Coven Cuisine: pannenkoeken

Maria Lichtmis is traditioneel pannenkoekendag. Ik hou wel van dergelijke culinaire tradities en vandaag stonden er dus inderdaad pannenkoeken op het menu. Ik bak wel eens meer pannenkoeken. De kinderen mogen dan meehelpen bij het beslag en vinden dat geweldig, ook al is er niets aan. En elke keer moet ik dan denken aan hoe mijn moeder vroeger pannenkoeken bakte.

Als wij thuis kwamen van school en het rook al van ver naar gebak, dan wisten we dat mama pannenkoeken aan het bakken was. Mijn moeder is een geweldige kok maar bakken heeft ze nooit helemaal onder de knie gekregen. Verder dan Diplomats uit de diepvriezer halen ging het bakken dus niet. Behalve als het over pannenkoeken ging, want die zijn goddelijk lekker.

Grote stapels werden er gebakken bij ons thuis, met twee pannen waar afwisselend beslag werd ingegoten en pannenkoeken werden in omgedraaid. Af en toe liet mama zich even aflossen aan het fornuis en dan moesten wij inspringen. Ik herinner me de golf van warmte, elke keer de ovendeur werd opengetrokken om een nieuwe pannenkoek op de enorme stapel te leggen die daar werd warmgehouden. Ik heb het van de beste geleerd!



Nodig voor een stapel pannenkoeken van ongeveer 10cm:

  • 1 kg fijne patisseriebloem (niet zelfrijzend);
  • 2 of 3 zakjes vanillesuiker;
  • 6 eieren;
  • 1 l melk;
  • 0,5 l spuitwater;
  • 1/2 pakje boter, gesmolten, of equivalent in olie.

Doe de bloem, de vanillesuiker, de eieren en de melk in een mengkom en klop alles goed door elkaar met een klopper, tot je een glad beslag krijgt. Ik gebruik hiervoor de Kenwood keukenrobot.

Voeg nu het spuitwater toe. Als je het deeg nog te dik vindt, voeg dan extra melk of spuitwater toe. Het beslag moet als een lint van je klopper aflopen.

Voeg de olie of de gesmolten boter toe en klop nogmaals zodat alles goed door elkaar gemengd is.

Verhit een pan op de hoogste stand. Vet hem in met boter en bak een eerste pannenkoek. Die zal waarschijnlijk nogal dik en vettig zijn; hij slorpt alle overtollig vet op. De volgende pannenkoeken zullen perfect zijn.

Giet een grote lepel deeg in de pan, terwijl je de pan ondertussen continu ronddraait. Het deeg draait mee tot de hele bodem van de pan bedekt is. Zet dan pas de pan op het vuur. Je zal zien dat de pannenkoek vol kleine gaatjes trekt. Ondertussen kan je de randjes al voorzichtig losmaken met een paletmes.

Als het deeg langs de bovenkant helemaal mat geworden is - en dus niet meer glanzend en vloeibaar is - steek je je paletmes onder de pannenkoek en draai je hem om in de pan.

Veel geluk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam