Werken met energie (AmmaDevi)

De eerste echte bijeenkomst van de lesgroep, ging het over energie. Dat is immers de basis. Alles is energie, wijzelf incluis, en hekserij gaat erover dat je met die energie leert werken, ze leert sturen en vormgeven.

Eerst werd een cirkel getrokken.
We gaven elkaar één voor één een hand, met het klassieke 'van hand tot hand trek ik deze cirkel', de Arcadia manier. De duimen van beide handen staan daarbij naar links. Je linkerhand met de palm naar omhoog is je gevende hand, je rechterhand met de palm naar beneden je ontvangende.
Ondertussen visualiseer ik meestal een soort van witblauw licht dat uit de lucht boven me komt en uit de aarde onder me. Die beide komen samen en barsten dan uit in een bol die rondom ons uitdeint. Als iedereen dat doet heb je een machtige cirkel!

Eirinn laadt de cirkel nog wat extra op, met het zingen van een mantra: Om namah Shivaya (Ik eer het Goddelijke in mezelf), Shanti shanti shanti-ie (vrede, liefde ...). Het is altijd interessant om te zien hoeveel verschillende manieren er zijn om cirkels te trekken en te laten staan ... Uiteindelijk is het allereerste wat je doet in zo'n ritueel al serieus energiewerk.

Energie kan je op verschillende manieren bekijken: wetenschappelijk (medisch, chemisch, elektrisch...), religieus, filosofisch, lichamelijk, psychologisch, seksueel, enz. ... Net omdat het op zoveel verschillende manieren kan worden bestudeerd, verklaard en gebruikt, is het nodig om referentiekader af te bakenen waarbinnen heksen werken met energie.

Heel veel heksen geloven in één overkoepelende bron van levensenergie, de Oerkracht die de drijvende kracht is achter alles wat leeft. Ze bezielt elk levend wezen, van de kleinste bacterie, grasspriet of mier tot de grootste bomen, dieren of mensen. Daarom ervaren heksen de natuur en alles wat erin leeft als heilig.

Je kan die Oerkracht of levensenergie zien als een soort onzichtbaar energetisch web dat constant in beweging is. Alles wat leeft is op de één of andere manier met elkaar verbonden en interageert met elkaar. Het web is ook voortdurend in beweging omdat de energie in verschillende soorten, maten en vormen voortdurend door elkaar heen loopt, interageert en transformeert. Voor heksen is de energie dus de kracht die alles verbindt.

De energie die het heelal in beweging houdt, verandert constant van patronen: energie wordt vorm en vorm wordt energie in een zodanig ingewikkelde, nauw verstrengelde wisselwerking, dat het menselijk oog die constante opeenvolging van veranderingen niet kan zien. Iedere vorm ontstaat uit wat er aan voorafging, in een doorlopende stroom van verandering en evolutie. Geen enkel begin is helemaal nieuw en geen enkel einde is definitief.

Het leven, dat ook een opeenvolging van energievormen is, is een deel van een vicieuze cirkel: door te eten krijgen we energie, we moeten energie hebben om dat eten te maken, we geven een stuk energie terug af aan de natuur die het opnieuw omzet in voedsel, enz. ...

Er zijn verschillende manieren waarop we met energie kunnen werken of energie kunnen voelen. Alles wat leeft heeft zijn eigen specifieke en unieke energie, net zoals mensen allemaal verschillend zijn en hun eigen unieke energie meedragen. Die energie kan je ervaren als positief, negatief of neutraal, afhankelijk van waar ze vandaan komt en in welke omstandigheden je ze voelt.

Er zit zowel energie in de kunstenaar die vol passie een schilderij maakt als in de vandaal die datzelfde schilderij bekladt of stukmaakt. Die passie is de energie waar we meteen aan denken als we het woord energie horen. We beschouwen energie echter te veel in termen van passie en kracht, terwijl er een heleboel andere vormen van energie zijn die daar niks mee te maken hebben. Zo is er bijvoorbeeld even goed de energie van intelligentie die ons doet nadenken over de dingen. We staan onszelf soms gewoon niet toe om de energie op een juiste manier te ervaren. Zodra je je daar echter overheen kan zetten kom je in contact met de werkelijkheid zoals die echt is.

In plaats van te zien wat je wilde zien, zie je nu de dingen zoals ze echt zijn. Pas nu kan je er volledig en op de juiste manier contact mee maken. Je hoeft daar niks speciaals voor te doen. Er vindt een voortdurende uitwisseling van energie plaats. Het is net als de zon die schijnt en de planten en bloemen die bloeien. De zon is er niet op uit de planten te doen groeien, de planten reageren gewoon op het zonlicht. De situatie ontwikkelt zich op een natuurlijke manier. En omdat je bepaalde situaties nu heel helder ziet, veel helderder dan ooit tevoren omdat je ze nu ziet zoals ze werkelijk zijn, weet je hoe en waarop je je energie kan richten. Zo kan je zelf energie sturen en transformeren.

Energie verdwijnt niet, ze wordt enkel omgezet in een andere vorm. Dat kan enkel als je er voor open staat. Neem nu bijvoorbeeld de energie van begeerte. Die kan worden omgezet naar de energie van dansen en ontwikkelt zich zo verder op een creatieve manier. Bedoeling is om stagnatie en stilstand om te zetten in een energiestroom die in beweging blijft.

Onze emoties zijn een vorm van energie. Soms kan die energie negatief zijn. Als je boos bent bijvoorbeeld, reageer je je dikwijls af op iets of iemand die daar vaak niks mee te maken heeft. Boosheid kan dus een negatieve kracht zijn. Sommige van die negatieve energievormen kan je maar best trachten te ontlopen, zoals je ook best opzij stapt voor een kogel. Het simpelste is om gewoon een stap opzij te gaan en de agressor op zijn gezicht te laten gaan door zijn eigen negatieve energie. Als je terug zou vechten, zou je veel meer energie verbruiken. Dan zou je de negatieve kracht van je tegenstander opvangen en verplicht worden die om te zetten in iets anders. In de meeste gevallen gebeurt dat echter niet en gooi je zelf negatieve energie terug. Niet zo slim. Je leert best eerst goed om te gaan met je persoonlijke energie om dan pas met energie van iemand anders te gaan werken...

Als je positieve energie uitstraalt, verfijnt en transformeert die energie je lichaam tot een gezond, zuiver en open kanaal. Dan kan je in evenwicht blijven bij positieve én negatieve ervaringen. Door die positieve vormen van energie te ontwikkelen, stijg je uit boven je lichamelijke zelf en kan je uiteindelijk lichaam en geest als één geheel ervaren. Die ervaring heeft veel weg van oneindigheid, overal ervaar je zuivere energie. Dat niveau is er altijd en je kan er ook altijd naartoe, het is altijd toegankelijk. Als je dat beseft kan je elke situatie constructief bekijken en raak je minder gauw verstrikt in negatieve emoties. Je leert je energie gebruiken en ervan te profiteren door in het hier-en-nu te leven. Hierop oefenen kan heel wat veranderen in huis, op het werk, onder vrienden, enz...

Als je de energie beheerst, kan je die verspreiden doorheen je fysieke, je emotionele en je spirituele lichaam. Door het stimuleren van positieve gevoelens kan je de essentie van je innerlijke patronen en ervaringen veranderen. En dat is wat heksen magie noemen.

---

De volgende oefeningen zijn een voorbereiding op de meditaties en visualisaties die we later zullen doen en die we ook nodig zullen hebben als we gaan werken met energie (lees: bezig zijn met magisch werk). Ontspannen is een van de belangrijkste vaardigheden die we kunnen leren. Je kan er overal gebruik van maken op verschillende manieren. Het kan je helpen op je werk, in je gezin, het kan je helpen om bepaalde sportprestaties of sociale vaardigheden te verbeteren, enz... Waar je ook bent wanneer je je gespannen voelt, net voor een sollicitatiegesprek, een examen, een belangrijke taak of wat dan ook, je kan het gevoel van ontspanning gebruiken om je beter te voelen en om uiteindelijk beter te presteren. Een ontspannen lichaam helpt altijd.

Oefening: Houding
Neem een houding aan waarbij je adem ongehinderd door je lichaam kan stromen. Dit betekent armen en benen niet gekruist. Gevorderden kunnen eventueel op de grond gaan zitten in de lotushouding. Beginners blijven voorlopig op een harde stoel zitten.

Let erop dat je wervelkolom goed recht is, je bekken is dan licht naar voor gekanteld. Je voelt normaalgezien vanzelf wanneer je goed zit. Je schouders laat je gewoon hangen waardoor je handen ontspannen op je bovenbenen komen te liggen, eventueel met de palmen naar boven.

Bovenlichaam en dijen vormen een rechte hoek. De voeten staan stevig op de grond, ongeveer op schouderbreedte van elkaar. Je hoofd blijft recht, in het verlengde van je wervelkolom.

Neem nu even de tijd om een geschikte houding te vinden die je voor een langere tijd kan volhouden. Vergeet niet dat zelfs enkele minuten een eeuwigheid zullen duren wanneer je gewrichten eenmaal gaan protesteren.

Nies wanneer die impuls ontstaat, krab wanneer je jeuk hebt of strek je ledematen wanneer je daar de behoefte toe voelt. Laat je niet ontmoedigen door het beeld van de roerloze en devote yogi. Een gierende lachbui af en toe doet meer voor je gezondheid dan een uur hardnekkige onbeweeglijkheid.

Oefening: Ademhaling
Ga gemakkelijk zitten en adem enkele keren heel diep in door je neus en uit door je mond.

Sluit je ogen.

Adem diep en bewust in door de neus en laat je adem doorstromen tot diep in je buik. Elke diepe ademhaling vult elke cel in je lichaam met zuurstof en ook met pure levensenergie.
Je ademt diep in, je buik zet uit, daarna je middenrif, dan je borst. Bij het uitademen is de volgorde omgekeerd; eerst zakt je borst in, dan je middenrif en dan je buik. Adem zo langzaam als voor jou comfortabel is. Adem in, en uit, meer hoef je niet te doen.

Adem is levenskracht. Richt je aandacht op deze kracht. Welk beeld komt bij je op? Is het een licht? Laat dit licht dan helemaal in je doordringen. Is het een kleur of is het een gouden zee? Ervaar wat je ziet tot in je diepste vezel. Als je niets ziet, wordt dan niet ongerust, maar concentreer je op je ademhaling.

Adem in door je neus, en uit… Laat het in je lichaam doorstromen en je vervullen met vreugde en vitaliteit.

Elke inademing geeft je meer energie, en bij elke uitademing verlaten alle problemen je lichaam. Bij elke inademing voel je je beter en beter. Je bent totaal ontspannen.

Adem de levenskracht in, en uit. Laat alle dagelijkse beslommeringen los en concentreer je enkel op je ademhaling. In, en uit.

Breng nu langzaam je ademhaling terug naar je normale ritme. Open je ogen en rek jezelf goed uit.

Oefening: Ontspanning van je lichaam
Deze oefening kan je helpen je lichaam en geest te leren ontspannen door je spieren beurtelings op te spannen en los te laten. Je kan deze oefening zittend, staand of liggend doen. Door regelmatig te oefenen krijg je hierdoor de vaardigheid om in alle mogelijke situaties spanning en stress tegen te gaan. Bovendien kan je het ook gebruiken als voorspel voor alle verdere oefeningen die we later nog zullen zien.

Iedereen, zelfs iemand met weinig of geen ervaring, kan met deze oefening vrij snel een toestand van algemene ontspanning bereiken.

Wanneer je de oefening liggend op de grond doet, is het prettig een matje of een tapijt op de vloer te leggen.

De oefening gaat als volgt: je ademt eerst een aantal keer diep in en uit. Inademen gaat door de neus, uitademen door de mond.

Na een 5-tal keer diep en bewust geademd te hebben, span je elke spier in je lichaam gedurende drie tellen, daarna ontspan je je ganse lichaam weer.

Je herhaalt dit proces ongeveer een 20 à 25-tal keer. De oefening wordt afgesloten door opnieuw een aantal keer diep in en uit te ademen.

Als je de oefening liggend hebt uitgevoerd, ga dan eerst rechtop zitten vooraleer je rechtstaat om te vermijden dat je duizelig zou worden.

Een tweede – langere – versie van deze oefening is om je ganse lichaam af te gaan en één voor één in elk lichaamsdeel je spieren op te spannen en weer te ontspannen, te beginnen bij het hoofd. Zo kan je langzaam alle opgebouwde spanningen laten wegvloeien.

Je gaat gemakkelijk zitten of liggen en neemt een aantal keer diep adem zoals hierboven beschreven. Dan concentreer je je op je hoofd en span je alle spieren in je hoofd: jekaakspieren, mond, neus, ogen, enz. Je houdt de spanning een 3-tal seconden vast en ontspant weer.

Dan ga je naar je hals en doe je hetzelfde. Daarna je schouders, rechterarm, rechterhand, linkerarm, linkerhand, borst, buik, onderbuik, billen, rechterbeen, rechterknie, rechtervoet en –enkel, linkerbeen, linkerknie, linkervoet en –enkel.

Indien je nu nog ergens in je lichaamspanningen bemerkt, ga je daar terug naar toe en herhaal je de oefening een paar keer op die plek.

Daarna kan je terug een aantal keer bewust in- en uitademen waardoor de laatste spanningen je lichaam zullen verlaten.

Probeer deze oefeningen thuis zeker een aantal keer te doen. Ook mensen die veel ervaring hebben op het gebied van meditatie en visualisatie wil ik graag vragen deze oefening thuis enkele keren uit te voeren.

Oefening: Aarding of gronding
Ontspan je hele lichaam. Zit op een stoel met een rechte rug zodat je lichaam niet te gespannen is. Plaats je voeten iets uit elkaar en hou je handen losjes op de bovenbenen.

Adem enkele keren diep in en uit. Daarna adem je rustig op je eigen tempo.

Concentreer je nu op de achterkant van je rug, op je ruggengraat. Probeer je stuitplek zo goed mogelijk te voelen. Voel nu hoe je stuit warm begint te worden. Visualiseer een buis die onder de stoel doorgaat, door de vloer (als je op een verdiep zit : doorheen de vloer naar de verdieping eronder en nog dieper naar het gelijkvloers) naar de kelder en zo dieper en dieper de aarde in. De buis gaat steeds dieper en dieper doorheen de waterlagen en zelfs de vuurlagen die zich diep in de kern van de aarde bevinden. Daar maak je de buis goed vast.

Laat nu je gedachten langzaam weer omhoog komen via de buis, doorheen de verschillende lagen van de aarde terug naar deze kamer. Probeer de buis goed te zien en eventueel zelfs te voelen. Laat nu alle resterende spanningen die nog in je lichaam mochten aanwezig zijn, doorheen deze buis wegvloeien in de aarde. Ook de gedachten, emoties en gevoelens die je eventueel storen, laat je op deze manier wegvloeien doorheen de buis. Je kan ze eventueel zien als donkere vlekken. Neem hier rustig de tijd voor.

Wanneer alle negatieve gevoelens en spanningen je lichaam hebben verlaten, laat je helende energie omhoog komen door de buis en door je voeten. Ook je voeten hebben door het contact met de vloer en de fundamenten van dit gebouw, een rechtstreeks contact met de aarde waardoor ze helende energie kunnen transporteren. Voel een zachte energie als vibratie die door je stuit en voeten vanuit Moeder Aarde
omhoog stroomt doorheen je ganse lichaam. Laat deze energie zachtjes circuleren in je lichaam. Het geeft je een ontspannen en aangenaam gevoel. Neem hier even je tijd voor. Je bent nu stevig gegrond.

Het is goed om deze oefening regelmatig te doen. Je zal merken dat dit na een tijdje veel eenvoudiger en sneller gaat. Uiteindelijk zal je je na enkele seconden al gegrond voelen. Deze gronding voorkomt ook dat je gaat zweven als je regelmatig mediteert.

Een variatie op deze oefening is je naam en geboortedatum in de buis schrijven. Dit maakt de gronding nog sterker waardoor jij je sterker zal voelen in jezelf. Je kan je lichaam en buis vullen met heldere kleuren, dit geeft helemaal een rustgevend en helend gevoel. Je kan een zon bovenop je hoofd plaatsen die het symbool voorstelt van hogere krachten of zelfs de zon zelf, en deze energieën via je hoofd (kruin chakra) van bovenaf in je lichaam laten stromen. Dit is een andere – maar evenzeer helende – energie.

Deze oefening kan ook gebruikt worden om afgegeven energieën terug te gaan halen nadat je een healing hebt gedaan, of op andere manieren energie hebt afgegeven. Verzamel de energie uit de aarde en laat alles opnieuw in je lichaam stromen.

Huistaak : Magisch dagboek
Vanaf vandaag kan iedereen een magisch dagboek aanleggen. In dit dagboek kan je je dromen noteren, je verlangens, je ervaringen, alles wat te maken kan hebben met je spirituele groei. Je kan eventueel ook mogelijke vragen die je hebt erin noteren om deze niet te vergeten volgende tijdens de volgende bijeenkomst te stellen.
Probeer in de volgende 2 weken deze oefeningen een aantal keer te herhalen. Je ervaringen noteer je in je magisch dagboek.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam