De sleutels van Frigg

Frigg is waarschijnlijk de meest onderschatte godin aller tijden. Elke moderne heks kent Freya, de noordse godin van de liefde, en plaatst haar waarschijnlijk (in plaats van haar tweelingbroer Freyr) naast Odin en Thor om samen een soort van heilige drievuldigheid te vormen. Daarbij gaan ze volledig voorbij aan Frigg, de vrouw van Odin, die voor velen onder ons niet meer is dan dat. Ach, hoe vergissen ze zich!
"Frigga" (Sam Flegal)
Waar Freya een godin is die zich niet persé houdt aan het traditionele rollenpatroon, is Frigg een godin die haar macht en onafhankelijkheid net gebruikt binnen het kader van haar rol als vrouw des huizes. En macht had ze, laat je niet misleiden. Zo zou ze de toekomst kunnen zien, maar vertelt ze die niet zomaar direct. Dat is ook hoe ze haar macht uitoefent (en die is groot): indirect maar met absolute zekerheid.

In veel culturen, waaronder ook de noordse, werden huwelijken gearrangeerd. Niet dat er niet werd getrouwd uit liefde, maar veelal was zo'n verbintenis toch eerder een zakelijke overeenkomst met sociale en zakelijke verplichtingen langs beide kanten. Een getrouwde vrouw had niet alleen status, ze had ook macht. Symbool daarvoor waren de sleutels die aan de gordel van de vrouw des huizes hingen. Die sleutels toonden aan dat zij de controle had over het huis en alles wat daarbij hoorde.

Een duizend jaar oude vikingsleutel, gedragen door een vrouw des huizes, als teken van haar status en macht
(collectie Nationalmuseet Stockholm)
In tegenstelling tot hoe wij een vrouw aan de haard tegenwoordig zien, was "huisvrouw" duizend jaar geleden nog geen scheldwoord. Integendeel. Een huishouden bestond niet alleen maar uit een gezinnetje van mama, papa en twee komma vijf kinderen die knus samen in een huisje woonden. Dat "huisje" was een groot gebouw met bijgebouwen, dienstboden, slaven en een uitgebreide familie die uit verschillende gezinnen bestond. Iedereen had een specifieke taak waar op werd toegezien door de vrouw des huizes. Zij was verantwoordelijk voor alles wat met haar "huis" te maken had. Dat betekende ook de de voedselvoorraden en het beheer daarvan, inclusief het handelen en verhandelen van goederen met andere families, het onderhoud van de boerderij, de dieren en gewassen, het bijhouden van de boeken en als haar man op oorlogstocht was ook het bewerken van het land zelf. Inderdaad, zo'n 'huisvrouw' was eerder de manager van een uit de kluiten gewassen KMO.

Een godin als Frigg mag dan dikwijls over het hoofd worden gezien, maar zonder haar was Odin maar een sukkel geweest :-) Ze heeft overigens veel gemeen met haar echtgenoot. Zo is ze de enige andere godheid die in Odins stoel mag zitten van waaruit hij alle negen werelden kan zien. Ze zat al boven het glazen plafond nog voordat het glas was uitgevonden!

Meer info:
http://www.historicallocks.com/en/site/h/keys/viking-era-keys/the-womans-symbol-of-power/




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam