De granaatappel van Hades

Persephone is de godin van de lente en toch denken we meer aan haar in de herfst. Dat komt omdat ze ook de koningin van de onderwereld is en de vrouw van Hades. Ze draagt dus zowel de onschuld van het jonge meisje in zich - als de godin van de lente - als de kracht van de volwassen en zelfbewuste vrouw die voor zichzelf opkomt en zich losmaakt van haar familie - als de vrouw van Hades en koningin van de onderwereld.

Persephone is de dochter van Demeter, de Griekse godin van de overvloedige oogst, en Zeus, de Griekse oppergod (voordat hij getrouwd was met Hera). Als godin van de lente werd ze samen met haar moeder vereerd in de mysteriën van Eleusis. Dat was een populaire agrarische mysteriecultus met een heleboel geheimzinnige gebruiken en tradities waarvan de symboliek verwees naar Persephones ontvoering naar de onderwereld door haar latere echtgenoot. Wie in de mysteriecultus was geïnitieerd, wachtte een gezegend leven na de dood.

Als godin van de lente is Persephone ook gekend als Kore. Dat betekent 'maagd' in de betekenis van 'jong meisje'. Het verhaal gaat dat ze zo mooi en lief was, dat ze de aandacht trok van Hades, de koning van de onderwereld en de god van de dood en de doden. Hij was echter ook de god van de verborgen rijkdom van de aarde, van de vruchtbare grond zelf die de gezaaide graankorrels voedde tot de opgedolven rijkdommen als goud, zilver en andere metalen. De Grieken noemden hem dan ook liever Pluto, "Heer van Rijkdom", de schenker van rijkdom en vruchtbaarheid. Eén van zijn attributen is trouwens de hoorn des overvloeds. De vruchtbare aarde en de lente, geen wonder dat de aantrekkingskracht tussen hen zo sterk was!


Hades wilde graag trouwen en toen hij Persephone zag terwijl ze aan het spelen was met Zeus' andere dochters Artemis en Athena, was hij helemaal verkocht. In plaats van haar het hof te maken, ging hij naar zijn broer Zeus en vroeg om haar hand. Zeus ging akkoord, maar omdat hij wist dat Demeter nooit akkoord zou gaan, raadde hij zijn broer aan om haar te ontvoeren naar de onderwereld. Mannen! En zo geschiedde: Hades overviel haar terwijl ze bloemen aan het plukken was en nam haar mee naar zijn domein als zijn bruid.

Demeter was helemaal van slag toen ze haar dochter niet meer vond. Samen met Hekate zocht ze de hele wereld af, maar ze vond haar dochter niet. Toen ze hoorde wat Zeus had bekokstoofd samen met zijn broer, was ze furieus. Ze weigerde haar rol van godin van de overvloedige oogst te vervullen zolang ze haar dochter niet terug had. De aarde werd geplaagd door overstromingen en droogte en alle oogsten mislukten. De mensen leden honger. Het zag er niet goed uit ...

Ondertussen was Persephone in de onderwereld verliefd geworden op haar donkere heer met zijn vogelscepter. Ze schikte zich in haar rol als koningin van de onderwereld en nam met genoegen de honneurs waar als er gasten moesten worden ontvangen, zoals Herakles en Orpheus. De onderwereld leek plots een beetje minder grauw en troosteloos. Toch voelde ze zich een beetje eenzaam en ze miste haar moeder.

Zeus gaf uiteindelijk toe aan zijn ex-vrouw en zond Hermes naar de onderwereld om Persephone terug te brengen naar haar moeder, zodat er weer een goede oogst zou zijn. Ik denk dat hij vooral van het gezaag van zijn ex af wou :-) Hades wilde zijn geliefde niet tegenhouden maar gaf haar een granaatappel mee. Nu weet iedereen dat je nooit iets mag eten als je in een andere wereld op bezoek bent, omdat je anders niet meer terug kan. Die regel geldt ook voor goden. Dat wist Persephone ook heel goed en toch at ze doelbewust zeven van de granaatappelpitjes op, net voordat ze samen met Hermes weer naar boven zou vertrekken ... Nu weet je waar de mosterd van Belle en het Beest vandaan komt, om nog maar te zwijgen van die verleidelijke appel :-)



Hermes onderhandelde uiteindelijk een compromis: Persephone zou vier maanden van het jaar bij haar echtgenoot verblijven (de winter) als koningin van de onderwereld en de rest van het jaar bij haar moeder als godin van de lente. Haar terugkeer uit de onderwereld elk jaar gaat gepaard met het openbloeien van de lentebloemen en de groei van het nieuwe graan. En als ze terug gaat naar haar lief in de onderwereld begint Demeter te treuren, stopt alles met groeien en gaan alle planten weer dood.

http://www.theoi.com/Khthonios/Persephone.html
http://www.theoi.com/Khthonios/Haides.html

Reacties

Unknown zei…
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam