Coven cuisine: Kastanjesoep

Als er één ding typisch is voor de herfst, dan zijn het wel kastanjes. Dries heeft er al een zak vol van "gespaard". Ze houden een wedstrijdje om het meest nootjes sparen, inclusief kastanjes. Die vind je in onze contreien letterlijk voor het oprapen. Er bestaan twee soorten kastanjes: tamme kastanjes en wilde kastanjes (of paardenkastanjes). Alleen de tamme kastanje kan je opeten. Je herkent hem aan zijn stekelige jasje en aan zijn puntje met witte haartjes. Wilde kastanjes laat je best liggen: ze zijn giftig voor mensen. Gelukkig lijkt hij niet echt op zijn tamme broertje: hij zit in een dikke bolster en is helemaal rond.

Kastanjes zijn op hun best in oktober en november. Als je geen tijd hebt voor een verkwikkende boswandeling, dan volstaat in die maanden meestal een wandeling naar de groente- en fruitrayon van je supermarkt.

Als je na je wandeling met een zak vol kastanjes thuis komt, bewaar ze dan op een koele en droge plek. Ze blijven een week goed. Tijd genoeg dus om een lekkere kastanjesoep te maken!



Nodig voor 4 personen:


  • 500g soepgroenten (kant en klaar in julienne gesneden);
  • 300g oesterzwammen;
  • 2 takjes verse tijm;
  • 2l water;
  • 4 blokjes groentenbouillon;
  • 400g kastanjepuree (1 blikje of versgemaakt);
  • 25cl room;
  • 1 scheutje cognac (optioneel);
  • 2 klontjes boter;
  • peper en zout;
  • 1 scheutje truffelolie (optioneel).


Laat een klont boter smelten in een grote soeppot. Als de boter gesmolten is, doe er dan de soepgroenten bij en laat even stoven zonder de groenten te laten kleuren.

Giet er het water bij. Doe de bouillonblokjes in de pot en laat koken. Roer er dan de kastanjepuree door en blijf roeren tot die volledig opgelost is in de soep.

Kruid met peper en zout. Mix dan de soep fijn met de staafmixer en roer er de helft van de room onder. Wie dat wil, kan nog een scheutje cognac toevoegen ook.

Snij de oesterzwammen in twee. Smelt een klontje boter in een pannetje en bak de oesterzwammen samen met de takjes tijm. Kruid met peper en zout.

Laat de oesterzwammen uitlekken en verdeel ze dan over de borden. Giet er de soep over en werk af met een scheutje room. Als je dat lekker vind, kan je de room ook vervangen door een scheutje truffelolie.


Versgemaakte kastanjepuree:


  • 500g tamme kastanjes
  • 2,5dl melk
  • 2cl room
  • 1 klontje boter


Was de kastanjes en zet met een scherp mes een kruisje in hun schil.

Doe de kastanjes in een kookpot, overgiet met de melk en laat 10 minuten koken tot de kastanjes gaar zijn. Giet de kastanjes af. Vang de melk op.

Pel de kastanjes. Pureer ze met de staafmixer.

Meng de room en de boter er onder en zet terug op het vuur. Voeg een beetje van de opgevangen melk toe en meng tot je een smeuïge puree krijgt.

In Frankrijk is kastanjepuree een klassieker. De Fransen maken hem echter zoet. Zij voegen 100g suiker toe en 100ml room (in plaats van melk) om een smeuïge, zoete puree te krijgen. Dat is uiteraard allemaal een kwestie van smaak ... Zoete kastanjepuree is een ideale vuller voor een herfstcake: snij een cake in twee, smeer tussen beide helften een laag kastanjepuree en overgiet met gesmolten chocolade. Heerrrrrrrlijk.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam