Angst

Angst. We hebben er allemaal last van nu met corona. We zijn bang om onze job of onze zaak kwijt te raken. We zijn bang om ziek te worden. We zijn bang om vrienden of familie te verliezen aan het virus. Als iemand zegt dat hij er geen last van heeft, geloof hem dan maar niet want iedereen heeft er last van, in meerdere of mindere mate.

Schrik is eigenlijk iets dat goed is voor ons. Het is een instinctieve reactie die er voor zorgt dat we in situaties van gevaar snel handelen. Er komen door schrik allerlei chemische stofjes vrij in ons lichaam en in onze hersenen, zoals adrenaline, die er voor zorgen dat we zo snel als we kunnen reageren op gevaar. 

Als er ineens een monster voor je springt, dan sta je ofwel meteen klaar om dat monster een pak slaag te geven, ofwel loop je heel snel weg, ofwel bevries je zoals een konijn in de koplampen van je auto. Dat noemen we de Fight / Flight / Freeze reflex. Er zijn nog een paar andere F-jes maar die zijn nu niet zo belangrijk.

Maar corona is een ander soort monster. Het is er niet zomaar ineens maar continu. Als we constant in gevaar zijn, dan kunnen ons lichaam en onze hersenen daar niet zo goed mee om. We zijn gemaakt om hier en nu heel snel te reageren, maar niet om constant in hoogste staat van paraatheid te staan. Dat noemen we stress en dat is slopend voor ons lichaam en onze hersenen. We krijgen er psychische en zelfs lichamelijke klachten van. We worden depressief. Ons immuunsysteem gaat achteruit en we worden ziek. Iets dat we zeker nu niet kunnen gebruiken.

Als we ons daarvan bewust zijn, dan kunnen we wel een paar achterpoortjes vinden. Onze instinctieve angst helemaal wegwerken, dat kunnen we niet, maar er zijn wel een paar truukjes waarmee we onze hersenen kunnen tricken. Truken van de foor, zeg maar. Dat zijn kleine dingetjes die iedereen van ons gemakkelijk kan doen - geen enkel exvcuus dus! - en die je helpen om je angst onder controle te houden.

Denk aan routine. Sta op tijd op en ga op tijd slapen. Doe je schoenen aan, ook als je thuiswerkt. 

Beweeg. Loop eens een toertje door de wijk of ga wandelen. Ga naar buiten, de natuur in en ja, het park achter de hoek of zelfs je eigen tuin is ook natuur.

Kijk niet constant op je GSM en laat het nieuws voor wat het is. Focus niet op alle negatieve dingen maar kijk ook naar de toffe dingen in je leven. Wees daar dankbaar voor. De zon gaat elke dag op, ook voor jou.

Let op je voeding. Eet gezond. Drink genoeg water. Drink niet te veel alcohol, ook niet als je nog eens een online apero organiseert met je vrienden.

Die zijn trouwens heel erg belangrijk want sociaal contact is nog zoiets. Veel mensen vinden het gebrek aan sociaal contact met hun vrienden en familie erger dan hun schrik voor corona.

En zo zijn er nog een hele hoop andere dingen die onnozel lijken maar die allemaal één ding gemeen hebben: ze zorgen er voor dat je lichaam en je hersenen gelukshormonen aanmaken die de impact van angst en stress tegengaan.

Geen enkele van die kleine dingen is een mirakeloplossing, dat had je al wel door, maar zoals het gezegde zegt: alle kleine beetjes helpen, en met al die kleine beetjes samen ben je voor je het weet opnieuw op weg naar een leven dat niet beheerst wordt door angst..

Gewoon doen dus.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam