Runen leggen - De runen van de vier elementen

De vier elementen worden door de Griekse filosofen beschreven als de bouwstenen van alles in het universum. De moderne wetenschap heeft daar ondertussen een andere mening over, maar dat neemt niet weg dat ze nog altijd een bruikbaar model vormen om op verschillende manieren naar dat universum te kijken:

  • vanuit een energetisch standpunt (vuur)
  • vanuit een spiritueel of emotioneel standpunt (water)
  • vanuit een stoffelijke invalshoek (aarde)
  • vanuit een rationeel standpunt (lucht)

Elk van deze vier invalshoeken kan volkomen los van de andere opereren, blind voor de andere drie. Denk aan het voorbeeld van de wetenschap (lucht) die zelden oog heeft voor de spirituele kant (water). Het is pas als we iets bekijken vanuit elk standpunt dat we een volledig inzicht krijgen in de dingen.

Dat besef kunnen we ook gebruiken als we gaan werken met de runen. Door vier runen te trekken die overeenkomen met de vier elementen, kunnen we inzicht verwerven in een probleem of een antwoord krijgen op een vraag waar we mee worstelen. De runen die we trekken zijn gekoppeld aan de eigenschappen van de vier elementen voor wat betreft de fysieke aspecten van ons leven, de emotionele impact van de gebeurtenissen in ons leven, de leiding en wijsheid die de toekomst ons kan brengen en onbekende gebeurtenissen die we nog op ons pas gaan vinden.

Ook bij deze runenlegging kunnen de runen rechtop of op hun kop worden gelegd, waarbij de omgekeerde runen ook een omgekeerde betekenis in zich dragen.



Rune 1: de aarderune in het noorden - fysieke aspecten
We beginnen met het trekken van een rune voor het element aarde. Die leggen we bovenaan, in het noorden. Deze rune staat symbool voor het probleem waar je hulp bij nodig hebt en waar je inzicht voor vraagt. De aarderune gaat over de stoffelijke kant van de zaak. De rune vertelt je meer over je gezondheid en je kracht en hoe het probleem waar je mee worstelt je fysiek beïnvloedt.

Rune 2: de waterrune in het westen - de emotionele impact
Daarna leggen we een tweede rune in het westen, voor het element water. Deze rune vertelt je welke (emotionele) lessen je moet leren van de situatie waarmee je zit, zodat je kan vooruitgaan.

Rune 3: de vuurrune in het zuiden - het lot dat zich voltrekt, de toekomst
We leggen nu een derde rune in het zuiden, voor het element vuur. Dankzij deze rune krijgen we meer inzicht over dingen die zich nog aan ons moeten openbaren, ten gevolge van de situatie.

Rune 4: de luchtrune in het oosten - wijsheid & leiding
Tot slot leggen een vierde rune in het oosten, voor het element lucht. Deze rune staat voor kennis en inzicht die we nodig hebben met betrekking tot die toekomstige gebeurtenissen. Ze toont je hoe je de situatie van een andere kant kan bekijken.

Online runenlegging metde vier elementen: http://tarotfortunes.com/runes_4_reading/




Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam