De Fege Find: het venster van Fionn (Ogham Journeys Part I)
Wie zich een beetje dieper smijt in het Keltische heidendom en het Ogham, komt waarschijnlijk ooit de Fege Find tegen, beter bekend als “Fionn’s window”, een grafische voorstelling van de Keltische anderwereld.
Belangrijk om weten is dat wat we weten over de Kelten meestal niet komt van de Kelten zelf, maar van monniken die verhalen opschreven die tot nu toe oraal waren overgeleverd of teksten copieerden die vele malen ouder waren, zoals ook het geval met het Boek van Ballymote, een manuscript dat eind van de veertiende eeuw werd gemaakt voor de kasteelheer van Ballymote, als een soort van encyclopedie van de Ierse kennis op dat moment. Het is een verzameling van verschillende teksten, waaronder ook veel oudere die van generatie op generatie waren doorgegeven, waarin o.a. ook de de Auraicept na n-Éces (“The Scholars’ primer” of “basis van de geleerde”), een tekst uit de 7de eeuw (met véél aanvullingen van latere datum) waarin de gesproken taal van het gewone volk en dus het Iers werd gepromoot boven het Latijn.
Zo krijgen we een glimp - zij het door de bril van de Middeleeuwse (religieuze) scribenten - van een veel en veel ouder Ierland en zijn Keltische mythologie en gebruiken. Er is dus geen volledig overgeleverde traditie van Keltische wijsheid, integendeel zelfs want de Engelsen hebben echt hun best gedaan om de Keltische culturen te onderdrukken en uit te wissen.
De Fege Find bestaat uit vijf concentrische cirkels met daarop de twintig runen van het klassieke Ogham alfabet, netjes in groepjes van vijf. De illustratie van de Fege Find vinden we terug in de Auraicept na n-Éces (“The Scholars’ primer”). In dat onderdeel van het Boek van Ballymote wordt verwezen naar “amal isber in leapar ogaim”, ofte de In Lebor Ogaim ("Het boek der Ogams”, ook gekend als de Ogam Tract), een aparte oud-Ierse tekst over het Ogham alfabet, waarin een honderdtal (geheime) varianten van Ogham worden gegeven (interessant: de runen van de jonge futhark worden er meegegeven als Viking Ogham!) met uitleg hoe ze te gebruiken. Ter info, een “file” - Iers voor een bard - moest niet minder dan honderdvijftig varianten van het Ogham kennen (tijdens de eerste drie jaren van hun opleiding kregen ze er elk jaar vijftig aangeleerd, ogham was inderdaad een geheimtaal). De meeste daarvan staan ook in de Ogam Tract.
Het was Robert Graves die in zijn boek “The White Goddess” het ogham voor het eerst serieus onder de aandacht bracht en het had over een Keltische traditie. Die is er dus echter helemaal niet! “De Kelten” of “Keltisch” zijn een gemakkelijke verzamelnaam geworden voor zes verschillende culturen die wel dingen gemeen hebben maar evenveel dingen weer niet: de Ieren, de Welsh, de Manx, de Bretoenen, de Schotten en de Cornish. Graves gooide Welshe en Ierse bronnen op een hoopje en maakte er zijn eigen versie van. Zijn interpretatie is dus niet juist en gewoon dichterlijke vrijheid. Zijn bewering over de “Keltische” bomenkalender is echter wel blijven plakken, ook al is die niet correct.
Dat komt omdat de twintig klassieke oghamrunen (die ook in de Fege Find staan) allemaal een Ierse naam hebben die overeenkomt met bomen, struiken of planten en die allemaal met een andere letter beginnen. Maar de Ogam Tract bevat hele lijsten van varianten die woorden, concepten, ideeën, enz. … weergeven die niks te maken hebben met bomen of planten. Bovendien is de betekenis van sommige van die oghams in de tijd verloren gegaan, zelfs al toen de Ogam Tract werd geschreven. Zo hebben we bijvoorbeeld geen idee wat een “nachtraaf” is, zelfs niet uit de extra uitleg die in de Ogam Tract wordt meegegeven ...
Het alfabet bestaat uit vier groepjes van vijf, of aicmí, genaamd naar de eerste letter in het groepje. Later kwam er een vijfde aicme bij, de forfeda, speciaal voor manuscripten.
- Beith/Berk ( ᚁ) - B
- Luis/Lijsterbes ( ᚂ) - L
- Fearn/Els ( ᚃ) - F
- Sail/Wilg ( ᚄ) - S
- Nion/Es ( ᚅ) - N
- Uath/Meidoorn ( ᚆ) - H
- Dair/Eik ( ᚇ) - D
- Tinne/Hulst ( ᚈ) - T
- Coll/Hazelaar ( ᚉ) - C
- Ceirt/Appel ( ᚊ) - Q
- Muin/Braam/druif ( ᚋ) - M
- Gort/Klimop ( ᚌ) - G
- nGéadal ( ᚍ) - Ng
- Straif/Sleedoorn ( ᚎ) - Z/Ss
- Ruis/Vlier ( ᚏ) - R
- Ailm/Iep ( ᚐ) - A
- Onn/Brem ( ᚑ) - O
- Úr/Dophei ( ᚒ) - U
- Eadhadh/Populier ( ᚓ) - E
- Iodhadh/Taxus ( ᚔ) - I
- Éabhadh ( ᚕ) - Ch
- Ór ( ᚖ) - Th
- Uilleann ( ᚗ) - Ph
- Ifín ( ᚘ) - Pe
- Eamhancholl ( ᚙ) - Xi.
- Groep B. Bruden, Liffey, Femen, Seolae, Nephin.
- Groep H. h-Ocha, Dinn Rig, Tara, Cera, Corann.
- Groep M. Meath, Gabur, nGarman, Streulae, Roigne.
- Groep A. Ae(Cualand), Odba, Usney, Navan, Islay.
- Waakhond voor groep B, één waakhond, twee, drie, vier, vijf waakhonden.
- Windhond voor groep H, één windhond, twee, drie, vier, vijf windhonden.
- Herdershond voor groep M, één herdershond, twee, drie, vier, vijf herdershonden.
- Schoothond voor groep A, één schoothond, twee, drie, vier, vijf schoothonden.
Reacties