Opeconsiva

Het Opeconsivia (of Opeconsiva of Opalia) was het feest dat de Romeinen op 25 augustus vierden om de godin Ops (of Opis) te vieren. Ops betekent letterlijk “bron van rijkdom” en is gerelateerd aan het Sanskriet woord ápnas dat goederen of eigendom betekent.

Bron van rijkdom moet je bekijken niet in de betekenis van water maar als aarde, en dat is het terrein van de godin Ops. Ops is de Romeinse godin van de aarde als bron van vruchtbaarheid en rijkdom. Ze is de dochter van Caelus en één van de oudste Romeinse godinnen. Haar feest betekende het einde van de oogst en er volgde nog een tweede feest op 19 december om het opslaan van het graan te markeren.

Het Latijnse woord consivia of consiva komt van conserere, wat zaaien betekent. Opis was een chtonische godin die de gewassen deed groeien. Chtonisch betekent dat ze een godin was die in verband werd gebracht met de onderwereld, in de aarde. Haar volgelingen riepen haar aan terwijl ze met hun handen die de grond aanraakten.

In haar naam hoor je ook het woord opus, dat “werk”. Het gaat dan om “de aarde bewerken”, ploegen, zaaien, ... Dat werk werd in de tijd van de Romeinen als heilig beschouwd en werd begeleid met een heleboel religieuze rituelen om de goodwill van de chtonische goden af te smeken, zoals Ops en Consus.

Ops is de gemalin van Saturnus. Als oogstgodin werd ze daarvoor echter ook al in verband gebracht met Consus, de beschermer van de granen en de graanopslagplaatsen. Consus is volgens sommigen echter een alternatieve benaming voor Saturnus, in zijn chtonish aspect. Het feest van Consus, de Consualia, werd twee maal per jaar gevierd, telkens voor dat van Ops, op 21 augustus, na de oogst, en op 15 december, nadat het nieuwe graan was ingezaaid.

Ops is niet alleen de vrouw van Saturnus, ze was ook zijn zus en de dochter van Caelus. Haar kinderen zijn Jupiter, Neptunus, Pluto, Juno, Ceres en Vesta. Als we kijken naar de Griekse tegenhangers, dan wordt ze gezien als Rhea, de zus en gemalin van Cronus. De Romeinen zagen haar als de koningin-godin,  één van de belangrijke Romeinse godinnen, ook al  kennen we haar niet zo goed. Ze werd Magna-Mater genoemd, Mater-Deorum, Berecynthia-Idea.


Ze wordt zittend afgebeeld, zoals chtonische godheden meestal worden afgebeeld, met een scepter of een graanhalm als haar belangrijkste attributen. Dikwijls heeft ze ook de torens van Rome op haar hoofd, als moedergodin van Rome, en zit ze in een strijdwagen getrokken door leeuwen, om haar koninklijke status te benadrukken (net als Cybele, waarmee ze ook vereenzelvigd wordt).


Haar belangrijkste tempel was die van Ops Capitolina, op het Capitool en hier werd op 10 augustus al een festival gehouden ter ere van Ops. Ze deelde op het Forum Romanum een schrijn met de godin Ceres, als beschermvrouwen van de oogst, en had nog een eigen tempel in de Regia op het Forum Romanum, waar de Opiconsivia op 25 augustus werd gevierd, en waar enkel officiële priesters en vestaalde maagden toegang tot hadden. Daarnaast has ze  nog een tempel in de buurt van de tempel van Saturnus, waar de Opalia op 19 december werd gehouden.

De Opiconsiva werd in goede banen geleid door de Vestaalse maagden en de Flamen Quirinalis, de priester van Quirinus. Quirinus werd beschouwd als een vroegere Sabijnse (Romeinse) god waarvan werd gezegd dat hij de vergoddelijke Romulus was, de stichter van Rome. Samen met Mars en Jupiter vormde hij een goddelijke drie-eenheid die de stad beschermde.

Bronnen:
http://gypsymagicspells.blogspot.be/2011/08/ops-goddess-of-opulance.html
https://journeyingtothegoddess.wordpress.com/2012/08/25/goddess-ops/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam