Hup Anansi hup!

Gisteren in De Standaard gelezen: uit een groot onderzoek van de Universiteit Gent (www.arabel.ugent.be) blijkt dat Belgen en Nederlanders veel banger zijn voor spinnen dan mensen van een andere origine. Twee Belgen op tien vinden spinnen onhygiënisch, zeven Belgen op tien ervaren spinnen als beangstigend en bijna één Belg op tien heeft ooit in zijn leven te kampen met een ware spinnenfobie.

In zuiderse landen is men duidelijk veel toleranter tegenover spinnen, in sommige landen zoals Vietnam worden ze zelfs vereerd! In Jamaica worden nu nog altijd geweldige heroische verhalen verteld over Anansi, een mythische spin uit volksverhalen uit heel West-Afrika en de Caraïben, die zijn tegenstanders steeds te slim af is. Je kan ze zelf lezen in de online Volksverhalen Almanak.

Terwijl angst voor spinnen een instinctieve reflex is - voor de eerste mensen waren spinnen en schorpioenen dodelijke beestjes - hebben wij Belgen daarbovenop nog een extra onredelijke afkeer en schrik voor onze achtpotige vriendjes. Dat zou volgens de professoren komen doordat wij als westerlingen vervreemd zijn van de natuur. Wij kennen de natuur niet meer... En onbekend maakt onbemind.

Nochtans was het vroeger ook bij ons anders. Uit literatuurstudies blijkt dat wij voor 1750, voor de Verlichting, duidelijk anders stonden tegenover spinnen en ook zelden een spin doodden. Volgens populair bijgeloof brachten spinnen ongeluk en dus werden ze met rust gelaten. Kleine spinnetjes daarentegen brachten materieel geluk! De afkeer voor spinnen stijgt naarmate we geëvolueerd zijn naar een moderne wereld waar geen plaats meer is voor bijgeloof en bakerpraatjes en dus trappen de meesten onder ons zonder nadenken deze nuttige beestjes dood.

Gelukkig is er een kentering aan de gang. Als we vragen om respect te hebben voor het leven, voor de rechten van dieren en voor Moeder Aarde, dan moeten we ook respect hebben voor de kleinste schepsels in de natuur, ook al zien ze er soms een beetje raar uit. Neem dus een glas en een stukje papier en zet dat van angst verlamde spinnetje buiten in de tuin in plaats van het genadeloos plat te slaan.

Anansi zelf had onze angst voor zijn soort waarschijnlijk een geweldige grap gevonden en had er zonder enige twijfel het maximum uitgehaald. Boeh!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam