Coven Cuisine: Chocoladefondue uit de diepvries

Eén van de verplichte stopjes in Italië is de gelateria. Eén van de vele verplichte stopjes :-) Italië is gekend om zijn gelato, heerlijk schepijs dat ambachtelijk wordt gemaakt in een veelvoud van smaken. Gelato betekent “bevroren” in het Italiaans en het is echt niet hetzelfde als ons roomijs.

Het grote verschil zit in de basisingrediënten en in de bereidingswijze. De basis van ons traditionele roomijs bestaat uit melk, room en eieren. Roomijs bevat daardoor minimaal 10% vet terwijl gelato maximaal 5 tot 7% vet bevat. Dat komt omdat in gelato meer melk dan room zit en er zitten ook veel minder eieren in. Daardoor is gelato veel vriendelijker voor je lijn. Dat heb ik alvast gemerkt toen ik na twee weken doorzakken in Italië opnieuw op de weegschaal ging staan: de schade was beperkt. :-)

Een ander verschil zit hem in de manier waarop het ijs wordt gemaakt. Ijs wordt pas ijs als je het regelmatig roert tijdens het invriezen. De Italianen roeren hun ijs veel trager om, zodat er veel minder lucht in het ijs wordt geklopt. Hun ijs is dus steviger van structuur, dichter en romiger. Dat geldt overigens ook voor ambachtelijk roomijs. De meeste ijsmachines bij ons draaien zowiezo te snel om goede gelato te maken. Wie het wil proberen moet het op de ouderwetse manier doen: invriezen en regelmatig loskrabben en doorroeren.

In Italië krijg je ook geen bolletjes ijs, maar kies je een grootte van hoorntje of potje dat vervolgens met een platte ijslepel wordt volgeschept met de smaken van je keuze. Gelato wordt dan ook minder koud geserveerd dan ons roomijs. Daardoor is het ijs veel smeuiger en proef je de smaken beter. Die smaken komen van vers fruit, nootjes, chocolade enz. ... die bij de basis van melk en room wordt gevoegd.

Een typische smaak van Italië is bacio. Hazelnoten zijn hot in Italië. Denk maar aan Ferrero: het is niet voor niets dat Nutella een Italiaans product is. En het zal ook wel geen toeval zijn dat bacio zowel verwijst naar hazelnoten als naar zoenen :-) Bacio is dan ook een smaakje dat je in elke zichzelf respecterende gelateria kan krijgen: een heerlijk chocolade-ijs met de rijke smaak van hazelnoten. Nutella-ijs, zo je wil.

Nutella staat hier standaard in de kast. De kinderen zijn gek op de zachte hazelnootsmaak. Die is ook de perfecte partner van banaan, voor wie van chocoladefondue houdt maar niet zomaar chocolade in huis heeft. Gewoon choco smelten in de microgolfoven en je bent klaar voor een moment van zoete zonde!

Toen ik deze week een recept zag passeren op Facebook waarbij op basis van bevroren banaan chocoladeijs werd gedraaid, ging het lichtje meteen branden. Mijn versie van bacio gelato was geboren en het is een blijvertje! :-)


Voor 4 potjes bacio gelato (of iets dat daar op lijkt):
  • 3 bananen
  • 3 soeplepels cacaopoeder
  • 3 soeplepels melk
  • 1 grote soeplepel Nutella

Vries de bananen in zonder pel. Laat minstens 12 uur vriezen. Sinds ik dit recept heb gemaakt, zitten er standaard beroren bananen in mijn diepvries. Snij ze al in kleine stukjes voordat je ze invriest, anders zijn ze haast niet te verwerken achteraf.

Doe de bevroren stukjes banaan in de blender of keukenmachine. Die zal best wat moeite hebben met de bevroren banaan, dus doe er stukje bij stukje in. In het begingaat het moeilijk, maar uiteindelijk krijg je een smeuige banaanijspasta.

Voeg de cacao toe in de keukenmachine, samen met de melk en meng goed.

Voeg daarna de Nutella toe en draai door elkaar tot je een zacht chocoladeijsmengsel hebt.

Schep in 4 potjes en dien meteen op. Vind je het ijs toch te zacht, zet het dan nog heel even in de vriezer.

Voor 4 potjes aardbeiengelato:
  • 3 bananen
  • 125g verse aardbeien
  • 3 soeplepels melk
  • 3 soeplepels vloeibare honing (kan minder, hangt af van je smaak)

Doe de bevroren stukjes banaan in de blender of keukenmachine en maal alles tot je een smeuige banaanijspasta hebt.

Maak de aardbeien schoon. Haal de kroontjes weg en snij ze in stukjes. Voeg ze toe aan de bananen, samen met de melk, en meng goed.

Voeg daarna honing toe naar smaak en draai door elkaar tot je een zacht aardbeienijsmengsel hebt.

Schep in 4 potjes en dien meteen op.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam