De Fege Find gebruiken voor divinatie (covenbijeenkomst Hagazussa)

We hebben al gezegd dat de Fege Find een soort van westers medicijnwiel is, met de oghamrunen op vier zijden rond het centrum. De oghamrunen zijn daar echter niet willekeurig gezet.

In de Ierse mythen en legenden vinden we die vier zijden ook terug, als windrichtingen. De Kelten kenden twaalf winden of Airts die allemaal uit een ndere richting kwamen en elk hun specifieke invloed hadden op het land en haar bewoners, maar een paar van die Airts waren belangrijker of groter dan andere: de windrichtingen zoals we die nu ook nog gebruiken. Maar opgelet, de interpretatie die de meeste heksen tegenwoordig aan de vier windrichtingen geven komt niet overeen met de interpretatie van de oude Ieren!

  • Het Noorden was de richting van gevecht, oorlog en vuur, met als symbool het zwaard en als dier de arend. Dit was de richting van krijgers en goden. Winden uit het noorden voorspelden strijd en conflict.
  • Het Oosten was de richting van overvloed en voorspoed, met als symbolen rijkdom van gelijk welke aard, goede aarde, rijke kledij, bijen en honing, en met als dier de zalm.
  • Het Zuiden was de richting van de godin en werd in verband gebracht met water en creatieve kunsten zoals muziek en poezie. Het dier van het zuiden was de zeug die diep in de aarde wroet en verborgen schatten naar boven brengt.
  • Het Westen was de richting van geschiedenis, verhalen vertellen, leren, het doorgeven van de verborgen kennis, van het innerlijke vuur. Het dier van het westen was het hert.

Die vier richtingen vind je bijvoorbeeld ook terug in het verhaal over de Ierse Hoge Koning Diarmait die ten rade ging bij de oude wijze Fintan over hoe hij Ierland zou kunnen indelen om er zoveel mogelijk uit te kunnen halen: kennis in het westen, strijd in het noorden, welvaart in het oosten, muziek in het zuiden en koningschap in het midden. (Lees het verhaal hier: https://bardmythologies.com/the-manor-of-tara/)

Vier richtingen en dus ook vier paden die we zien vanuit Fionns venster in het centrum. Het Centrum was een vijfde richting waarmee een heilige ruimte werd gedefinieerd, de plaats waar de paal staat die alles stut. Het symbool voor het centrum was de steen en het dier dat er mee in verband werd gebracht de merrie (die overigens ook symbool stond voor de godin van het land en van soevereiniteit). Het centrum was de plaats van heerschappij en meesterschap.

Tegenwoordig wordt ogham vooral gebruikt voor divinatie. Hoe dat vroeger werd gedaan is niet helemaal duidelijk. In één van de Ierse mythologische verhalen neemt een druide vier taxusstaven, schrijft er oghamrunen op en gebruikt ze voor divinatie, maar er wordt niet bijverteld hoe :-)

Eén van de methoden die kan worden gebruikt en die aansluit bij de methode gebruikt in de verhalen, is een doek met daarop een weergave van de Fege Find, waarop de staafjes kunnen worden gegooid. De interpretatie gebeurt dan meestal op basis van de bomen en niet op basis van de wijsheden in de Bríatharogaim en dat in combinatie met de vier paden van Fionns venster.

Bron: https://www.etsy.com/shop/magicraftshop

We beginnen met het pad in het noorden of het pad van strijd. De oghams op dit pad zijn van buiten naar binnen Beith/Berk ( ᚁ), Luis/Lijsterbes ( ᚂ), Fearn/Els ( ᚃ), Sail/Wilg ( ᚄ), Nion/Es ( ᚅ). We starten dus met een nieuw begin en onszelf beschermen en eindigen met de boom van wedergeboorte. Dit pad gaat over onszelf bevrijden van alles wat ons tegenhoudt om ons zuiverste zelf te zijn.

Het pad in het oosten is het pad van voorspoed, met van buiten naar binnen Uath/Meidoorn ( ᚆ), Dair/Eik ( ᚇ), Tinne/Hulst ( ᚈ), Coll/Hazelaar ( ᚉ), Ceirt/Appel ( ᚊ). Dit pad gaat over vruchtbaarheid en over de bescherming van huis en haard. Dit pad brengt ons naar de wereld van de voorouders die ons beschermen en willen dat we het goed hebben.

Het pad in het zuiden is het pad van de muziek, met van buiten naar binnen Muin/Braam/druif ( ᚋ), Gort/Klimop ( ᚌ), nGéadal ( ᚍ), Straif/Sleedoorn ( ᚎ), Ruis/Vlier. Herken je de bessen waar de heerlijkste alcoholische drankjes van gemaakt kunnen worden? :-) Alle bomen op dit pad hebben een link met de fae. Ze zijn ook allemaal flexibel, ze gaan mee met de stroom.

Het pad in het westen is het pad van kennis, met van buiten naar binnen Ailm/Iep ( ᚐ), Onn/Brem ( ᚑ), Úr/Dophei ( ᚒ), Eadhadh/Populier ( ᚓ), Iodhadh/Taxus ( ᚔ). Al deze bomen hebben een link naar de anderwereld. Het pad start met een overzicht hebben van de situatie en weten wat de hinderpalen zijn en eindigt met de ultieme waarheid en wederopstanding. Dit is niet het einde.

Nadat je focust op een probleem of vraag waar je meer over wil weten, gooi dan oghamstenen op het kleed. Waar zijn ze terechtgekomen? Liggen ze rechtop of omgekeerd? Liggen ze alleen of naast een andere steen? Horen ze bij elkaar?

Je hoeft uiteraard niet de Fege Find te gebruiken als je de ogham wil raadplegen voor divinatie.

Een andere manier om oghamstaafjes te interpreteren 


Vergeet ook niet dat je oghamstenen of staven net als alle magische tools gezuiverd en opgeladen moeten zijn alvorens ze te gebruiken. En het beste is nog altijd dat je je eigen oghamstaven maakt.

Bron: http://www.dragonoak.com/runes/Ogham-Sticks-Celts.html


Uiteraard zijn er nog andere manieren om de ogham voor divinatie te gebruiken, los van hun historische context. Je kan ze op andere manieren gooien. Je kan ze blind trekken om te antwoorden op een specifieke vraag (net zoals je met kaarten zou doen) of ze leggen in zoals een kaartlegging.

Je vindt een tof printbaar ogham kaartendeck op de website: https://divinationlessons.files.wordpress.com/2019/07/oghamcardswhitetreedeck.pdf


BETEKENIS VAN DE FEDA IN DIVINATIE

1/ Aicme Beith:

Beith/Berk ( ᚁ) - B – uitgesproken als ‘beih’ of ‘bei-yeh’. Deze oghamfed staat voor een nieuw begin, de start van iets. Hij wordt geassocieerd met zuiveren, schoonmaken, opruimen, dingen wegdoen, oprommelen, maar ook de geboorte van kinderen.

Luis/Lijsterbes ( ᚂ) - L – uitgesproken als ‘lwiesh’ of ‘loe-sh’. Deze fed staat voor bescherming tegen gevaar van gelijk welke aard, spiritueel, magisch of fysiek. Hij betekent verdediging, sanctuary en voorzorgen nemen. Hij betekent ook controle over de zintuigen.

Fearn/Els ( ᚃ) - F – uitgesproken als ‘feir-n’ of ‘faai-arn’. Deze ogham staat voor prophecy, inspiratie en de bescherming die voortkomt uit het volgen van goed advies. Het kan ook staan voor het leggen van een goede basis voor het bereiken van je doelen.

Sail/Wilg ( ᚄ) - S – uitgesproken als ‘seel-yuh’ of ‘sal’ye’. Deze oghamfed staat voor gevoelens, intuitie, dromen, verbeelding, flexibiliteit, het ritme van de maan, het vrouwelijke principe, maar het waarschuwt ook voor de mogelijkheid van bedrog.

Nion/Es ( ᚅ) - N – uitgesproken als ‘nie-un’ of ‘ny-in’. Deze oghamfed staat voor verandering, groei, transformatie, het lot, je lotsbestemming, keuzes, mogelijkheden, potentieel, het bredere plaatje. Zet wat je binnenin je weet om in actie. Breng wat je vertelt om in de praktijk. Laat het niet bij woorden alleen.


2/ Aicme hÚatha:

Uath/Meidoorn ( ᚆ) - H – uitgesproken als ‘hoe-ah’ of ‘OEa-huh’. Deze ogham staat voor obstakels, complicaties, een stekelige situatie. Neem het serieus. Wees gedisciplineerd en hou jezelf in. Zet door, maar wees voorzichtig. 

Dair/Eik ( ᚇ) - D – uitgesproken als ‘doe-r’ of ‘doe-er’. Deze fed staat voor kracht, Uithoudingsvermogen, een sterke basis, een gevestigde manier van leven en een sterke roeping; bescherming en steun in waar je mee bezig bent. Steun op je eigen sterke punten want jouw kracht is je spirituele leidraad en je bescherming.

Tinne/Hulst ( ᚈ) - T – uitgesproken als ‘chin-yuh’ of ‘ty-in-uh’. Deze oghamfed staat voor uitdaging, testen, beproevingen, temperen, versterken; je positie staat ter discussie, maak je klaar om jezelf te verdedigen. Wees evenwichtig en direct. Vecht voor wat juist is. Maar hou er rekening mee: dit is ook een test.

Coll/Hazelaar ( ᚉ) - C – uitgesproken als ‘ceull’ of ‘coll’. Deze fed staat voor wijsheid, kennis, verlichting, inspiratie, de gave van poëzie of divinatie. Zoek kennis door meditatie, een innerlijke gids of recht van de bron.

Ceirt/Appel ( ᚊ) - Q – uitgesproken als ‘kweirt’ or ‘ky-ert’. Deze ogham staat voor gezondheid, vitaliteit, recuperatie, heelheid, of een periode van rust, maar een andere belangrijkje betekenis is een keuze tussen even aantrekkelijke alternatieven. Kies wijs. Wees je bewust van de eeuwigheid. Apprecieer schoonheid. Voel het wonder.


3/ Aicme Muine:

Muin/Braam (waarschijnlijk origineel) of druif (volgens de Auraicept na n-Éces) ( ᚋ) - M – uitgesproken als ‘muhn’ of ‘min-ye’. Deze fed staat voor intoxicatie, het loslaten van remmingen en de waarheid die als resultaat daarvan naar boven komt, afgewerkt werk of oogst gevolgd door feest. Spreek jouw waarheid, zelfs als je stem bibbert. Of het kan een waarschuwing zijn: let op je tong, zeker als je onder invloed bent.

Gort/Klimop ( ᚌ) - G – uitgesproken zoals het er staat. Deze ogham staat voor vasthoudendheid, overleven, meedogenloosheid, groei, slechte behandeling, beperking, uitbuiting, het doorbreken van barrières en het vermogen om te bloeien in een vijandige omgeving en omstandigheden. Wees vasthoudend en geef niet op. Leer hoe je succesvol kan zijn in moeilijke situaties. Jij hebt de kracht om te slagen. Wat je niet doodt, maakt je sterker. 

nGéadal ( ᚍ) - Ng – uitgesproken als ‘nyeh-tl’ of ‘nyee-tl’. Deze ogham staat voor schoonmaken, wegdoen, medicijn, genezing of negativiteit wegvagen. In deze situatie is een zuivering nodig. Vind het oog van de storm. Werk voor harmonie, eenheid en verzoening achteraf.

Straif/Sleedoorn ( ᚎ) - Z/Ss - uitgesproken als ‘strahf’ of ‘straf’. De ogham staat voor strijd, tegenkanting, schade, zowel fysiek als emotioneel, een stekelige ervaring, de voortgang van het lot, of het gebrek aan keuzes tenzij onaangename. Hou vol. Neem je lot in handen met focus en doelbewustzijn. Kies de beste optie die beschikbaar is, ook al lijkt het een slechte optie.

Ruis/Vlier ( ᚏ) - R - ‘rwiesh’ of ‘ieesh’. Deze ogham staat voor schaamte, boosheid, spijt, vernedering en karma, maar ook voor voleinding en eindes, gevolgd door een nieuw begin. Ga mee in de richting die het universum jou lijkt te duwen. Laat spijt en schaamte achter je, neem jezelf voor dat je het beter zal doen en ga voort met opgeheven hoofd. Verder en beter.


4/ Aicme Ailme:

Ailm/Iep ( ᚐ) - A – uitgesproken als ‘ahlm’ of ‘al’yem’. Deze ogham staat voor een ‘heinde en ver zicht’, m.a.w. een verhoogd bewustzijn en een groter perspectief. Het gaat om vervoering, verwondering, enthousiasme, ontzag, pijn, ontroering en angst, allemaal extreme ervaringen. Neem de moeilijke weg. Kijk naar het bredere plaatje.

Onn/Brem ( ᚑ) - O – uitgesproken als ‘uhn’ of ‘on’. Deze fed staat voor een samenkomst van plezierigheid en waarde, dingen komen samen voor jouw voordeel, of in steun van een doel dat je nastreeft. Het kan ook staan voor aantrekkingskracht, seksualiteit, sensualiteit, passie, gezondheid en vitaliteit. Wees dankbaar maar vergeet n,iet om de overvloed te delen. Er komen goeie dingen aan en je bent dat helemaal waard.

Úr/Dophei ( ᚒ) - U – uitgesproken als ‘oor.’ Deze ogham staat voor een volwassen relatie en de consummatie daarvan, het maken van een thuis, en ook het overwinnen van je schaduwkant die in de weg van liefde kan staan. Dit kan ook contact met de spiritwereld betekenen en de healing die daaruit voortvloeit. Stelje open voor een meer realistisch liefdesideaal. Aanvaard en heb vrede met je schaduwkant. De spirits bieden je connectie en healing. 

Eadhadh/Populier ( ᚓ) - E – uitgesproken als ‘eh-yuh’ of ‘ayda.’ Deze fed staat voor angsten, twijfels, zeer hoge verwachtingen en daaraan voldoen, testen, een overgangsritueel. Je vertrouwen opkrikken, moed vinden en een krijgersmentaliteit, besluitvaardigheid. Wees dapper. Je kan hier doorheen komen en obstakels overwinnen. Het lijkt een waterkansje maar je kan deze strijd winnen.

Iodhadh/Taxus ( ᚔ) - I – uitgesproken als ‘ee-yoh’ of ‘yoho.’ Deze ogham staat voor de dood, einde, uitgangen, overgang en verandering. Iets vervaagt,verwelkt of sterft om gevolgd te worden door een wedergeboorte of een hernieuwing. Een nieuw element komt eraan. Omarm verandering. Als iets doodgaat, begrijp dan dat het daar de tijd voor is. Onthou dat elk einde wordt gevolgd door een nieuw begin.


5/ Forfeda:

De meeste mensen gebruiken deze feda niet omdat die pas later werd toegevoegd.

Éabhadh ( ᚕ) - Ch – uitgesproken als ‘co-ahd.’ Deze ogham stata voor een heilige plek, een retraite, een schuiloord, een samenkomst van kennis of verzamelde wijsheid zoals een school, universiteit, bibliotheek of boekenwinkel. Bezoek een heilige plek of ergens waar de collectieve kennis van de mensheid te vinden is. Het antwoord op je vraag kan daar te vinden zijn, of moet je je geest opfrissen.

Ór/Spilboom ( ᚖ) - Th – uitgesproken als ‘oor.’ Deze ogham staat voor plezier, genot, plotse informatie of inzicht. Je uiterste best doen en een taak afwerken omwille van het plezier ervan. Doe je best op deze taak en maak af wat je begint, want dat brengt je grote voldoening. Je krijgt plots informatie of komt tot een plots inzicht over iets, en dat brengt een gevoel van plezier en genot met zich mee.

Uilleann/Kamperfoelie ( ᚗ) - Ph – uitgesproken als ‘oo-lun.’ Deze ogham wordt geassocieerd met de kievit en staat voor geheimen, verborgen dingen, de waarheid proberen achterhalen, en het vermogen om afleidingsmanoeuvers te herkennen. Wees argwanend als iemand veel fuss maakt, dat kan een afleidingsmanoeuver zijn om je aandacht af te leiden van iets dat je niet mag zien.

Ifín/Pijnboom (waarschijnlijk origineel) of kruisbes (volgens de Auraicept na n-Éces) ( ᚘ) - Pe – uitgesproken als ‘ih-fien.’ Deze ogham staat voor oude kennis, oude geschriften of de wijsheid van de ouderen. Raadpleeg oude informatiebronnen. Het antwoord op he probleem kan je misschien daar vinden.

Eamhancholl/Toverhazelaar ( ᚙ) - Xi – uitgesproken als ‘eh-meun-keuhl.’ Deze ogham staat voor verborgen kennis, verborgen diepte, ge¨rfde bronnen, alles wat met de maan te maken heeft, het vrouwelijke, alles dat moederlijk is. Wortels, reizen. Kijk onder het oppervlak want de dingen zijn niet altijd wat ze lijken. Er is iets dat je niet ziet. Gebruik je innerlijke bronnen. Onthou dat een goede ouder je zowel wortels als vleugels geeft.


Meer info: https://www.learnreligions.com/ogham-symbol-gallery-4123029 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam