Oogsten uit de tuin voor kräftskivan: rodebessenplaatcake
Zweden is misschien het meest gekend om haar midzomerfeest, maar er is nog een ander feest dat door de Zweden met veel gusto wordt gevoerd en dat is kräftskiva, het “rivierkreeftenfeest”, in de periode waarin de rivierkreeften uit de vele Zweedse meren en rivieren worden gevangen. Eigenlijk is het dus een Zweedse versie van een oogstfeest.
Het is vooral een zomers tuinfeest met vrienden en familie waarop uiteraard rivierkreeft (gekookt in water met zout, suiker en dille) op het menu staat, maar ook een heleboel bijgerechten, zoals we van een typisch Zweeds smörgåsbord gewoon zijn, en veel drank en het bijhorend plezier. Het feest wordt traditioneel ook buiten gevierd, om te profiteren van de laatste goede dagen van de zomer.
Traditioneel startte het seizoen op de eerste woensdag van augustus, omdat er tussen november en 7 augustus geen rivierkreeften mochten worden gevangen. In Zweden wordt 8 augustus als datum geprikt, al ligt de dag van vandaag die datum niet meer zo erg vast. Het kräftskiva-seizoen begint begin augustus en loopt meestal tot ver in september.
Echt oud is het feest nochtans niet echt. De naam kräftskiva werd in de jaren 1930 bedacht en is waarschijnlijk afgeleid van het 19e-eeuwse burgerlijke rivierkreeftenritueel ‘kräftsupa’, waarbij rivierkreeften en alcoholische dranken werden geserveerd. De kräftskiva zoals die nu in Zweden wordt gevierd kwam pas op gang in de jaren 1960. Rivierkreeftjes werden uiteraard al veel langer gegeten.
De gasten van een kräftskiva brengen zelf allemaal bijgerechten mee, zoals salades, versgebakken brood of een taart. Die gewoonte heet ‘knytkalas’ of ‘knytis’. Toen ik op Facebook het recept voor Kastrullkaka med röda vinbär och havretäcke zag passeren, een plaatcake met rode bessen, die iemand zou maken voor de kräfstkiva waarop ze was uitgenodigd, dacht ik meteen aan de bessen in onze tuin. Vorig jaar gingen de duiven ermee aan de haal. Twee dagen, meer was er niet nodig om alle vier struiken volledig kaal te eten. Dit jaar had ik een net over de bessenstruiken gespannen zodat we deze keer wel konden genieten van de oogst uit eigen tuin. Het resultaat? Bessen galore en deze heerlijke cake. Die is waarlijk hemels!
KASTRULLKAKA MED RÖDA VINBÄR
Nodig voor de cake zelf:
- 200 g boter
- 255 g suiker (ik had geen kristalsuiker meer in huis en deed het met “kinnekessuiker”)
- 4 eieren
- 1,5 koffielepel vanillepasta (of 3 koffielepels/2 zakjes vanillesuiker)
- 200 g amandelmeel
- 120 g tarwebloem
- 1 snuifje zout
- Ongeveer 300 g rode bessen, vers of bevroren en ontdooid (de cake kan natuurlijk ook met andere bessen worden gebakken)
Nodig voor de topping:
- 50 g boter
- 85 g kristalsuiker
- 60 g havermout
- 0,5 koffielepel vanillepasta (of 1 koffielepel/1 zakje vanillesuiker)
- Amandelschilfers (optioneel, maar o zo lekker!)
Je kan de cake ook zonder de topping maken en in plaats van amandelschilfers kan je bijvoorbeeld ook witte chocoladeschilfers over de cake strooien voor het bakken.
Verwarm de oven voor op 175° Celsius.
Bekleed een kleine bakplaat met bakpapier.
We beginnen met de cake:
Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Haal van het vuur en laat iets afkoelen. Je kan uiteraard ook de microgolf hiervoor gebruiken.
Roer de suiker door de gesmolten boter.
Meng er dan één voor één de eieren door.
Voeg de vanillesuiker toe.
Meng het amandelmeel met de tarwebloem en het zout.
Zeef dit over het beslag en meng alles goed door elkaar.
Giet het beslag in de met bakpapier beklede bakplaat en strijk met een pannenlikker alles glad.
Strooi nu de bessen over het hele oppervlak van de cake.
Voor de havertopping:
Smelt de boter zoals je dat ook voor de cake hebt gedaan.
Meng de boter met de suiker, de havermout en de vanillesuiker.
Schep het mengsel over het beslag.
Bestrooi met amandelschilfers.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak ongeveer 30 minuten.
Laat afkoelen en snijd in vierkantjes.
Bestrooi met een beetje poedersuiker voor het serveren.
Bron:
- Facebook groep “Nordic food recipes (for us who like to share recipes from DK/FI/NO/IS/SE)”: https://www.facebook.com/groups/3220021954712162/permalink/24311890565098661/?rdid=FNs4wvHMD2M1UyaT#
- https://www.koket.se/kastrullkaka-med-roda-vinbar-och-havretacke
Reacties