The buried life

Als je iets zou kunnen doen voordat je sterft, wat zou je dan doen? Dat was de vraag die Ben Nemtin, oprichter van The Buried Life en keynote spreker op de conferentie waar ik de regie van deed, het publiek stelde aan het begin van zijn keynote. Het gebeurt niet elke dag dat ik even gefascineerd aan het luisteren ben naar één van de sprekers op een event als het publiek in de zaal, maar dat was deze keer zeker het geval. Is het nu omdat ik ondertussen al wat ouder aan het worden ben dat dit onderwerp mij zo triggerde? 

The Buried Life is een organisatie die werd opgestart door vier Canadese jonge gasten, die zichzelf diezelfde vraag stelden. De vier vrienden – Ben Nemtin, Dave Lingwood, Jonnie Penn en Duncan Penn – waren hun dagelijkse leven beu en wilden iets anders. Ze maakten een gezamenlijke lijst van 100 dingen die ze wilden doen – de zotste en wildste ideeën eerst –, leenden een aftandse mobilhome en trokken veertien dagen de wijde wereld in om een aantal van de dingen op die bucket list af te werken en daar een documentaire van te maken. 


De naam van de documentaire die ze wilden draaien (en van de organisatie die uit dat idee voortkwam) komt van een gedicht van de negentiende-eeuwse Engelse dichter Matthew Arnold (1822–1888), “The Buried Life”, dat één van de jongens op school had gelezen in de Engelse les. Matthew Arnold drukt in dat gedicht een gevoel van spijt uit en zet het leven dat geleefd wordt (de realiteit van alledag) af tegen het leven dat diep begraven wordt (de dromen van de jeugd). Dat is net wat de vier vrienden wilden voorkomen! In plaats van hun dromen te laten begraven door het saaie leven van alledag en dat door de goegemeente wordt verwacht, wilden ze net hun ware zelf vinden door die dingen te doen waar ze alleen maar van durfden dromen. En dus maakten ze de fameuze bucket list. Die vind je overigens hier: https://www.bennemtin.com/the-list/.


Uit “The Buried Life” van Matthew Arnold

But often, in the world's most crowded streets,

But often, in the din of strife,

There rises an unspeakable desire

After the knowledge of our buried life;

A thirst to spend our fire and restless force

In tracking out our true, original course;

A longing to inquire

Into the mystery of this heart which beats

So wild, so deep in us—to know

Whence our lives come and where they go.

And many a man in his own breast then delves,

But deep enough, alas! none ever mines.

And we have been on many thousand lines,

And we have shown, on each, spirit and power;

But hardly have we, for one little hour,

Been on our own line, have we been ourselves

Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 1994 van de Amerikaanse psycholoog Thomas Gilovich, waarbij hij mensen interviewde die op hun sterfbed lagen, bleek dat mensen over het algemeen misschien op korte termijn wel spijt hebben over dingen die ze liever niet hadden gedaan, maar dat ze op de lange termijn veel meer spijt hebben van dingen die ze niet hadden gedaan. Thomas Gilovich stelt dat mensen meer spijt hebben van de dingen die ze niet doen dan van de dingen die ze wel doen. Uit die studie zou volgens Ben Nemtin blijken dat niet minder dan 76 procent van de mensen spijt had dat ze in hun leven iets niet hadden gedaan! Driekwart van alle mensen gaat dus door terwijl ze wensten dat ze iets hadden gedaan dat ze in hun leven uiteindelijk toch niet hadden gedaan. Ze hadden hun ware zelf en het leven dat ze hadden kunnen leiden begraven. Om het in Changeling-termen te zeggen: ze waren hun glamour kwijtgeraakt…

Mensen moeten dus kunnen handelen naar hun hoop en hun dromen om een voldaan en gelukkig leven te leiden, zei Ben Nemtin, en dat is waar zijn organisatie aan meewerkt. Zoals het meisje met maar één arm dat ervan droomde om ooit zelf haar veters te kunnen strikken. Zij kreeg met de hulp van de organisatie een aangepaste prothese die haar zelfredzaam maakte en ervoor zorgde dat de wereld voor haar openging.

Bij de start van hun avontuur hadden de vier vrienden geen idee welk effect hun zotte idee zou hebben dat miljoenen mensen zou inspireren om hun eigen lijstje op te maken en hun begraven dromen na te jagen. Ze hadden duidelijk een gevoelige snaar geraakt. Om in tien jaar tijd de lijst zo goed als afgewerkt te krijgen (zelfs basketballen met Barack Obama en de ruimte in gaan zijn gelukt!) konden ze rekenen op de goodwill van heel wat mensen. Daaruit trokken ze volgens Ben Nemtin de grootste les: alles wat je doet heeft impact. Als je één persoon helpt, help je niet alleen die ene persoon, maar ook zijn familie, zijn vrienden en mogelijk iedereen die die persoon tegenkomt. Het is het besef van dat rimpeleffect – als een steen die je in het water gooit – die hun veertiendaagse roadtrip naar the next level bracht en de start was van de beweging die The Buried Life nu is geworden. 

Omdat ze voor het afwerken van hun lijst veel hulp kregen van soms wildvreemde mensen, beslisten ze immers om anderen te helpen om hun bucket list af te werken en hun dromen te verwezenlijken. Zo’n beetje als de Droomfabriek maar dan de sky is the limit-versie. Toen begon het pas echt. Die veertien dagen on the road werden tien jaar en de rest is geschiedenis. The buried life werd een MTV-programma (#54 Make a TV show), de jongens mochten hun verhaal doen bij Oprah Winfrey (#56 Be interviewed by Oprah), brachten een boek uit (#20 Write a #1 New York Times Best Seller) en Ben Nemtin werd een veelgevraagd spreker. En o ja, die documentaire waar het allemaal mee begon komt waarschijnlijk dit jaar nog uit. :-)


HOE MAAK JE HET ONMOGELIJKE MOGELIJK?

Hoe begin je er nu aan? Want als je de lijst van Ben Nemtin en zijn kompanen bekijkt staan daar een heleboel dingen op die onmogelijk lijken voor een gewone jongen. Wat dacht je van “een pintje drinken met Prins Harry”, “basketballen met de president”,  “de cover halen van Rolling Stone” (dat is overigens nog niet gelukt, de andere dingen bijna allemaal wel, ook het pintje met prins Harry en het rondje basket met Obama) en nog zo’n dingen waar je van in je haar krabt. Het is natuurlijk wel gemakkelijker om van die speciale dingen gedaan te krijgen als je zelf al beroemd bent of het gewicht van een TV-programma achter je hebt staan. En zonder hulp van anderen was het nooit gelukt. Ben Nemtin gaf ons daarom 5 keywoorden mee, 5 stappen op de weg om het onmogelijke mogelijk te maken: SCHRIJVEN – DELEN – DOORZETTEN – MOONSHOTS – GEVEN.

Schrijven 

Schrijf je dromen neer. Maak een lijst van honderd dingen die je wil doen voor je doodgaat. Dat dwingt je om te vertragen en na te denken over wat belangrijk voor je is.

Door die soms zotte dingen op papier te zetten, worden ze plots ook concreet. Je hebt ze al gedeetelijk in de realiteit gebracht. In plaats van dromen worden het projecten waar je aan kan werken. Het worden doelen waar je naartoe kan werken. Een droom blijft meestal een droom, maar een project wordt tastbaar. 

Door een project in kleinere stapjes op te delen, zoals je met gelijk welk ander project zou doen, breng je je doel veel dichterbij. Studies tonen blijkbaar ook aan dat wie zijn doelen neerschrijft, 40% meer kans heeft om die doelen ook te halen! Opschrijven is dus de boodschap!

In tegenstelling tot wat je zou denken, vind ik het zelf verschrikkelijk moeilijk om zo’n lijst bij elkaar te dromen. Je belandt algauw in een lijstje van plekken die je nog wil gaan bezoeken, maar het gaat ook om dingen die je wil DOEN. 


De lijst verandert uiteraard ook naarmate je ouder wordt. Een aantal van de dingen die ik wel eens wilde doen, heb ik ondertussen ook al wel kunnen schrappen. 

  1. Het noorderlicht zien
  2. Een voetbalmatch live bijwonen in een stadion
  3. In een helikopter vliegen
  4. Meewerken aan een filmproductie
  5. Zelf een brood bakken
  6. Een show van de Moulin Rouge zien
  7. De toren van de kathedraal van Antwerpen beklimmen
  8. In een warmwaterbron zwemmen
  9. Walvissen in het echt zien
  10. In de aftiteling van een tv-programma staan
  11. De pyramides van Egypte bezoeken
  12. De Mona Lisa in het echt zien
  13. Tussen de stenen van Stone Henge lopen
  14. Op de beiaard spelen
  15. Het vel van een olifant voelen
  16. Een boek schrijven
  17. Gokken in een casino
  18. De woestijn zien
  19. Naar een naakstrand gaan
  20. On stage staan tijdens een festival
  21. Het huis van mijn grootouders zoeken in Saigon
  22. Een cruise maken
  23. Duiken met zuurstofflessen
  24. Wildkamperen
  25. Naar Rock Werchter gaan
  26. De middernachtzon meemaken
  27. Sushi maken
  28. Alle landen in Europa bezoeken
  29. Een zonsverduistering zien
  30. Boven op de Eiffeltoren staan
  31. Naar de Olympische spelen gaan
  32. Auschwitz bezoeken
  33. ...

Delen

Deel je dromen. Niemand kan je helpen bij het behalen van je doelen als je er niks over zegt. Bovendien zorgt het er mee voor dat je wakker blijft :-). 

Als je je dromen deelt, voel je je ook alsof je verantwoording moet afleggen tegenover de persoon met wie je ze deelt. Als je tegen iemand vertelt dat je je vaarbrevet wil halen, dan is de kans groot dat die persoon je de volgende keer dat je hem of haar tegenkomt vraagt hoe het met dat vaarbrevet is. Zo hou je je dromen levend. 

Zelfs als je er niks over zegt omdat je bang bent dat het een ridicuul idee is of eentje waar je van zijn leven niet in gaat slagen, dan nog … Als je niks doet of op zijn minst probeert of de eerste stap zet, kan er niks misgaan. Mislukken in iets is gewoon iets waar je uit leert zodat je het bij je volgende poding beter kan doen.

Doorzetten

Blijf er gewoon voor gaan. Mensen denken dat iets niet lukt omdat de omstandigheden niet meezitten of omdat er iets hen in de weg stond. Het is altijd de schuld van iets of iemand anders, maar meestal is het gewoon omdat ze stoppen met proberen. 

Onderschat de kracht van doorzettingsvermogen niet. De meeste mensen geven op, maar de waarheid is dat je niet weet wat mogelijk is totdat je het echt doet. Denk aan Pipi Langkous: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.

Blijf doorgaan, blijf proberen en wees niet ontmoedigd als het niet meteen van de eerste keer lukt. Sommige zotte ideeën kunnen misschien zelfs jaren duren eer je ze hebt kunnen doen! Ben Nemtin en co deden tien jaar over hun lijst en er staan nog altijd dingen op die tot nu toe niet gelukt zijn (toegegeven, dat zijn er maar twee, maar ze hebben wel achtennegentig andere zotte en minder zotte dingen afgestreept).

Moonshots

Wees niet bang om groots te dromen, integendeel. Niks op je bucket list is a priori te hoog gegrepen. Het is zoals in een brainstorm, daar is geen plaats voor een “maar als …” die ideeën die buiten de lijntjes kleuren naar beneden haalt.

De meeste mensen denken dat het hen nooit gaat lukken om van spectaculaire dingen te bereiken en dus gaan ze voor “gewone” doelen. Ze zijn bang om te falen. Die schrik is hun grootste barrière, maar je kan niet groeien als je niet buiten te comfortzone komt. De competitie voor die middelmatige doelen is bovendien ook het grootst. Als je voor doelen gaat die onrealistisch lijken, is er veel minder competitie en - het klinkt misschien wat contradictorsch – is de kans dus ook veel groter dat je je doel bereikt. 

Grote dromen inspireren ook andere mensen. Het zijn die enthousiastelingen die je rond je heen wil hebben, geen twijfelaars die zichzelf én jou naar beneden halen. En geen zorgen over de haalbaarheid: zet een eerste stapje om die onrealistische droom te bereiken, dat tweede stapje volgt vanzelf. Maak er een project van met veel kleine ministapjes, remember? Nelson Mandela zei het ooit: “It always seems impossible until it’s done”.

Geven

Geef terug aan de wereld rondom je. Door anderen te helpen krijg je niet alleen een gevoel van voldoening (daar zorgt de dopamine- en serotonineshot in je hersenen voor die je krijgt als je anderen helpt), maar anderen zullen jou op hun beurt ook helpen. Je oogst wat je zaait. En zo bereik je sneller die dromen waarvan je dacht dat ze een zot idee zouden blijven. 

Tot slot vertelde Ben Nemtin nog dat je vooral moet doen wat je graag doet en trouw moet blijven aan jezelf. Daar word je niet alleen het gelukkigst van, het brengt ook  het meeste succes.


Meer lezen & bekijken:




Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De numerologie van je heksennaam