Het wonderbaarlijke leven

Vanavond keken we met de hele familie naar Life of Pi, de verfilming van Ang Lee van het prachtige boek van de Canadese schrijver Yann Martel, die er in 2002 de Booker Prize mee won. Het boek vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van Piscine Molitor Patel en hoe die 227 dagen in een reddingssloep overleefde nadat het schip  dat  hem  en  zijn  familie, én  de  dieren van  de zoo  van vader  Patel,  naar Canada zou brengen in een storm ten onder ging.

Het  verhaal  begingt  met  de  kleine  Piscine  die  niet kan  kiezen  tussen  de verschillende  godsdiensten  die  in  India  worden  beleden.  Hij  start  als  Hindoe, krijgt er het christendom bij en bidt met zijn hoofd naar Mekka. Waarom zou je kiezen tussen de verschillende goden? Ik kan me daar helemaal in vinden :-) Vader Patel vindt dat maar niets. Hij is hoog opgeleid en baat een zoo uit. Hij heeft het niet hoog op met religie. “Je mag het over alles oneens zijn  met mij,” zegt hij, “als je maar je verstand gebruikt.”

Piscine – Pi voor de vrienden – was niet de enige overlevende van de bootramp: hij deelde zijn reddingssloep met Richard Parker, een grote Bengaalse tijger. Dat ging niet zonder strubbelingen: de tijger zag zo’n lekker Indisch hapje wel zitten.


Pi vertelt het verhaal aan een Canadese schrijver die inspiratie zoekt. Hij vertelt hoe de vertegenwoordigers van de rederij van het schip hem bezoeken en zijn verhaal niet geloven. En dus vertelt hij hen een andere versie, een waarin niet alleen  Pi  maar  ook  zijn  moeder  en  twee  mannen  van  de  crew  het  hebben overleefd. Tot alleen Pi overblijft.

Dan  vraagt  hij  aan  de  schrijver  welk  verhaal  hij  het  mooist  vindt.  In  beide gevallen is de uitkomst hetzelfde, in beide gevallen is hij de enige overlevende en in beide gevallen is de tocht verschrikkelijk. De schrijver aarzelt even maar kiest dan resoluut voor het eerste verhaal, dat is het mooist. Dat is met religie ook zo, zegt Pi.

Ik ben helemaal onder de indruk. Hij zegt het met zo'n kalmte en evidentie. En ik ben het helemaal met hem eens.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam