Tools of the trade - Je eigen DIY zwarte spiegel

"Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land?" Iedereen kent het sprookje van Sneeuwwitje waarin de boze heks aan haar spiegel een antwoord vraagt op haar vragen. Wat de heks doet, is "scrying" (van het Middelengelse descry dat zoveel als waarzeggen betekent).

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand (Anton Pieck, Efteling)
Als je denkt aan een waarzegger, dan heb je waarschijnlijk het beeld voor je ogen van een oude mevrouw die gespannen in een kristallen bol kijkt. Dat cliché beeld van de waarzegster klopt maar gedeeltelijk. Ook al is de kristallen bal de meest gebruikte tool voor waarzeggen, toch heb je er helemaal geen kristallen bol voor nodig. Het enige dat je nodig hebt is iets om in te kijken.

Sommige mensen staren in een kom water of trekken de natuur in om in een plas stilstaand water te kijken. Andere mensen gebruiken kristallen - en dat hoeven niet persé bollen te zijn - of een oppervlak van glanzend metaal. Er zijn mensen die in dansende vlammen staren of in rook die omhoog kringelt om beelden door te krijgen. Om je maar te zeggen dat er veel verschillende soorten van divinatietools zijn en dan hebben we het alleen nog maar gehad over "scrying" of kijken en niet over het lezen van de kaarten, theeblaadjes, handen of andere vormen van waarzeggerij.

Door te staren in een glanzend oppervlak open je een deur naar je onderbewuste en krijg je een verhoogde buitenzintuiglijke perceptie. Het voorwerp dat je hierbij gebruikt - je kristallen bol, zeg maar - is enkel maar een hulpmiddel. De kracht zelf zit in jezelf. En die kracht hebben we allemaal, in meer of mindere mate. Niet iedereen is er even goed in. Denk aan Rubens die een paard schildert of jijzelf. Het zijn allebei paarden, alleen is Rubens net iets beter (al is dat voor een deel ook een kwestie van oefening).

Een zwarte spiegel is een voorwerp dat je kan helpen om die kracht in jezelf te vinden. In de 16de eeuw maakte de Engelse wetenschapper John Dee er gebruik van om in contact te komen met engelen, al liet hij het spiegelkijken over aan de waarzegger Edward Kelley, die daar beter in was dan hij (al is niet iedereen overtuigd van de goede bedoelingen van Kelley).

Dr. John Dee's zwarte spiegel (The British Museum, Londen).
Je kan zo'n spiegel heel gemakkelijk zelf maken en dat hoeft zelfs niet veel te kosten.

Wat heb je nodig voor het maken van je eigen zwarte spiegel?

  • 1 fotokader, rond of vierkant, met een voetsteuntje achteraan
  • krantenpapier
  • schoonmaakproduct voor ramen
  • een pluisvrije doek
  • zwarte glanslak of mettalic lak (spuitbus bijvoorbeeld)

Koop een fotokader dat je mooi vindt. De meeste mensen willen een ronde spiegel maar de vorm an sich is niet belangrijk voor het divineren. Koop gewoon een kader die je mooi vindt.

Maak het kader schoon en haal het glas of plexiglas er uit. Leg het glas op een stuk krantenpapier, met de binnenkant naar boven. Maak het scrupuleus proper met Glasex of een ander schoonmaakmiddel voor vensters. Gebruik hiervoor een doek die niet gaat pluizen. Het is belangrijk dat je glas helemaal vrij is van pluizen, stofjes of vetvlekken (zoals vingerafdrukken).

Schilder get glas met zwarte glanslak of metaallak. Je kan die kopen in een handige spuitbus. Acrylverf droogt heel snel en is dus gemakkelijk te gebruiken. Maak zo veel laagjes als nodig. Laat elk laagje even drogen tussen twee laagjes in. Zorg er wel voor dat ze zoveel mogelijk zonder strepen zijn. Het glas moet volledig bedekt zijn en helemaal ondoorzichtig.

Ook je fotokader zelf kan je uiteraard naar eigen goeddunken verven of decoreren alvorens het zwartgelakte glas er weer in te steken.

Als het glas volledig droog is, steek het dan terug in het fotokader, met de geschilderde kant naar binnen. Maak de achterkant van het glas, die niet geschilderd is, proper met het ruitenschoonmaakproduct.

Pak je zwarte spiegel in een zachte doek als je hem niet gebruikt.

Alvorens je je zwarte spiegel voor de eerste keer gaat gebruiken, moet je hem nog zuiveren, wijden en opladen, zoals met elke ander werktuig dat je voor ritueel of magisch werk wil gebruiken. Elk voorwerp pikt over de jaren een heleboel energie op en die is niet altijd in  lijn met wat je met het voorwerp van plan bent. We zorgen er dus voor dat elk restje oude of negatieve energie die misschien nog in je spiegel zat eruit verdwijnt, dat je spiegel gezegend wordt zodat je hem kan gebruiken voor spiritueel werk en dat hij tjokvol energie zit die wel past bij zijn nieuwe rol.

Een methode die blijkbaar goed werkt voor een spiegel is hem het licht van de volle maan te laten absorberen. Je kan hem ook bewaren in de buurt van een maansteen.

Eens je spiegel gezuiverd, gewijd en opgeladen is, kan je hem gaan gebruiken ! En dan wordt het pas echt interessant! :-)

Je zwarte spiegel gebruiken

Voor sommige mensen is het een fluitje van een cent, voor anderen (zoals ik :-)) is het aartsmoeilijk. Als je regelmatig mediteert of al aan de slag bent met andere vormen van divinatie werkt, dan gaat het waarschijnlijk gemakkelijker dan je zou verwachten. Niet wanhopig worden als je er helemaal niks van bakt: zoals met alle nieuwe skills die je leert,  gaat het om de tijd en de moeite die je er in steekt.  Oefening baart kunst. Met Samhain en Beltain is het gemakkelijker om te divineren.  Ben je een beginner, dan is dit een goed moment om te starten :-)

Bereid jezelf en je altaar voor zoals je zou doen voor ander ritueel of magisch werk (want dat is wat divinatie is). Je kan er alle toeters en bellen bij doen als je je daar beter bij voelt, met een cirkel en de wachters van de elementen die worden opgeroepen en alles er op en er aan. Dat is echter niet echt noodzakelijk. Je kan de formaliteiten ook achterwege laten en gewoon een stille plek voor jezelf maken.

Zet je spiegel rechtop met het voetje achteraan het fotokader. Zet aan beide kanten van je spiegel een kaars en steek die aan. Dim de lichten.

Ga voor je spiegel zitten. Zet de spiegel en de kaarsen zò dat het licht weerkaatst wordt op het spiegeloppervlak maar zonder dat je je eigen spiegelbeeld kan zien.

Ga in een meditatieve staat. Als je worstelt met een bepaald probleem waar je inzicht in wil verwerven of je hebt een specifieke vraag, mediteer dan een tijd over dat probleem of die vraag. Als je geen specifieke vraag of probleem hebt, word jezelf dan gewoon helemaal bewust van jezelf en zorg dat je die typische staat van veranderd bewustzijn bereikt.

Als je er klaar voor bent, kijk dan in de spiegel. De manier waarop je kijkt moet aanvoelen alsof je aan het dagdromen bent, met een verre blik. Het lijkt dan net of je verder en dieper kijkt dan het spiegeloppervlak zelf.

Laat je geest afdwalen. Probeer aan helemaal niets te denken. Probeer je geest ook  niet leeg  te maken. Probeer helemaal niks :-) Zie gewoon wat er komt. Je kan misschien echte visioenen krijgen, in je geest of in de spiegel. Je hoort misschien je gidsen praten of je krijgt indrukken of gewoon een gevoel. Probeer niet te analyseren wat je ziet, hoort of voelt. Laat het gewoon komen en weer weg gaan.

Dit duurt zolang het volgens jou moet duren. Als je voelt dat het genoeg is, dan is het genoeg. Misschien is een kwartiertje al genoeg, misschien heb je twee uren nodig. Dat is helemaal niet belangrijk!

Als je  klaar bent, noteer dan meteen alles wat je hebt gezien, gehoord, gevoeld enz. ... want de boodschappen die je via je spiegel krijgt, hebben de neiging heel snel te vervagen. Wees niet verbaasd als je dezelfde boodschap de dagen daarna nog via een andere weg op je pad tegenkomt. Eens je jezelf ervoor hebt opengesteld, kan de boodzschap zich door middel van symbolen, tekens of dromen verder aan je manifesteren.

Reacties

Anoniem zei…
Mooi en duidelijk beschreven

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam