Coven cuisine: De brownies van Katherine Hepburn

Katherine Hepburn! Toen ik die naam zag opduiken in de New York Times werd ik meteen naar mijn kindertijd gecatapulteerd. Tot diep in de jaren tachtig stond er op de toenmalige BRT steevast een film geprogammeerd op zaterdagnamiddag. Dat waren filmklassiekers in zwart wit. Doris Day, Cary Grant, Humphrey Bogart, Rock Hudson, James Dean … ze passeerden allemaal de revue. En ik vond dat fantastisch!

Maar het fijnst vond ik toch de films met Katherine Hepburn en Spencer Tracy, die elkaar op het scherm het leven zuur maakten om daarna in elkaars armen te vallen zoals alleen échte koppels dat kunnen. De chemie tussen die twee was legendarisch en spatte gewoon van het witte doek. Geen wonder, ze waren ook naast het scherm 27 jaar lang een liefdeskoppel, ook al waren ze alletwee met iemand anders getrouwd.

Ze was een echte superster: ze heeft nog altijd het hoogste aantal Oscars voor beste actrice op haar naam staan (4 stuks, waarvan een met Spencer Tracy, Guess Who’s Coming to Dinner uit 1968, meteen ook de laatste film waarin ze samen speelden). Ter vergelijking, Meryl Streep mag dan wel 17 nominaties op zak hebben, ze kon wel maar 2 beeldjes mee naar huis nemen.

Als ik naar de zwart wit studiofoto kijk op Wikipedia doet ze me met haar lange zwarte haar, sprankelende ogen en hoge jukbeenderen denken aan de foto van mijn jonge grootmoeder die op de kast van mijn opa stond. Katherine Hepburn was gewoon de max. Ze was beeldschoon, slim en ze had ballen aan haar lijf en niet alleen op het witte doek. Zo wilde ik ook zijn als ik groot was! 


Ze was absoluut niet bang om te zeggen waar het op stond, en dat had ze van geen vreemden. Haar mama was een suffragette die streed voor vrouwenrechten en haar papa was een van de eersten die seksuele voorlichting begon te geven en het durfde hebben over SOA’s, in een tijd waarin dat absoluut niet evident was. Haar familie was dus nogal liberaal en vonden het heel normaal dat hun kinderen een eigen mening hadden en moedigden die onafhankelijkheid ook aan. 

Katherine werd in Hollywood bewonderd voor dat zelfvertrouwen en voor haar intelligentie, maar ze stond ook bekend als ‘moeilijk’. Dat kwam omdat ze zich niet zomaar wou comformeren aan de mores van Hollywood. Zo droeg ze geen make up en hield ze niet van jurkjes, tot wanhoop van de holywoodbonzen. Ze lieten op een bepaald moment zelfs een broek weghalen uit haar kleedkamer, waarna Katherine uit protest in haar ondergoed op de set kwam. Straffe madam!

Het recept komt uit een brief aan de redacteur van de New York Times van 6 juli 2003, naar aanleiding van het overlijden van de actrice op 29 juni 2003. In die brief vertelde Heather Henderson over hoe ze de actrice, die in dezelfde buurt woonde als zijzelf, had leren kennen. Toen Heather als jong meisje dreigde te stoppen met haar studies aan Bryn Mawr, de universiteit waar ook Katharine had gestudeerd, stak Heathers vader een brief in de  bus van de actrice, waarin hij haar smeekte zijn dochter tot rede te brengen. Katharine belde Heather de volgende morgen al om 7u30 en stak een preek af over hoe dom het was om te stoppen met haar studies. Ze spraken af om samen een koffietje te gaan drinken. Katharine overtuigde Heather om toch door te gaan met haar studies en dat was het begin van een jarenlange vriendschap tussen de Katherine en de familie Henderson. Toen Katherine een auto-ongeluk had kwam papa Henderson langs met brownies. Die vond Katherine maar niks (ik had al gezegd dat ze nogal direct was. Tiens, ik ken nog iemand over wie dat wordt gezegd :-)). Volgens haar zat er veel te veel bloem in en waren ze veel te lang gebakken. En ze gaf meteen haar eigen recept mee. Dat is het recept dat Heather Henderson doorgaf aan de New York Times. Volgens haar had ze drie dingen van Katherine geleerd die ze meenam in haar hele verdere leven: geef nooit op, wees altijd jezelf en doe niet te veel bloem in je brownies :-).

Ik moet zeggen dat ik ook mijn wenkbrauwen fronste toen ik alles aan het afwegen was. Zo weinig bloem? Was daar geen nulletje te weinig gezet of zo? Maar dat is niet het geval. Volgens Katherine was dat net het geheim van de perfecte brownies. En het moet gezegd, haar brownies zijn goddelijk lekker. Met zowel suiker en boter zijn het wel caloriebommetjes, maar dat vergeet je van zodra je ze voelt smelten op je tong en je van genot niet anders kan dan je ogen sluiten en genieten.

KATHERINE HEPBURNS BROWNIES 

Ik heb het oorspronkelijke recept met Amerikaanse maten voor het gemak overgezet naar Europese maten.

Nodig voor 1 batch brownies (12 stuks):

  • 50 g cacaopoeder (puur poeder, geen Nesquick)
  • 120 g ongezouten boter
  • 2 eieren
  • 200 g kristalsuiker
  • 32 g bloem
  • 150 g gehakte noten (Katherine Hepburn gebruikt gehakte walnoten of pecannoten, ik had nog een restje blauwe bessen en gebruikte die, hemels!)
  • 1 zakje vanillesuiker of 1 koffielepel vanille essence
  • 1 snuifje zout


Verwarm de oven voor op 165° Celcius.

Doe de boter samen met het cacaopoeder in een pannetje en laat smelten terwijl je alles door elkaar roert. Haal van het vuur en laat heel even afkoelen.

Voeg de eieren één voor één toe en roer goed door elkaar.

Voeg daarna de vanille essence toe (als je vanillesuiker gebruikt, doe die dan bij het suikermengsel dat hierna volgt).

Meng in een aparte kom de suiker (en de vanillesuiker), de bloem en het snuifje zout. Gebruik je nootjes, dan mag je die er nu ook al bij doen (gebruik je bessen zoals ik, dan meng je die pas helemaal op het einde doorheen het deeg). Doe het suikermengsel bij de cacao en meng alles door elkaar. Doe er op het einde de blauwe bessen bij.

Bekleed een vierkant ovenschaaltje met bakpapier. Stort het deed in de ovenschaal en strijk het deeg glad.

Bak 30 tot 35 minuten in het midden van de oven. Laat de brownies zeker niet langer in de oven, dan worden ze te droog. Ze moeten nog smeuïg en zacht zijn.

Laat de brownies afkoelen in de ovenschaal. Als ze afgekoeld zijn, kan je ze in vierkantjes snijden en bewaren in een cakeblik.

Ze zijn goddelijk lekker!


Bronnen:



Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

De betekenis van de runen

Zuiverende eitjes: egg cleansing