Lughnasadh: De kracht van de elementen (Covenbijeenkomst Amma Devi)

Met Lugnasadh is de zomer op zijn best. Het jaarfeest is één van de belangrijkste Keltische jaarfeesten en wordt – zoals bij de Kelten gebruikelijk was – gevierd op de vooravond van 1 augustus, dus eigenlijk op 31 juli (we zijn dus wel wat laat met Amma Devi maar Mabon is nog ver weg :-)). Lugnasadh is de oud-Ierse benaming van het feest, en dat is de naam die in de wicca en andere neopagan stromingen wordt gebruikt. Lùnasa betekent in het moderne Iers augustus. De continentale Kelten noemden het feest Lugunassatis.

Lugnasadh is een vruchtbaarheidsfeest dat de overvloed van de aarde wil vieren. Met het feest wordt het huwelijk gevierd van de Keltische lichtgod Lugh met de aarde en de start van de oogst en dus eigenlijk al van de herfst, al lijkt die in de zwoele zomerzon nog heel ver weg.



Het is warm en het lekkere weer trekt ons als vanzelf naar buiten om te genieten van de weldoende zon en van de prachtige natuur om ons heen. Zelfs al is dat in het park voor je deur :-) Wij hebben het geluk om een heel natuurgebied - de Hobokense Polder - achter de hoek te hebben en daar hebben we vanavond dus afgesproken.

Dit is dus de periode bij uitstek om je bewust te zijn van de spirits die in die natuur aan het werk zijn, de elementalen die hier al duizenden jaren wonen, lang voor er nog maar sprake was van mensen.

In de zomernieuwsbrief van het Chalice Centre van Mara Freeman vond ik een kort soort van gebed, een Iers rijm uit de 8ste eeuw dat gebaseerd is op een nog veel oudere druidische traditie die werkte met de Negen Elementen. Dat zijn niet de elementen zoals wij ze gebruiken, maar elementen uit het landschap: zon, maan, zee, wind, hemel, groene groeiende dingen, land, steen en wolken. Voor hen was het landschap levend. Sommige neopagans gaan de mosterd halen bij de Indianen die de aarde beschouwden als een levend organisme, maar in onze eigen Europese cultuur was dat ook het geval.

Het vers in kwestie was bedoeld als een beschermingsspreuk (zoiets werd een lorica genoemd, wat letterlijk borstplaat wil zeggen) die je moest opzeggen voordat je aan een trip begon, maar je kan hem overal in de Natuur gebruiken als een energiebooster voor lichaam en geest. De spreuk laat toe om contact te maken met alle levende krachten om ons heen en hun energie en eiegnschappen in onszelf op te nemen. Dat kunnen we wel gebruiken nu de zomer weer op zijn einde begint te lopen en er een druk najaar op ons af komt!

De spreuk gaat als volgt:

I draw to myself today
Strength of heaven,
Glory of sun,
Brightness of moon,
Radiance of fire,
Swiftness of lightning,
Speed of wind,
Depth of sea,
Stability of earth,
Firmness of rock.

Ik trek vandaag naar mij toe
De kracht van de hemel,
De glorie van de zon,
De helderheid van de maan,
De uitstraling van het vuur,
De beweeglijkheid van de bliksem,
De snelheid van de wind,
De diepte van de zee,
De stabiliteit van aarde,
De stevigheid van steen.

Maak een wandeling en zoek een mooi plekje in de natuur. Probeer je bewust te zijn van alle spirits die hier aan het werk zijn. Maak contact met hen, spreek hen aan, bewonder hun werk in meren, rivieren, beekjes, bossen, heide, bergen, wolken, graslanden, duinen, enz. ....

Zeg de spreuk luidop. Voel elk van de Negen Elementen je lichaam instromen terwijl je stukje per stukje de spreuk opzegt. De eerste drie stromen in je geest, de volgende drie in je borst en de laatste drie in je onderlichaam en je voeten. Je voelt je meteen volledig levend en volledig verbonden met het levende landschap en het hele universum.

Bron: http://www.chalicecentre.net/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam