Magische zegels gebruiken in de natuur

Als je denkt aan magische zegels, dan denk je waarschijnlijk meteen aan de zeer gestructureerde en van regeltjes omgeven ceremoniële magie. Veel heksen gebruiken technieken en rituele aspecten uit de ceremoniële magie, maar er zijn evenveel heksen die daar een aversie voor hebben. Nochthans kunnen magische zegels ook op een - letterlijk - veel organischer manier gebruikt worden. Ze zijn een fantastische manier om te werken in een natuurlijke omgeving!


Magisch zegel met een offer voor de spirit van het woud (Bron: Sarah Anne Lawless)
In tegenstelling tot wat je zou denken is het principe van de magische zegels veel ouder dan de klassieke ceremoniële grimoires. Ze werden al gebruikt in prechristelijke gemeenschappen overal ter wereld, en vonden pas later hun weg naar de ceremoniële magie. Denk aan de zandtekeningen van de indianenen of de veve's waarmee vodounpriesteres de Iwa oproepen. Die mogen dan wel beïnvloed zijn door de magie die door de kolonisten werd meegebracht naar de nieuwe wereld, het principe om ingewikkelde magische tekeningen te "strooien" bestond al veel langer.

Magische zegels hoef je dus helemaal niet persé in een uitgebreid ritueel te steken. Integendeel: het zijn rituelen op zich, die je gelijk waar kan doen. Ze zijn precies wat ze bedoelen: een magische sleutel die een doorgang opent naar een specifieke plek in de anderwereld.Wie met poeder een magisch zegel uitstrooit, tekent als het ware een soort van plannetje naar die specifieke plek. In de meestemagische zegels zit ergens wel een kruising van verschillende lijnen in of een centraal punt waaruit alle andere lijnen vertrekken. Dat verwijst naar de axis mundi langswaar je vanzelf naar de anderwereld komt. De rest van de tekening hangt af van de spirit die je ermee wil bereiken of de plek waar je naartoe reikt. Magische zegels gebruik je als een soort van rechtstreekse telefoonlijn naar de goden, de spirits van de anderwereld of je voorouders. Zoals reeds gezegs is het tekenen van een magisch zegel al een ritueel op zich. Sommige mensen raken er al vanzelf van in trance. Ze zijn één van de meest directe vormen van spiritmagie die er zijn.

Magische zegels kan je dus heel gemakkelijk gebruiken. Je hoeft er helemaal niks voor te kunnen, je hoeft zelfs niet eens goed te kunnen tekenen :-). Ze lenen zich perfect voor de open lucht. Wil je bijvoorbeeld de spirits van het land - de genii loci - bedanken met een offer, dan kan je dat offer schikken in een mooi zelfbedacht patroon dat een link maakt met de spirits in kwestie.

Magische zegels kan je op verschillende manieren tekenen. Je gebruikt uiteraard best afbreekbare stoffen, want in tegenstelling tot klassieke sigils blijven magische zegels gewoon liggen. Voor het tekenen van magische zegels buiten worden traditioneel verschillende poeders gebruikt: verpulverde witte eierschalen, maizena, bloem, houtpoeder, zand of rood baksteenpoeder, .... Je kan het materiaal waarmee je de tekening maakt ook aanpassen aan de spirit die je wil aanspreken.

De beste plek om buiten magische zegels te tekenen en offers achter te laten voor de spirits is op een kruispunt (denk aan de symboliek van de axis mundi) en als het even kan een kruispunt van aardewegen. Niet vergeten dat je sommige offers zoals voedsel of drank best onder de grond steekt, ook als ze in een magisch zegel worden achtergelaten, en dat gaat natuurlijk niet op een asfalten weg. Ook een kerkhof en de voet van een boom of zelfs van een stang die in de grond is geslagen zijn prima omdat ze kunnen gekoppeld worden aan de overgang naar een andere wereld.

Magisch zegel getekend met bloem om de spirits van het bos te eren (Bron: Désirée Isphording).

Basisritueeltje met magische zegels in de natuur

Teken een magisch zegel op de grond met bloem of een ander poeder. Laat het ontwerp vanzelf komen. Terwijl je de tekening maakt, focus je jezelf op de bedoeling van je magisch zegel. Zoals alle vormen van magie staat of valt alles met je intentie. Wat wil je bereiken?

Als je eenmaal je magisch zegel hebt getekend, roep dan de spirit die je wil oproepen aan door te zingen, een (zelfgemaakte) invocatie uit te spreken, of gewoon door de inspiratie van het moment te gebruiken.

Is je magisch zegel onderdeel van een ruimer ritueel of magisch werk, dan is het daar nu het moment voor.

Je kan een offer achterlaten in het midden van je magisch zegel om de spirit(s) in kwestie te bedanken. Dat kan vanalles zijn: tabak, voedsel of drank, wierook, bloemen ...


Bronnen:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam