Samhain

Omdat de coronamaatregelen een week geleden nog waren verscherpt, hadden we de stekker uit het open Samhain-ritueel getrokken en werd het uiteindelijk een simpel RAT ritueeltje met een virtuele cake&wine zondagavond. Kwam het nu door de nieuwe lockdown die de avond voordien was aangekondigd door de regering, met de boodschap dat we weer bijna niemand meer “in ‘t echt” mogen zien, ik weet het niet, maar de sfeer voor Samhain de dag nadien was een beetje bizar. Het besef dat we op een kantelpunt staan, niet enkel in het jaar maar ook in deze crisis, zorgde voor een zekere zwaarte, een dofheid en radeloosheid die je bijna tastbaar op straat kon voelen. In de namiddag zag je taferelen die je normaal gezien alleen maar ziet in oude documentaires over het Oostblok, of op het nieuws in reportages over landen als Venezuala. Het verschil is dat de mensen hier nu wanhopig kwamen Sinterklaas-shoppen. Echt bizar.

Nadat ik in de namiddag met de kinderen cupcakejes had gebakken, was ik met Kaat nog een wandeling gaan doen in het park, om bladeren te gaan zoeken om een popje te maken voor het ritueeltje dat Tanusha had voorbereid. De kleurenpracht van de herfstbladeren, die combo van geel en groen en alle kleuren oranje - het leek wel een design voor een nieuw stofje bij Ikea! - was als een boodschap: we gaan dan wel een donkere periode in, zowel letterlijk als figuurlijk, maar dat betekent niet dat alles kommer en kwel is. Er is schoonheid overal rondom je, als je die maar wil zien. Dat deed deugd. 



Toen besefte ik ook dat ik geen zin had in een ritueel, maar gewoon samen met mijn familie deze avond wilde vieren, een warme familiebedoening zonder heisa en corona en al die negativiteit buiten op straat. We beslisten om ons vandaag met ons gezin te verkleden alsof het onze jaarlijkse Halloweenparty was (die door corona voort het eerst in twintig jaar ook niet plaats vindt) en een feestelijke gourmet te doen, waarop we meteen ook onze voorouders zouden uitnodigen. Gelukkig mag je meer dan één knuffelcontact hebben aan gene zijde :-)


We bouwden ons traditionele voorouderaltaar op onze grote tafel, zodat ze bij elke maaltijd dit weekend bij ons zouden zijn. De kinderen schonken voor elk van de oma’s en opa’s een glaasje van hun favoriete drankje: porto voor de ene opa, een goeie whiskey voor de andere, een sherrytje voor de oma’s... Het was fijn om dat samen met de kinderen te doen en te weten dat de oma’s en opa’s voor hen echte mensen zijn, ook al zijn ze gestorven lang voor zij zelf geboren zijn. 


---

SAMHAIN RAT

Op zondag 1 november zijn jullie vanaf 20u van harte welkom op onze online Cake&Wine ter gelegenheid van Samhain 2020.

Voorafgaand kunnen jullie deelnemen aan een RAT die zich zal spreiden over meerdere dagen met kleine opdrachten die jullie kunnen uitvoeren wanneer het jullie het best uitkomt. Om het nog een beetje spannend te houden zal de tekst voor het ritueel worden gedeeld op donderdag 29 oktober voor uitvoering tussen 30 oktober en 1 november.

De eerste opdracht is het opzetten van een altaar of het herschikken van je bestaande altaar in het teken van Samhain. De focus kan hier bijvoorbeeld liggen op de voorouders. Dit mag je zelf invullen volgens wat bij jou past.

De tweede opdracht is het verzamelen van de benodigdheden voor het ritueel en de Cake en Wine.

Voor het ritueel heb je een drank nodig die bij Samhain past. We denken hierbij onder andere aan appelsap, cider of wijn.

We gaan tijdens het ritueel een klein popje maken van materialen die je vindt in de natuur. Deze kan je op voorhand verzamelen of op het moment zelf. Denk al eens na over hoe jouw popje er gaat uitzien en voorzie zeker vantevoren het nodige werkmateriaal zoals touw en schaar. Dit popje mag rudimentair zijn, maar ook gedetailleerd. Je mag je eens goed laten gaan.

Zorg dat je ook alles klaar hebt staan om je cirkel te trekken.

Bij voorkeur voer je het ritueel uit ergens in de natuur.

Voor de Cake en Wine heb je iets lekkers nodig voor jezelf en het popje. We raden jullie aan om soulcakes te bakken. Hiervoor zijn online verschillende recepten te vinden. We zijn echter niet allemaal kitchenwitches, dus gekochte koekjes kunnen ook, maar voorzie dan iets om die mee te versieren.

Hiermee komen we aan de derde opdracht.

Tijdens het bakken of versieren vragen we je om stil te staan bij wat dit seizoen voor jou betekent. Wat je spreekwoordelijk hebt geoogst en wat je nu in de grond wil steken om te laten kiemen volgend jaar. Welke plannen ga je tijdens de komende winter uitdenken om er in 2021 mee aan de slag te gaan?

Als vierde opdracht voorzie je voor het popje, eens je dat hebt gemaakt, een plek aan je eettafel met een eigen bordje en bij elke maaltijd die je daar nuttigt moet je het popje eerst bedienen. Wie dat mysterieuze popje is wordt op een later tijdstip onthuld.

Hou dit event in het oog op 29 oktober voor verdere informatie over het ritueel. We hopen dat we jullie hongerig hebben gemaakt voor het vervolg.

Oplijsting benodigdheden

  • Samhain drank
  • Materiaal om popje te knutselen
  • Materiaal om cirkel te trekken
  • Ingrediënten om koekjes te bakken of te versieren.

---

Hallo allemaal,

‬Hieronder volgt het beloofde ritueel.‬

We hebben het bewust licht en simpel gehouden voor zij die het in deze bijzondere tijden moeilijk vinden om diep te gaan. Er is echter ruimte en mogelijkheid om dieper te gaan indien gewenst.‬

Ga bijvoorbeeld in meditatie een gesprek met de voorouders aan. Zet je met gesloten ogen tegen die boom aan de rivier en kijk wie er op je komt afgewandeld of wandel zelf langs dat pad dieper en dieper het bos in tot je bij dat hutje komt en klop aan.‬

De mogelijkheden zijn legio.‬

Er zit een knutselelement in, maar ik herhaal nogmaals dat je dit erg eenvoudig kan houden. Al knoop je twee takjes bij elkaar dat is voldoende. ‬

Het ritueel wordt bij voorkeur buiten uitgevoerd in de natuur, maar het kan ook binnen bij je altaar. Om te beginnen maak je je cirkel op je eigen manier en nodig de voorouders, spirits, God en/of Godin uit en zeg deze woorden: Deze dagen vieren we Samhain. De oogst is binnen, de zomer ten einde en de koude nachten komen eraan. ‬

De sluiers tussen de werelden zijn lichter en onze dierbare voorouders naderbij. ‬

Neem nu de beker met drank en sprenkel er wat van om je heen en zeg: We danken de aarde voor al het goede wat we het voorbije seizoen mochten ontvangen en kijken uit naar de winter, want ook dit seizoen van inkeer is nodig. We vragen onze voorouders om bescherming en wijsheid en om ons te steunen tot het weer zomer wordt.‬

Neem nu het verzamelde plantenmateriaal of zoek het bij elkaar en maak hiervan een popje. Dit mag zeer rudimentair zijn of zo gedetailleerd als je zelf wil.‬

Dit popje is een representatie van de liefde en wijsheid van de voorouders ‬

Deze avatar is niet alleen een beschermer, maar ook een teken van verbondenheid.‬

Wanneer je het tijdens de winter ziet staan denk dan aan al die andere popjes die werden gemaakt en waar wij allen samen mee hebben gegeten en gedronken in een moment van warm samenzijn.‬

Het is de bedoeling om met Beltane weer samen te komen en het dan eventueel gezamelijk te verbranden of te begraven. Zo bevat het ook een blije gebeurtenis om naar toe te leven.‬

Wanneer je klaar bent, open dan je cirkel.‬

Geef het popje een plaats aan je eettafel en bedien het eerst. Waarbij je je dankbaarheid uitspreekt. Na de maaltijd is deze kleine portie voor de vogels buiten. Doe dit minstens een keer, maar je kan het tot drie opeenvolgende dagen doen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam