Coven Cuisine: wortelcakejes

Een van die dingen die de laatste jaren standaard bij een Samhainviering leken te horen, zijn de pompoencakejes van Maera. Nu we door de lockdown zowiezo niet kunnen genieten van een gezamenlijk cake&wine buffet, en we van Tanusha voor het Samhain RAT de opdracht hadden gekregen om te gaan bakken, wilde ik twee vliegen in één klap slaan en zelf aan de slag met pompoen en bloem. 

Indertijd had ik ooit bij Stone Manor, de Britse supermarkt in Everberg, pompoenmash in blik gekocht, ideaal voor luie bakheksen zoals ik. Die winkel is het walhalla voor Halloweenfans, met een hele verdieping vol griezeldecoratie, bakvormen met doodskoppen, vleermuisvorkjes en van dat fraais waar ik elke keer weer ooooooh van ga :-) Jammer genoeg was daar door de coronalockdown dit jaar geen sprake van.

Dipevriespompoenblokjes dan maar. Of toch niet,want bij onze reguliere supermarkt stonden de mensen in een lange rij van minstens 30m aan te schuiven en in de kleine buurtsupermarkt was er van pompoen geen spoor meer, niet in diepvries en niet vers. Dus werden het wortelcakejes. Misschien niet een zo'n slecht idee, want daardoor moest ik ze niet vergelijken met die van Maera :-). Wortelcakejes dus. Voor de kinderen was het meteen een welgekomen afwisseling van Netflix, Youtube en games. En ze waren nog lekker ook! 


Nodig voor 24 cakejes:

  • 4 eieren
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 zakjes vanillesuikers
  • 180 g kristalsuiker
  • 180 g bruine suiker
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 460 g wortel
  • 100 g okkernoten
  • 2 koffielepeltjes speculaaskruiden
  • 1 snuifje zout

Laat de oven voorverwarmen op 170°.

Schil de wortelen en rasp ze fijn.Wij gebruikten daarvoor de keukenmachine, daarmee is dat in vijf minuten gefikst, maar je kan ze uiteraard ook gewoon met de hand raspen.

Hak de noten grof.

Doe de eieren met de kristalsuiker, de bruine suiker en de vanillesuiker in een kom en mix luchtig.

Zeef de bloem boven de kom, voeg de speculaaskruiden en het zout toe, en mix door elkaar. Giet terwijl je mixt de zonnebloemolie erbij.

Spatel de geraspte wortel en de gehakte noten onder het deeg.

Zet papieren cakevormpjes in een cupcakeblik. Meestal zijn dat blikken voor 12 cakejes. Wij hebben 2 van die blikken en vullen ze alletwee, maar je kan ook gewoon twee keer achter elkaar hetzelfde blik gebruiken of zelfs helemaal geen blik. Ik gebruik zo'n blik vooral omdat dat gemakkelijker is.

Verdeel het deeg over de deegvormpjes en zet het bakblik 25 minuten in de oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Zoals altijd: als je er een prikker in steekt en die komt er droog uit, dan zijn ze goed.

Smakelijk!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam