Coven cuisine : Pecan pie

Toen we een paar jaar geleden thanksgiving wilden vieren samen met onze Amerikaanse artiesten, bleek het onmogelijk om pecannoten te vinden voor een pecan pie. Ondertussen is dat gelukkig veranderd. Sinds de pecanbroodjes zoveel succes hebben bij de bakker, kan je ze zelfs in de supermarkt vinden.

Pecannoten zijn typisch Amerikaans, net zoals okkernoten bij ons klimaat horen. Als wij vinden dat noten bij de herfst passen, dan vinden Amerikanen dat van pecannoten. Bij een feest als Thanksgiving, dat uiteindelijk ook maar een versie is van een typisch herfstfeest waarbij de hogere machte worden bedankt voor de afgelopen goede oogst, mogen pecannoten dus niet ontbreken. Meestal is dat onder de vorm van een traditionele pecan pie, waar elke Amerikaanse huisvrouw wel een eigen versie van heeft.

Goed voor de lijn zijn de zoetige noten niet: ze bevatten tot 75% vet. Je wil niet weten hoeveel calorieën er in een stuk pecan pie zitten :-) De noten zitten ook tjokvol zink, magnesium, fosfor en zijn een belangrijke bron van vitamine B1.  Ze zijn dan ook een superfood en een gemakkelijke bron van energie. Dat wisten de Indianen ook al.

De naam van de populaire Amerikaanse noten komt van de Algonquin indianen. Thanksgiving wordt door veel Indiaans-Amerikanen nog steeds gezien als een feest van de koloniale overmacht die hen van hun land verdreef, maar ondanks die negatieve conotatie is het tegenwoordig toch vooral een feest van connectie met familie en voorouders.

En dus vierden wij ook Thanksgiving met onze familie, met alles er op en er aan: de traditionele gevulde kalkoen,  de cranberries, en uiteraard een zelfgemaakte pecan pie als dessert, met een bolletje ijs en een dot slagroom. Man, wat was dat een machtige maar superlekkere taart! Mighty fine indeed!



Nodig voor 1 pecan pie:

  • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
  • 3 eieren
  • 150 ml lichte siroop: ahornsiroop, lichte kandijsuikersiroop (siroop van kinnekessuiker), rietsuikersiroop, golden syrup, ... (ik gebruikte een combinatie van 1/2 ahornsiroop, 1/4 kinnekessuikersiroop en 1/4 rietsuikersiroop)
  • 2 soeplepels bruine suikersiroop (de donkere versie, niet de lichte kinnekessuikerversie)
  • 150 g kinnekessuiker (lichtbruine cassonade, geen  bruine suiker)
  • 100 g boter
  • 1 snuifje zout
  • 500 g pecannoten


Laat de oven voorverwarmen op 175°.

Laat de boter smelten.

Pecannoten worden gehalveerd verkocht. Snij 150g van de halve pecannootjes fijn tot een soort van ruwe korrels en 150g gewoon in vieren. Je hebt dan een bord vol fijngesneden pecan en een bord vol minder fijn gesneden pecan.

Klop de eieren los in een mengkom. Voeg de kinnekessuiker, de lichte en donkere siroop, de gesmolten boter, een snuif zout en de fijngehakte pecannoten toe. Meng alles goed door elkaar.

Haal het deeg pas uit de ijskast als je het gaat gebruiken. Doe het kant-en-klaar bladerdeeg in een taartvorm. Meestal wordt het deeg geleverd op een bakvel. Doe dat mee in de taartvorm en druk het deeg aan. Knip het overtollige bakpapier weg. Als je geen bakpapier gebruikt, vergeet dan niet om de taartvorm goed in te vetten. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.

Giet de ruw gehakte pecannoten in de taartvorm en verspreid ze gelijk over de deegbodem. Giet het eimengsel over de gehakte pecannoten.

Leg de rest van de pecannoten die je niet hebt versneden in een mooi cirkelpatroon bovenop het eimengsel.

Bak de pecan pie gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de taart minstens een uur afkoelen vooraleer je hem serveert.

Gebaseerd op een recept van allrecipes.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam