Runenopstellingen voor healing (covenbijeenkomst Hagazussa)

In een derde avond rond runen wilde Elenor ons leren hoe we die runen konden gaan gebruiken in een "runenopstelling", als hulpmiddel voor healing, zoals ze van Frigga Asraaf had geleerd tijdens een runenworkshop op PaGE2012.

Frigga Asraaf is een hele fijne madam, die ik al elke editie van PaGE had gecontacteerd om een workshop te geven over runen. Ze heeft een jarenlange ervaring op het gebied van asatru, runen en seidr. Ze is een experte op gebied van runen zingen en heeft behalve poezie en een heleboel krachtliederen ook het ‘Asatru, een naslagwerk’ geschreven, de referentie over de noordse religie.

Runen dienen inderdaad niet alleen als tool voor divinatie of als magisch schrift om dingen een magische look te geven, ze worden ook echt gebruikt voor magie, als een manier om dingen gedaan te krijgen.

Eén van de dingen die je ermee kan doen is hen gebruiken in een runenopstelling voor healing. Net zoals je een familieopstelling kan maken in functie van een bepaalde probleemstelling, waarbij je de verbanden bekijkt tussen de personen onderling, kan je een opstelling maken van runen.

Als je worstelt met een bepaald probleem, dan kan je drie runen trekken die je gaan helpen bij het oplossen van dat probleem. Door de runen gaan bepaalde dingen die te maken hebben met jou in het conflict of in het probleem versterkt worden of juist verminderen.
Ook als je niet echt met een probleem zit, kan je runen trekken en vragen om de runen te krijgen die je op dat moment nodig hebt.

Bij een familieopstelling vraag je aan iemand om een persoon in het conflicht te "spelen", te representeren, als in een soort van rollenspel. Bij runenopstellingen doen we dat ook en vragen we aan een persoon om een rune te representeren.

De personen die de runen representeren staan rond de persoon die de runen heeft getrokken. Elke rune wordt gezongen in het aura van de persoon waarvoor wordt gewerkt en die de runen heeft getrokken, door de persoon die de rune representeert. De eerste rune die werd getrokken wordt drie maal gezongen. Dan wordt de tweede rune drie maal gezongen en vervolgens de derde. Terwijl je de rune zingt, vibreer je en stuur je de energie door de rune in het aura van de persoon in het midden.  Zijn de drie runen elk gezongen, dan worden ze nogmaals drie keer gezongen, maar nu alle drie de runen tegelijkertijd.

De persoon die in het midden zit neemt de energie op en bepaalt nu of het voldoende is, of dat er misschien één of meerdere runen opnieuw moeten worden gezongen. Het hele verhaal begint dan opnieuw met de runen die opnieuw moeten worden gezongen, telkens drie maal, in de volgorde waarin ze werden getrokken, en vervolgens drie maal tesamen.

Zo wordt er gezongen tot het genoeg is en er niks meer gezongen moet worden. De persoon in het midden voelt wanneer een rune voldoende gezongen is.

Je kan dit gebruiken voor kleine en grote problemen en ook als je niet echt een probleem hebt kan je dit doen om de runen te laten inwerken zoals het voor jou het beste is.

In principe trek je de runen enkel voor jezelf - je trekt de runen die voor jou nodig zijn - maar het gaat om werken met energie dus het zou misschien ook wel voor anderen kunnen, zoals je ook de kaarten kan leggen voor iemand anders...

Nadat Elenor ons de basics had uitgelegd, gingen we aan de slag.

1/ Focus één voor één op alle elementen of windrichtingen en trek of kies een rune. Voel de betekenis tussen de rune en de windrichting.

Ik focuste eerder op de seizoenen:

  • Zuiden (zomer): L Lagu - ik lees in de betekenissen van deze rune o.a. "de verleiding van verre landen", het onbekende, en dat past wel bij de zomervakantie :-)
  • Westen (herfst): D Dagaz - transformatie, de volledige kringloop, het vervolledigen, afronden
  • Noorden (winter): D Dagaz - idem, maar hier denk ik toch eerder aan het einde als nieuw begin
  • Oosten (lente): E Ehwaz - een paard, snelheid, omwenteling, iets dat uit de startblokken schiet

Ik weet niet precies wat ik ervan moet denken ...

2/ Trek nog een extra rune voor jezelf: alles wat boven en beneden is, je godin, je voorouders, enz. ... alles wat in je zit, zit vervat in deze rune.

Ik trek F Fehu, tenminste dat denk ik, want in de papieren met betekenissen is de rune niet helemaal duidelijk.
Fehu, "rijkdom", standvastigheid, zekerheid ... maar ook het circuleren van levenskracht.
Ik moet denken aan hoe ik energie kan doorsturen en hoe gemakkelijk me dat af gaat. Het voelt juist (maar mijn ego voelt zich ook gevleid, niet echt kosher ...).

Elenor wijst me op de verkeerd gerichte tandjes. Eigenlijk heb ik A Ansuz getrokken, de rune die zo op Fehu lijkt maar waarvan de tandjes de andere kant opstaan. Ansuz staat voor waarheid, wijsheid en evenwicht. Dat voelt ook juist aan en het past bij mijn onverstoorbaarheid, mijn "Zwitserland"-imago en mijn boekenhonger :-)
Ze passen allebei ...

We tekenen elk de runen die we hebben getrokken voor de windrichtingen op een blad in het midden van onze cirke en leggen uit waarom. In het midden van het blad tekenen we de runen die voor onszelf staan. We zijn in het midden van de cirkel ...


3/ Daarna beginnen we aan de runenopstelling. Elenor heeft net een operatie achter de rug en dus besluiten we unaniem dat zij zelf onze proefpersoon zal zijn en dat de rest met z'n drieën de runen zal zingen.

Elenor trekt drie runen, focussend op de hersteperiode en de ongemakken van de operatie:

Inguz NG: vruchtbaarheid (daar gaat de hele avond om!)
Fehu F: de getemde krachten van de natuur, circulatie van levensenergie
Hagalaz H: pijn, verlies, ziek zijn, het intomen van de natuur, maar ook Holda en Hagazussa.

Nagels en koppen!

Elenor dacht even na en bepaalde toen dat Hamamelis Inguz zou zingen, ik Fehu en Verelna Hagalaz.
We focusten ons op de rune, voelden en hem en zongen hem vervolgens in het aura van Elenor. Op vraag van Elenor zongen we de runen twee keer achter elkaar en toen was het genoeg.

Bij de eerste keer zingen, voelde het nog gewoon maar bij de tweede keer deed ik dat zoals ik energie stuur: energie van boven en beneden in mijn zonnevlecht trekken en mengen en die vervolgens via mijn adem tijdens het zingen van de rune naar haar sturen. Dat voelde erg krachtig!

Achteraf bleek ook dat we in tegenwijzerzin hadden staan zingen. Hamamelis stond voor Elenor, ik achter haar en Verelna aan de zijkant. Daardoor zongen we widershins. Volgens Elenor voelde het alsof wat weg moest in een soort van wervelwind die in tegenwijzerszin wervelde werd meegenomen. Niemand van ons had speciaal gelet op hoe we waren gaan staan, maar blijkbaar moest het zo zijn :-).





Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam