Midzomer (Open jaarfeest)

21 juni is niet alleen het begin van de zomer, zoals we dat hebben geleerd in de lagere school, maar staat ook bekend als de ‘zomerzonnewende’ of ‘midzomer’, de langste dag van het jaar. Die langste dag van het jaar had verschillende betekenissen: vreugde, kracht, overvloed, (magische) wensen en de natuurlijke kracht van de zon die op deze dag extra lang schijnt. In veel landen werden vroeger midzomervuren of vreugdevuren aangestoken op de heuvels om zo dichter te zijn bij de kracht van de zon die op deze dag langer zichtbaar en voelbaar is. 

Midzomer is ook de dag waarop de sluier tussen onze wereld en de wereld van de natuurwezens en elfen dunner is dan anders. Het is dus het moment om bepaalde wensen in vervulling te zien gaan. Bij Arcadia hebben we de jaarlijkse traditie om op midzomer samen te komen op de Konijnenwei, een natuurpark aan de rand van het stadscentrum van Antwerpen, waar de kinderen niet alleen kunnen komen ravotten onder het toeziend oog van hun mama’s, maar waar ook de natuur haar gang kan gaan. Dat betekent dat hier altijd wel iets aan het groeien is en in mei en juni in bloei staat. Dichter bij de natuur kom je haast niet als stadsheks in een stad als Antwerpen (tenzij je uitwijkt naar de Hobokense Polder of de Oude Landen in Ekeren gaat, allebei schitterende natuurreservaten die door Natuurpunt worden beheerd).

Van die wilde bloemenpracht maken we graag gebruik om tijdens onze midzomerbijeenkomst een kruidenwis te plukken om ons huis het komende jaar te beschermen tegen negatieve energie en andere kwalijke indringers die we liever niet over de drempel zien komen. De planten staan in deze periode normaal gezien helemaal in bloei en gaan nu over van groei naar rijping. Dat betekent dat ze de volle kracht van de zon in zich hebben opgenomen en nu ook het krachtigst zijn. Het is dus het ideale moment om je kruidenwis samen te stellen. (Lees ook: https://webmaidensgrimoire.blogspot.com/2014/06/een-magische-kruidenwis.html)

Tijdens onze bijeenkomst vandaag maken we een Litha-kruidenwisbezem en zegenen die tijdens ons ritueel met de kracht van een midzomerspreuk (wow, dat klinkt zo Shakespeariaans, heerlijk toch! :-)). Je maakt je kruidenwis zo groot of zo klein als je zelf wil. Hoe groot het boeket is maakt niet uit, wel wat je erin steekt. Traditioneel zitten er minimaal zeven (of negen, afhankelijk van de traditie) of veelvouden van zeven kruiden in, samengebonden en opgehangen in huis bij de voordeur, als bescherming. Dit is trouwens ook een vorm van volksmagie die de kerk niet uitgebannen kreeg. Denk maar aan de sint-Janskransen die in deze periode in sommige streken aan de deuren worden gehangen (Sint-Jan wordt gevierd op 24 juni).

Welke planten je in je kruidenwis steekt kies je volledig zelf, het wordt vanzelf een mooi en kleurig boeketje! Je kan ze kiezen op gevoel maar meestal toch niet zomaar ‘op den wilden boef’. Volksmagie is sympathetische magie en dus worden de bloemen en planten in een kruidenwis gekozen omdat ze een betekenis hebben. Het gaat altijd om een combinatie van grassen en granen (vruchtbaarheid) en (veld)bloemen waar bepaalde eigenschappen aan worden toegedicht: Sint-Janskruid (voor de kracht van de zon), margrieten (idem), korenbloemen (vruchtbaarheid), bolderik (vruchtbaarheid), bijvoet (bescherming) en ijzerhard (vrede), enz. … Er zit traditioneel ook altijd een tak van een notenboom of hazelaar in, die staat voor vruchtbaarheid. Eigenlijk vraag je met je kruidenwis om vruchtbaarheid en succes in wat je het komende jaar plant te gaan doen voor iedereen die bij jouw huis hoort, jouw ‘tribe’.

Elk jaar wordt er een nieuwe kruidenwis gemaakt. Daarna wordt de oude verbrand in het midzomervuur om hem terug te geven aan de natuur.


MIDZOMERRITUEEL

Nodig voor het ritueel:

  • Elementenkaarsen (iedereen die wil mag die meebrengen)
  • Stok/tak
  • Kniptang (voor planten)
  • Schaar
  • Mooi lint of touw
  • Bijvoetsmudge & spray
  • Himalayazout
  • Lucifers
  • Oude kruidenwis van vorig jaar
  • Belletje

Klaar zetten van het altaar

Als het even kan maken we gebruik van de Ironhenge, de cirkelstructuur midden in de Konijnenwei. We laten de natuur onze tempel zijn, dus veel altaar is er niet te maken.


Zuivering en wijding

Iedereen wordt gezuiverd met de bijvoetsmudge en rozemarijnspray alvorens de cirkel te betreden.

Kom tot rust en center jezelf.

Concentreer je op het openen van de chakra’s en het binnenstromen van energie via je wortel en kruin tot beide energieën zich volledig hebben gemengd in je hart- of zonnevlechtchakra. 


Allen:

Zoals de Vuurvogel oprijst uit de as van het vuur, zo worden wij nu gezuiverd.

Grote Moeder, Godin van onze harten, zegen ons en zuiver ons.

Hemelvader, laat uw stralen ons wijden en maak ons klaar voor dit ritueel.

Open onze geest voor uw dimensies.

Laat onze lippen enkel nog de waarheid spreken.

Laat ons hart de weg van de Goden volgen, nu en altijd.

Schenk onze handen de gave van het magisch werk.

Laat onze voeten de heilige paden bewandelen, in uw gezelschap en in het gezelschap van gelijken.

Blessed Be.


Maken van een heilige plek

Visualiseer een doorschijnende cocon van bescherming rondom jou en de andere aanwezigen.


Bryd:

Luister naar de stem van je hart en van je ziel.

Laat liefde je openen voor wat je zoekt en hoopt te vinden.

Geef je over aan de kracht die binnenin je leeft en laat die energie doorheen je hart stromen.

Voel hoe je unieke kracht als mens onder de mensen jou en iedereen in deze cirkel nu verbindt.


(Bryd neemt de hand van de persoon links van haar, duimen naar links)

Van hand tot hand trek ik deze cirkel.

(vervolgens gaat de persoon links verder tot de cirkel helemaal rond is)


Bryd:

Van hand tot hand, van hart tot hart, trekken wij hier vandaag deze midzomercirkel tussen de bomen en het gras onder onze voeten. We verbinden onze innerlijke kracht met elkaar en met de Spirits van het land en de Aarde in al haar aspecten rondom ons.

Blessed be.


Allen:

Blessed be.


Verwelkoming van de spirits


Persoon 1:

Welkom, Wachters van het Zuiden en elementale krachten van Vuur.

De stuwende kracht van de zon, van wild vuur en vulkanen. 

Kracht van de middag als de zon het hoogst staat en van de Zomer.

Vuur, schenker van passie, bevlogenheid en inspiratie.

Kaars en licht, haard en warmte.

Wees welkom en wees getuige van dit ritueel!


Allen:

Wees welkom!


Persoon 2:

Welkom, Wachters van het Westen en elementale krachten van Water.

De stuwende kracht van de zee, van diepe oceanen, kolkende rivieren en razende stormen. 

Kracht van de herfst, van de ondergaande zon en de avond.

Water, uw regen voedt en zuivert, schenkt intuïtie en mysterie.

Eb en vloed, meer en dauw.

Wees welkom en wees getuige van dit ritueel!


Allen:

Wees welkom!


Persoon 3:

Welkom, Wachters van het Noorden en elementale krachten van Aarde.

De stuwende kracht van het ijs, van aardbevingen en bergen. 

Kracht van de nacht en van de winter.

Aarde, fundering onder onze voeten en fundering van ons lichaam, onze botten.

Mos en klei, steen en zout.

Wees welkom en wees getuige van dit ritueel!


Allen:

Wees welkom!


Persoon 4:

Welkom, Wachters van het Oosten en elementale krachten van Lucht.

De stuwende kracht van de winden, van tornado’s en van de zachte bries die zaadjes naar vruchtbare gronden brengt. 

Kracht van de Lente, van de dageraad en de opkomende zon.

Lucht, brenger van nieuwe ideeën, inzichten en creativiteit.

Wees welkom en wees getuige van dit ritueel!


Allen:

Wees welkom!


Persoon 5:

Welkom, krachten van de zon boven ons en van de aarde onder ons.

Welkom, krachten van de spirits van de Konijnenwei, deze prachtige plek waar wij vandaag met midzomer mogen samenkomen. Wees welkom en wees getuige van dit ritueel!


Allen:

Wees welkom!


Magisch werk: kruidenwis

Nu we iedereen hebben verwelkomd, is het tijd om aan de slag te gaan en een (nieuwe) kruidenwis te gaan plukken.

Zij die een kruidenwis van vorig jaar bijhebben mogen die meenemen de natuur in. Zoek een plekje waar je hem wil achterlaten en neem dan de tijd om de kruidenwis die je een gans jaar heeft beschermd los te laten en terug te geven aan de natuur. 

Neem de oude kruidenwis in beide handen. Sluit je ogen, voel nog een laatste keer de connectie en energie van deze deze gift van de natuur en bedank de planten in de kruidenwis voor de bescherming en energie die zij het afgelopen jaar aan je huis, je gezin, jezelf en eventuele andere huisgenoten hebben gegeven. En als je klaar bent, geef je hem terug aan de natuur.  

En dan is het tijd voor een nieuwe kruidenwis. Trek de natuur in, en pluk de bloemen en planten die je denkt nodig te hebben voor de nieuwe kruidenwis. Pluk bescheiden, geen heelder bomen! Laat de wortels zeker in de grond zitten en pluk ook niet als er maar een van een soort staat. Gebruik je gezond heksenverstand!

Als je het belletje hoort, is het tijd om terug te komen. We komen opnieuw samen aan de Ironhenge om onze midzomerkruidenwis-bezem te maken en te zegenen.


Zegening van de nieuwe kruidenwis:

De nieuwe kruidenwis-bezems worden in een cirkel in het midden gelegd, voor onze voeten. Ieder om beurt zuivert de kruidenwisbezems die in de cirkel op de grond liggen met respectievelijk de bijvoetsmudge, de rozemarijnspray en het himalayazout. Daarna spreken we allemaal samen een zegening uit over de  kruidenwis-bezems.


Allen:

Gezuiverd zijn onze kruidenwis-bezems om ons het komende jaar te beschermen met de kracht van deze zomerzonnewende. 

Gezegend zijn onze kruidenwis-bezems om ons het komende jaar te beschermen met de energie van deze zomerzonnewende.


Bryd:

Gezegend zijn onze kruidenwis-bezems om ons het komende jaar te beschermen met de kracht van de planten die we mochten ontvangen met de elementen en de spirits van de Konijnenwei als getuige.

Zo zal het zijn.


Allen:

Zo zal het zijn.Bedanken van de spirits

Persoon 5:

Bedankt, krachten van de zon boven ons en van de aarde onder ons.

Bedankt, krachten van de spirits van de Konijnenwei, deze prachtige plek waar wij vandaag met midzomer mochten samenkomen. 

Bedankt en tot ziens!


Allen:

Bedankt en tot ziens!


Persoon 4:

Dank u, Wachters van het Oosten en de elementale kracht van Lucht, stuwende kracht van de winden, van de dageraad en van de Lente.

Dank u voor elke koele bries en frisse wind, elke blauwe hemel en heldere nacht.

Voor de geuren van de lente, zomer, herfst en winter.

En voor de lucht die onze adem is.

Waak over ons van daar waar de zon op komt.

Bedankt en tot ziens.


Allen:

Bedankt en tot ziens!


Persoon 3:

Dank u, Wachters van het Noorden en de elementale kracht van Aarde, stuwende kracht van het ijs, van de nacht en van de Winter.

Voor de wijdse uitzichten over bergen en dalen.

Voor de grond onder onze voeten die ons draagt en voedt.

Voor de vruchtbaarheid en stabiliteit en voor de gronding en voeling met ons lichaam.

Waak over ons van daar waar de zon zich aan ons onttrekt.

Bedankt  en tot ziens.


Allen:

Bedankt en tot ziens!


Persoon 2:

Dank u, Wachters van het Westen en de elementale kracht van Water, stuwende kracht van de Zee, van de avond en van de Herfst.

Voor elke klaterende stroom en uw diepblauwe oceanen.

Voor de baden die onze lichamen zuiveren en voor de tranen die onze pijn wegdragen.

Voor het water in ons lichaam en het water dat ons leven brengt.

Waak over ons van daar waar de zon langzaam onder gaat.

Bedankt en tot ziens.


Allen:

Bedankt en tot ziens!


Persoon 1:

Dank u, Wachters van het Zuiden en de elementale kracht van Vuur, stuwende kracht van de zon, van de middag en van de zomer.

Dank u voor de stralende zomerdagen en het knusse haardvuur tijdens winteravonden.

Voor de vonk van het leven en transformatie.

Voor de zuiverende kwaliteiten en voor het vuur in al onze passie.

Waak over ons van daar waar de zon het hoogst staat.

Bedankt en tot ziens.


Allen:

Bedankt en tot ziens!


Openen van de Cirkel

Allen:

Van hand tot hand open ik deze cirkel …


Bryd:

Van hand tot hand, van hart tot hart, openen wij nu onze cirkel.

Elk van ons, krachtig en sterk, gaan we straks terug onze eigen weg maar door onze innerlijke kracht zijn we blijvend met elkaar verbonden.

Moge de God en de Godin, tot we elkaar weerzien, elk van ons zachtjes vasthouden in het holle van hun hand en ons in liefde omhullen.

Blessed be.


Allen:

Blessed be.


Cake & wine

Picknick met wat iedereen heeft meegebracht.
 


Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam