Coven Cuisine: Crumblerepen met blauwe bessen

Als ik ze zo zie liggen in de supermarkt, kan ik er nauwelijks aan weerstaan: blauwe bessen. Vanaf augustus liggen ze lekker te pronken in de schappen. Gelukkig zitten ze ook standaard in het vriesvak :-) Blauwe bessen - of myrtillen, zoals mijn oma ze noemde - zitten tjokvol antioxydanten, meer dan énige andere vrucht of groente, en zijn dus gezonde tussendoortjes.


Nodig voor ongeveer 16 crumblerepen:

  • 500g blauwe bessen (diepvries of vers)
  • 125g rietsuiker
  • 1 citroen
  • 1 koffielepel maizena
  • 3 koffielepels warm water
  • 250g havermoutvlokken
  • 200g gewone tarwebloem
  • 175g bruine suiker
  • 250g boter


Doe de blauwe bessen in een kookpot samen met de rietsuiker en het sap van de citroen. Breng op een hoog vuur aan de kook en zet het vuur dan lager. Laat op een klein vuurtje verder suddere tot de blauwe bessen zacht zijn. Dat zou ongeveer 10 tot 15 minuutjes moeten duren, afhankelijk van of je verse of diepvriesbessen hebt gebruikt.

Neem een glas en doe daarin een paar lepels warm water. Doe de maizena erbij en klop met een vork tot alle maizena opgelost is. Giet het witte goedje bij de blauwe bessen. Breng opnieuw aan de kook en roer een minuutje tot het blauwebessenmensgel indikt. Haal de bessen van het vuur en giet ze in een kommetje. Laat 10 minuutjes afkoelen. Duw daarna voorzichtig plastiekfolie op de bessen zodat er geen velletje op kan komen. Zet een uur in de koelkast.

Neem een mengkom en doe daarin de havervlokken, de bloem en de bruine suiker. Verdeel de boter in blokjes en doe die bij de havermout. Snij met de hulp van 2 messen de boter doorheen de havermout, tot je een korrelig geheel krijgt. De boter moet echt in kleine stukjes verbrokkeld zijn.

Neem een vierkante of rechthoekige bakvorm van 20cm breed en bedek de bodem met bakpapier. Druk 2/3 van het deeg in de bakvorm. Haal de blauwe bessen uit de koelkast en verdeel ze over het deeg. Hierover strooi je de rest van het kruimelhavermout.

Bak gedurende 45 minuten in een op 180° voorverwarmde oven. Laat afkoelen in de bakvorm en snij de crumble daarna in gelijke crumblerepen.

Perfect voor een picknick!

Bron: dit recept is een aanpassing van het recept "Blueberry lemon crumble bars" uit het magazine Inspired - Summer 2012 van de Canadese supermarkt Sobeys. Het heeft soms zo zijn voordelen om een schoonbroer in Canada te hebben :-).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam