Drie maal spic & span – Zuiveren, wijden en opladen

Voordat je gaat werken met een magisch gebruiksvoorwerp, een altaar, kristallen, tarotkaarten, enz ... moet je die eerst prepareren voor dat magisch werk, het is te zeggen: zuiveren, wijden en opladen.

Zuiveren
Een voorwerp zuiveren is precies dat: je maakt het zuiver. Daarmee wordt niet bedoeld dat je het letterlijk moet proper maken, al kan je dat uiteraard wel doen. Het gaat om het proper maken op een spiritueel niveau en dan hebben we het over het verwijderen van energie.

Door een voorwerp te zuiveren, ontdoe je het van alles wat misschien nog aan het voorwerp is blijven hangen. Voorwerpen nemen constant energie in zich op, in de fabriek waar ze zijn gemaakt, in de winkel waar ze door verschillende potentiële kopers worden opgepakt, zelfs in de boekenkast van je oma waar ze misschien al dertig jaar stof staan te verzamelen. Die vibraties kunnen voor interferentie zorgen met het doel van het voorwerp of niet lekker voelen bij je eigen energie en dus zorgen we ervoor dat we ze netjes verwijderen alvorens we aan de slag gaan met ons voorwerp.


Je kan voorwerpen zuiveren op verschillende manieren:

  • Brand wierook die bedoeld is om te zuiveren, zoals salie, en haal je voorwerp doorheen de rook.
  • Begraaf je voorwerp een tijdje in je tuin, of in een pot aarde, of in een kom zout, bloem, maiskorrels ... je weet wat ik bedoel, dingen die geassocieerd worden met aarde.
  • Leg je voorwerp in het water of besprenkel het met water.
  • Haal je voorwerp doorheen een kaarsvlam of gooi het carrément in het vuur.
  • Als je een plek wil zuiveren, dan kan je alle negatieve energie wegborstelen met een bezem (die uiteraard ook eerst de drie stappen heeft doorstaan :-)).

Gebruik je boerenverstand als je een methode gaat kiezen en wees praktisch: zeen metalen  dolk steek je best geen nacht in het water tenzij je roest prachtig vindt, een kruidenamulet haal je niet doorheen het vuur, enz ...

Niet alleen nieuwe voorwerpen worden gezuiverd, ook dingen waar je al lang mee werkt of die je juist al een hele tijd niet meer nodig hebt gehad, kunnen een zuivering op z’n tijd wel gebruiken.

Wijden
Door een voorwerp te wijden, maak je het magisch. Door middel van een speciale rite of een zegening maak je het voorwerp in kwestie heilig of “gewijd”, als in “gewijde grond”. De meeste heksen doen dit enkel met hun rituele tools, de voorwerpen die ze gebruiken voor rituelen, zoals hun athame of zwaard, een kelk, enz. ... Meestal is een zuivering echter wel genoeg.


Je kan gelijk welk voorwerp of gelijk welke plek wijden, maar dat betekent ook dat het voorwerp of de plek in kwestie voor eens en altijd een gewijd voorwerp  of een gewijde plek is die behandeld moet worden met respect.

Ook het wijden van een voorwerp kan je op verschillende manieren doen:


  • Spreek een gebed uit over je voorwerp en draag het op aan de goddelijke krachten waar je mee werkt. Dat kan de God of Godin zijn, of een specifieke godheid waar je mee werkt.
  • Werk je vaak met de elementen (zoals veel heksen doen), dan kan je je voorwerp ook tijdens een ritueel wijden door de elementen. Haal het door de rook van wierook (Lucht), besprenkel het met zout (Aarde), haal het door een kaarsvlam (Vuur) en sprenkel er water over (Water). Zeg ook dat je je voorwerp wijdt met het element in kwestie: “Ik wijd deze athame met de krachten van het element Aarde”, enz. ...
  • Je kan je voorwerp ook zalven met een gewijde olie (die ook spic & span is gemaakt) waarbij je niet alleen je voorwerp kan inoliën maar ook zegeningssymbolen op je voorwerp kan tekenen. 


Opladen
De term zegt het zelf: je kan je magische voorwerpen opladen met energie. Je kan iets vol pompen met positieve energie of het zodanig opladen dat de  energie in het voorwerp afgestemd is op het doel waarvoor het moet dienen. Je zal merken dat het een helemaal anders aanvoelt en gemakklijker werkt als de energie bij magisch werk op elkaar is afgestemd en harmonieus samenwerkt. Toch is opladen niet altijd nodig.

Om een voorwerp op te laden, moet je eerst energie opwekken en die daarna in het voorwerp steken. Dat kan ook weer op verschillende manieren. Welke manier je kiest hangt af van het voorwerp zlef of van wat past bij jou:

  • Wrijf kaarsen voor kaarsenmagie of ritueel gebruik in met gewijde olie en herhaal dat proces verschillende keren.
  • Chant, dans, drum, mediteer, enz. ... om energie op te wekken en stuur die dan in je voorwerp.
  • Leg je voorwerp de hele dag in de zon zodat het zich kan opladen met de energie van de zon. Dat kan ook met de kracht van de volle maan of met kristallen. Alle drie hebben ze het voordeel dat ze je voorwerp kunnen zuiveren en opladen tegelijkertijd.
  • Als je een ritueel afsluit, is het een goed idee om alle rest energie van het ritueel die nog achterblijft in je tools – je pentakel, je athame, je staf, enz. ... – te sturen alvorens de cirkel te openen. Zo blijven ze altijd opgeladen en hebben ze zelf genoeg energie om andere voorwerpen op te laden.

Hoe weet je nu wanneer je iets moet zuiveren, wijden of opladen, of een combinatie van de drie? Een voorbeeldje maakt dit waarschijnlijk meteen duidelijk. Stel dat je een ring draagt bij een ritueel. Als je die gewoon draagt omdat je hem mooi vindt en goed vindt passen bij de gelegenheid, dan zal je hem waarschijnlijk alleen zuiveren. Draag je hem vooral in je rituelen omdat hij een rituele of spirituele betekenis heeft, dan zal je hem waarschijnlijk zuiveren en wijden. Als je hem gebruikt als een amulet of talisman, dan zal je hem niet alleen zuiveren en wijden, maar ook opladen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam