De citroenen van Sorrento: Toms citroentiramisu

We zitten hier in de streek van het citrusfruit en dus kan je hier niet om de citroenen heen. Sorrento is de stad van de limoncello - lekker! - maar ook van de nep citroenen in keramiek. 

Die citroenen van Sorrento zijn overigens niet de zure citroenen die wij kennen van de supermarkt, maar een speciale kruising die minder zuur en zelfs lichtzoet smaakt. Die Sorrento citroenen hebben ook een veel dikkere pel waarvan de limoncello wordt gemaakt, de typische likeur van hier. Die kan je overigens gemakkelijk zelf maken en elke zichzelf respecterende Trattoria hier in de streekzou zijn eigen artisanaal bereide versie hebben. Ik moet meteen denken aan de lekkere tiramisu met limoncello die Tom meebracht naar ons jaarlijkse BBQ-treffen met vrienden!

Als je de toeristenwinkels in de oude stad links laat liggen is dit best een gezellige stad. We genieten van de smalle straatjes. De stad voelt als een oude Italiaanse donna, een beetje in verval maar verder nog heel scherp. Het is zondag en dus kunnen we niet zomaar overal binnenlopen in de prachtige barokkerken. Het klooster van Sint-Franciscus met zijn middeleeuwse kloostergang maakt dat goed.

We eten een hapje met zicht op de baai. Beneden ons zwemmen mensen in een afgebakend stuk van de Middellandse zee. De badgasten liggen hier schouder aan schouder te zonnen op de houten vlonders die de zwemzone afbakenen. Speciaal. We willen ook gaan zwemmen in de zee maar dan liever met wat minder buren.

TOMS CITROENTIRAMISU

Nodig voor een gevulde ovenschaal, circa 6 à 8 portie): 

  • 3 citroenen; 
  • 2 eieren 
  • 1 soeplepel bloemsuiker 
  • 75 g kristalsuiker 
  • 250 g mascarpone 
  • 200 ml slagroom 
  • 175 g boudoirs 
  • 1 flinke scheut limoncello 

Materiaal: 

  • Een aantal grote kommen 
  • Een (oven)schaal 
  • Een diep bord 
  • Een mixer 

Was de citroenen, rasp de schil ervan en hou de rasp apart. Pers de citroenen en zet het sap apart.

Tip van Tom: bewaar de overgebleven uitgeperste schillen in een kommetje in de ijskast. Die gaat daardoor heel fris ruiken! 

Splits de eieren. Klop de eierdooiers met de suiker tot een bleek romig mengsel.

Voeg de mascarpone toe aan de dooiers, plus de helft van de citroenrasp en 3 eetlepels citroensap. Klop het geheel nog eens goed door.

Klop in een andere kom de slagroom stijf. Schep daarna de slagroom voorzichtig door het dooier/mascarponemengsel.

Klop het eiwit tezamen met de bloemsuiker tot witte stijve pieken. Spatel het stijve eiwit door het mascarponemengsel.

Mix een scheut limoncello met het overgebleven citroensap in een diep bord. Doop de boudoirs (lange vingers) even in het sap en schik ze dan in een laag in de ovenschaal.

Spatel een laag van het mascarponemengsel over de boudoirs. Leg daarop opnieuw een laag boudoirs en eindig met een laag van het mascarponemengsel.

Decoreer met de overgebleven citroenrasp.

Zet een tijd in de ijskast.

Lekker!


Reacties

Populaire posts van deze blog

De heksenrunen

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De betekenis van de runen