk. Dat kan gaan om aarde van het graf van één van je voorouders, die willen jou immers meestal wel graag helpen (al is dat niet altijd het geval), maar dat hoeft niet persé.

Maak je de doodolie om iemand specifiek te binden of te verdrijven, dan kan je bijvoorbeeld twee graven kiezen met respectievelijk dezelfde voornaam en dezelfde familienaam als die persoon en aan de spirits vragen of ze je willen helpen. Is dat zo, dan kan je een beetje aarde meenemen. Vergeet hen zeker nooit te bedanken en laat een offertje achter.

Graveyard dirt is een klassiek ingrediënt in hoodoo maar wordt ook gebruikt in volksmagie voor alles wat met spirits en dood te maken heeft, zoals magisch werk om spirits naar de andere wereld te laten oversteken, bescherming tegen vloeken en andere kwade invloeden. Het lijkt misschien raar maar het wordt ook gebruikt om geluk, liefde en voorspoed aan te trekken, zo’n beetje het broertje of zusje van het weghouden van negativiteit. Het kan ook worden verwerkt in offers voor goden en godinnen die gelinkt zijn aan de dood en aan de onderwereld, gebruikt in voorouderwerk, en als één van de ingrediënten in beschermings-, verbannings- of vervloekingsrituelen.

Tenzij je met hoodoo bezig bent, kan ook graveyard dirt vervangen worden door iets anders. Een kruid dat hier soms voor wordt gebruikt en dat blijkbaar zeer krachtig is in magisch werk is Hopmarjolein (Origanum dictamnus), een heilig kruid voor de godin Artemis.. Dat kruid is sterk zuiverend en wordt gebruikt om alle negatieve energie af te weren en weg te houden. Je kan er een cirkel mee zuiveren, kwaadaardige entiteiten mee banishen, en jezelf en je huis mee beschermen.

En dan nog dit: alles wat jou doet denken aan dood en afschrikking

Ik heb het daarstraks al vermeld: jij bent diegene die de doodolie maakt, met jouw intentie aan de basis, en dat betekent dat de rest van de ingrediënten voor jou moeten kloppen. Wat er nu nog bijkan zijn een varia aan dingen die allemaal wel te maken hebben met afschrikking, dodelijke dingen, dingen die bijten en doden, die pijn doen, binden, vasthouden, enz. … Dat zijn dezelfde ingrediënten die ook in een heksenflesje voor bescherming zouden kunnen gaan. Als jij vindt dat het erin moet, doe het er dan in.

Een paar klassieke voorbeeldjes:

  • Een slangenvel: denk aan de giftanden van het beest die zich in het vlees van je vijand boren en daar hun gif achterlaten;
  • Dode spinnen en andere (stekende of bijtende) insecten die je doen gruwelen of walgen;
  • Kattenklauwtjes, haaientanden, … dat soort pijnlijke dierlijke dingen waar je liever niet mee in aanraking komt omdat ze je niet meer loslaten, verscheuren en openrijten (alleen al van die woorden ga je rillen :-));
  • Botjes of doodskopjes gesneden uit bot (je vindt ze bijvoorbeeld als parels te koop op het internet);
  • Briefjes met beschermende sigils of de tarotkaart ‘De Dood’;
  • Etherische olie van cypres, de traditionele kerkhofboom, of rozemarijn, nog zo’n traditionele kerkhofplant;
  • Enz. …

De afwerking: de olie

Eigenlijk maakt het niet uit welke olie je gebruikt, tenzij je op voorhand weet dat je hem bijvoorbeeld op je vel gaat gebruiken. In dat geval kan je een zachtere olie nemen zoals jojoba-olie of amandelolie, maar anders is gelijk welke huis-, tuin- en keukenolie OK. Olijfolie bijvoorbeeld is prima. 

Afhankelijk van het doel van de olie kan je ook hier gebruik maken van het principe van de sympathetische magie. Een voorbeeldje: wil je een olie maken om het Russische leger uit Oekraïne te verdrijven, dan kan je misschien zonnebloemolie gebruiken.

Je hoeft niet de hele weckpot te vullen, zorg gewoon dat de ingrediënten onder de olie staan. Daarna laat je de pot minstens twee weken en liever nog wat langer staan zodat de energieën van alles wat je in de weckpot hebt gestopt goed in de olie kunnen trekken. Sommige heksen plaatsen hem op hun altaar, anderen zetten hem een paar weken buiten om de kracht van de maan en/of de zon op te nemen.

Vergeet ook niet om de goden of spirits waarmee je werkt te vragen om de intentie waarmee je de olie hebt gemaakt mee te helpen verankeren in je brouwsel. 

Stel je voor dat je terwijl je olie staat te trekken toch nog iets tegenkomt waarvan je dacht “verdorie, dat had er toch ook in gekunnen” (die gigantische dode spin in het bad bijvoorbeeld, eikes), gooi het er dan gewoon nog bij.

https://www.etsy.com/listing/1293856442/death-oil-spell-oil

Tot slot: gebruiken!

Als de olie tijd genoeg heeft gehad om alles in zich op te nemen, dan kan je hem in kleinere flesjes doen of een spuitflesje, afhankelijk van hoe je hem gaat gebruiken.

Dat kan op verschillende manieren:

  • Je kan wat doodolie toevoegen als je kaarsen maakt voor bepaalde rituelen of kaarsen ermee zalven
  • Voeg een beetje doodolie toe aan een spiritueel bad
  • Draag een beetje doodolie op je polsen, bijvoorbeeld als je in de rouw bent
  • Doe doodolie in een olieverdamper
  • Voeg een beetje toe aan je vloerwas of poetsmiddel om alles wat niet in je huis thuishoort te verjagen én weg te houden
  • Zalf een sieraad dat je elke dag draagt, als persoonlijke bescherming
  • Meng het met lotion, parfum of een andere geur om dagelijks te dragen.
  • Teken er beschermingssigils mee op de vensters
  • Doe een beetje olie op de drempel of de voordeur van de persoon die je wil stoppen
  • Enz. … ik ben er zeker van dat je creatief genoeg bent om zelf tig andere mogelijkheden te bedenken :-)



Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam