Diep in het bos

Het is nu echt herfst. De bomen zien er uit alsof ze geschilderd zijn door Bob Ross, met hun frivole mix van groen en oranje bladeren. Ze houden ons met de voeten netjes op de grond.

We brachten vandaag een bezoekje aan Villa Verbeelding in Hasselt, een klein maar fijn museumpje rond illustratoren van kinderboeken. Daar loopt momenteel de tentoonstelling "Diep in het bos" die toont hoe illustratoren als Carll Kneut, Tom Schamp, Jan De Kinder en vele anderen omgaan met de natuur - en meer bepaalde de bomen - in hun werk.

Anne Brouillard
Anne Brouillard, uit "La Grande Forêt : Le chemin des Chintiens"

Omdat het om kinderboeken gaat, zijn de illustraties allemaal pareltjes vol kleur en rijk aan symboliek. Je kan niet anders dan geboeid kijken naar de bewoners van de adembenemend mooie wouden waar de tekenaars ons een blik achter de bomen gunnen en je gefascineerd laten meenemen in hun wonderbaarlijk mooie wereld. Over één ding zijn alle illustratoren het immers eens: de bomen zijn een grens tussen onze werkelijkheid en een andere, geheimzinnige wereld. Ze zijn de grens tussen de hemel en de aarde, een kruispunt.


Sebastiaan Van Donink tekent bijvoorbeeld het bos uit zijn kindertijd, een verboden maar zonder twijfel magische en aantrekkelijke plek achter de beek (herkenbaar! :-)) waar de monsters wonen. Carll Kneut weet zich veilig in zijn door lindebomen beschermde groene tuin. Anne Brouillard weet als geen ander de mystiek van de Zweedse wouden in haar waanzinnig mooie schilderijtjes te vatten. 

Ik krijg zowaar heimwee :-)


Villa Verbeelding: 





Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam