Heerlijk ouderwetse planten: lavatera

Geneeskrachtige eigenschappen heeft hij bij mijn weten niet, maar de lavatera in mijn tuin is zo uitbundig dat ik het toch niet laten kan om het ook eens over een kruid te hebben dat alleen maar mooi is en voor de rest niks :-)


Op het kaartje dat in de pot stak toen ik hem kocht, stond dat hij een ruimte nodig had van 45cm en dat hij 80cm hoog kon worden. Ik was net bezig met het leefbaar maken van de kleine wildernis achter ons huis, in afwachting van de dag dat we de tuin eens onder handen (laten) nemen en er echt een tuin met een terras en alles erop en eraan van maken. Aangezien dat een langetermijnprojectje is, zaaide ik toch al halvelings gras en plantte de kruidenrestjes achteraan.  Dat armetierige restje salie, de stoppels van de munt en peterselie en het struikje rozemarijn en oregano voelen zich ondertussen helemaal thuis. Om het geheel toch een beetje op te leuken met wat kleur en tegelijk bijen aan te trekken, kocht ik een rozenstruikje, een rij lavendelplanten en de bewuste lavatera.

Bijen hebben we niet gezien dat eerste jaar, maar de lavatera barstte meteen uitbundig uit het vak dat ik voor hem had voorzien. Er zijn verschillende soorten lavatera - lavatera 'Rosea', lavatera 'Ice Cool', lavatera 'Primley Blue' enz. ..., allemaal eenjarige, tweejarige of vaste planten en struiken uit de familie van de Malvaceae of de kaasjeskruidfamilie. Sommige blijven redelijk klein, andere groeien tot 2,5m hoog en breed. Aan de bloemen te zien, gaat het bij ons exemplaar over een lavatera 'Barnsley' en laat dat nu net de spectaculairste groeier zijn :-) De afmetingen op het bijhorende kaartje zijn duidelijk bedoeld voor een andere lavatera-soort.

Lavatera is ook gekend als kaasjeskruid of struikmalva. Hij is inderdaad familie van het kaasjeskruid dat gebruikt wordt in de kruidengeneeskunde (malva sylvestris), maar in tegenstelling tot zijn neef moet de lavatera in mijn tuin het enkel hebben van zijn schoonheid. Hij bloeit enthousiast, van juni tot aan de eerste vorst, met grote roze bloemen die heerlijk Victoriaans aandoen. Dat is ook de reden waarom ik hem kocht: de bloemen zijn fragiel en elegant. Je kan ze trouwens als snijbloem gebruiken.

De lavatera is een echte zonneklopper. De plant houdt helemaal niet van vorst, ook al kan hij er redelijk goed tegen als hij niet in de wind staat. Na de winter, als je zeker bent dat het niet meer gaat vriezen,  moet hij teruggesnoeid worden tot iets van een 35cm boven de grond, zodat hij weer vol jonge scheuten groeit. Daar komen immers de bloemen op. Die bloemen staan erom bekend dat ze bijen en vlinders aantrekken. Het heeft even geduurd, maar nu de bijen eindelijk hun weg naar mijn tuintje hebben gevonden hoort hij duidelijk bij de favorieten, samen met de lavendel.

Om de plant te verjongen, neem je best zomerstekjes. Lavatera laat zich gemakkelijk stekken.  Scheur begin augustus een paar bladeren los van de steel. Zorg dat er nog  een stukje steel aan zit. Doe ze in een potje met aarde en zet ze in de schaduw. Geef de stekjes royaal water. Binnen een week maken ze wortels en nog een week later komen er blaadjes aan. Laat ze binnen overwinteren op een koele plaats. In het voorjaar kan je ze planten in de volle grond, op een zonnige plek.

  • Latijnse naam : Lavatera
  • Nederlandse naam : Struikmalva, kaasjeskruid
  • Familie : Malvaceae - kaasjeskruidfamilie
  • Bloeikleur : paars, roze, wit, roodpaars, meerkleurig 
  • Bloeimaand : juni, juli, augustus, september, oktober, november
  • Bladkleur : groen, grijs/zilver
  • Hoogte : 70cm tot 2,5m 
  • Breedte: minstens even breed als hoog
  • Winterhardheid : goed tot matig winterhard, hij verliest wel zijn blad
  • Standplaats : volle zon
  • Soort gewas : struik
  • Grond: normale humusrijke grond


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam