De groep van de Moeder Godin (Amma Devi)

Zo'n ergens midden de jaren negentig van de vorige eeuw (amai, dat klinkt eeuwen geleden!) kreeg ik een nieuwe collega. Dat was Fjierra en sindsdien kwam ik in een spirituele stroomversnelling terecht. Toen ze Arcadia oprichtte was ik kandidaat numero één om les te komen volgen. Die eerste lesgroep heette Arcas en was een bont allegaartje van namaak-goths, new age adepten, energievampiers. Het leek wel of je niet gestudeerd mocht hebben om geïnteresseerd te zijn in natuurreligie. Ik overdrijf natuurlijk, in de groep zaten ook heel gemotiveerde mensen die serieus bezig waren met het zoeken naar hun pad. Gelukkig maar! Ik heb veel geleerd uit die eerste lesgroep, Fjierra waarschijnlijk ook :-), maar toch ben ik altijd een beetje op mijn honger blijven zitten. Toen ik hoorde dat Eirinn dit jaar een nieuwe lesgroep zou starten, vroeg ik of ik de lessen nog eens opnieuw mocht volgen. Ik heb immers nog steeds de indruk dat ik een stuk basis mis ... Eirinn is bovendien heel no nonsense en heel aards, en dat zal haar lessen zeker mee vorm geven. Interessant! Ik kijk er echt al naar uit!

Eirinn heeft haar lesgroep de naam Amma Devi gegeven. De vorige lesgroepen hadden telkens Grieks geïnspireerde namen: Arcas, Thalia, ... maar dat is niet het pad van Eirinn. Zij is een priesteres van Moeder Aarde, die oerkracht die veel ouder is dan alle pantheons. Geen Grieks gedoe dus. Amma is sanskriet voor Moeder en Devi voor Godin. Amma Devi betekent dus letterlijk "de groep van de Moeder Godin". Ik lees daar heel veel vrouwelijkheid in en ik denk dat dat voor de aanwezige vrouwen een heel toepasselijke naam zal blijken te zijn...

De eerste bijeenkomst was een beetje een kennismaking met elkaar. We zijn met z'n vijven (als ik mezelf meetel). Je hebt Lin, één van de beste vriendinnen van Elinor en ook een vriendin van mij, die altijd al open stond voor de natuur en die elfen kan zien. Ze is gefascineerd door die wezentjes en heeft besloten dat het tijd werd dat ze daar iets mee ging doen. Dan is er Inge, een vriendin van mijn liefste, die eigenlijk op zoek is naar zichzelf en haar plaats in de wereld. Ze wil, denk ik, ontwikkelen wat diep in haarzelf zit. Ze had me gecontacteerd omdat ze wist dat ik me met hekserij bezighield en omda ze vond dat ik één van de meest gebalanceerde mensen was die ze kent. Wat een compliment. En zeggen dat ik één van de meest onzekere heksen ben binnen onze coven als het op mijn aarzelende stappen op het pad gaat ... Voorts is er Brigitte, die al in een andere coven zit en die een zeer afwachtende houding aannam. Ze had de indruk dat ze sinds ze twee jaar geleden in die coven stapte zo goed als niets had bijgeleerd. Enerzijds leek ze gefrusteerd en teleurgesteld in haar coven, anderzijds wilde ze die toch ook niet afvallen, vandaar haar afwachtende houding denk ik. Ze wilde allleszins deze kans met beide handen aannemen in de hoop kennis te vergaren en spiritueel te kunnen groeien. En dan is er Ellen, een kruidenspecialiste die Elinor was tegengekomen op een kruidencursus. Zij wilde ook leren en vooruitgaan en zichzelf spiritueel ontwikkelen.

Een heel fijn en veelbelovend groepje, klein maar met heel veel "potentie" (zoals die blonde presentatrice het zo mooi wist te zeggen aan een kandidate die moest afvallen in een realityserie met modellen :-)) en dat bedoel ik in de twee betekenissen van het woord. Ze hebben heel veel kracht en vrouwelijkheid, ja, sex in zich, de naam Amma Devi is inderdaad zeer toepasselijk. Maar je voelt ook dat ze gaan groeien, zowel individueel als in hun groep. Dit zou wel eens een heel krachtige subgroep van Arcadia kunnen worden...

Eirinn gaf ook een heel algemene uitleg over wat hekserij eigenlijk is en niet is. Nu was de laatste kans om gillend te gaan lopen :-) De laatste decennia worden heel wat mensen geboeid door het concept “Hekserij”. Sommigen zijn op zoek naar religieuze vrijheid, anderen zijn op zoek naar magische krachten, of naar heling voor lichaam en geest, en nog anderen willen de oude – helaas dikwijls vergeten – banden met Moeder Aarde opnieuw nieuw leven inblazen.

Er zijn heel veel interpretaties van waar de Moderne Hekserij vandaan komt, en er zijn al heel wat discussies gevoerd over wie wel of niet gelijk zou hebben. Maar uiteindelijk maakt dat allemaal niet zo veel uit. Het is waar wij vandaag de dag in geloven, en wat de beoefenaars van de Moderne Hekserij doen met hun kennis, dat belangrijk is!

Sommige mensen willen graag deel uitmaken van covens, om samen de sabbats of jaarfeesten te vieren en om regelmatige bijeenkomsten te hebben met gelijkgezinden. Anderen voelen zich eerder aangetrokken tot het traditionele solopad van de oude wijze vrouw of man. Ze willen zich verbinden met Moeder Aarde en doen dat buiten, onder de sterrenhemel en de veranderlijke gezichten van de Maan.

Moderne Hekserij is echter meer dan een paganistische religie want het heeft twee interessante extra's: magie en een grote verscheidenheid aan traditionele kundes of ambachten. Dat kan gaan van het gebruik van kruiden voor genezing tot het maken van talismans.

Hekserij als religie heeft zich nooit beziggehouden met missionariswerk. Het gaat helemaal niet om zieltjes winnen. Zo zijn er de dag van vandaag Katholieke heksen, Hindu heksen, Joodse heksen en Boeddhistische heksen... Moderne Hekserij is een omvangrijke filosofie voor wie elk aspect van het leven en elk persoonlijk pad heilig is, wat dat pad ook is.

Moderne heksen werken met verschillende vormen van Goden en Godinnen, zowel klassiek heidens – uit de oude Egyptische, Griekse, Romeinse, Noordse en Keltische pantheons – als Goden die magisch zijn ontstaan, jaarlijks geofferde en stervende Goden. De God en de Godin van de Moderne Hekserij heersen over de patronen van verandering: de natuurlijke veranderingen van de Aarde in de lente, de overdaad van vruchten en gewassen in de zomer, de aftakeling in de herfst en de periode van rust in de winter.

De Godin is de wereld onder onze voeten, onze thuis en de essentie waaruit onze fysieke lichamen zijn gemaakt. Ze is het water dat ons reinigt en verfrist en het maanlicht dat onze dromen verrijkt en – met een beetje training – onze magische krachten kan doen ontwaken.

De Zonnegod verlicht onze wereld en schenkt het leven, warmte en de nodige energie. Uiteindelijk is het de zon die ons de vruchten en gewassen op aarde schenkt, want elk leven wordt gevoed door zonlicht en waar er geen licht is, is geen leven mogelijk.

Binnen de Moderne Hekserij bestaat er echter geen verplichting om te geloven in een Godin van de Aarde of een Heer van de Zon, maar iedereen die uit eigen vrije wil de Oude Religie begint te bestuderen zal na verloop van tijd, door persoonlijke ontdekking en ervaring, weten dat deze grootse krachten bestaan en dat je ze kan ontmoeten, dat je ze om hulp, leiding, kracht en heling kan vragen en je die ook zal ontvangen.

Het pad van de heks is geen eenvoudig pad. Het is geen weg die voor iedereen is weggelegd. Zij die de moeilijke tocht op het pad van de hekserij willen aanvatten, dienen een zekere honger naar de oude kennis te hebben, in hun hart ernaar te verlangen en er met hun ganse ziel naar op zoek te zijn. Daarnaast is deze weg ook onomkeerbaar. Je kan niet teniet doen wat je hebt geleerd, dit zal bij je blijven voor de rest van je leven. Er is een gezegde dat stelt 'Heksen worden geboren' en een ander dat zegt 'Heksen worden gemaakt'. Geen van beiden zijn echter helemaal juist, want heksen ontdekken gewoonweg voor zichzelf wie en wat ze zijn.

Jezelf heks noemen maakt nog geen heks van je. Ook je afkomst, een verzameling van titels en graden of een opeenvolging van inwijdingen niet. Een heks probeert de krachten binnenin zichzelf te ontdekken en op een gecontroleerde manier te gebruiken zodat het dagdagelijkse leven aangenaam en goed kan worden. Ze doet dat zonder daarbij anderen te schaden en in harmonie met de natuur.

Eens je je eerste stapjes op het pad van de Moderne Hekserij hebt gezet, zal dat een belangrijk deel van je leven worden. Heks zijn is in zekere zin een roeping, net zoals sommige dokters, verpleegsters of priesters van eender welke religie dit ervaren. En de opleiding van een Roomse priester is hard werk, dus waarom zou het eenvoudig zijn om heks te worden? Je mag ervan uitgaan dat je opleiding even lang en misschien nog veel langer zal duren. Je leert uiteindelijk dat je nooit stopt met leren, dat er steeds meer is waarover je wil bijleren, en in het bijzonder dan over jezelf! Elke studie is moeilijk, en het pad van de heks is misschien nog moeilijker dan de doorsnee opleiding, omdat je te maken krijgt met onzichtbare en ontastbare dingen, met innerlijke werelden, met Godinnen en Goden en oude mythes en magie.

Je zal leren werken met bepaalde symbolen waarachter een mysterieuze kracht schuilt, en met een verlichte geest leren kijken naar dingen die onzichtbaar zijn voor het ongetrainde oog. Als beginner zal je moeten leren omgaan met het verleden, het heden en de toekomst en jezelf moeten afstemmen op een nieuw patroon van vieringen en mijlpalen in de cirkel van het jaar en de fasen van de Maan. Je zal contact leren maken met Godinnen en Goden, en met diverse natuurkrachten, en je zal ontdekken dat deze eeuwenoude krachten vriendelijk en mild zijn naar zij die hun eerste onzekere stappen zetten op het pad van de Moderne Hekserij. Dat betekent echter niet dat de ze altijd zo lief zijn en jullie zullen ook leren dat de zachtaardigste Godin kan veranderen in een wilde furie. Er is een gezegde dat gebruikt wordt in bepaalde traditionele vormen van de Moderne Hekserij tijdens inwijdingen: 'Je moet afzien om te leren'. En niets is minder waar. Je zal leren dat inwijdingen in het dagdagelijkse leven plaatsvinden, en dat ze dikwijls pijnlijk kunnen zijn. Uiteindelijk is het leven van een heks en priesteres of priester, een leven van overgave aan de God en de Godin, of wie jij in jouw leven ziet als Goddelijke Kracht. No pain, no gain. Als je de pijn van het dagelijks leven wilt vermijden, wie dien je dan? Het antwoord daarop is niemand.

---

De Arcadia filosofie
Wanneer je in de dikke Van Dale de term “eclectisch” opzoekt, kom je uit bij “het beste uitkiezend”. Binnen Arcadia betekent dit dat wij geen enkele klassieke traditie volgen, maar dat we uit de verschillende tradities en culturen die we bestuderen en ontmoeten, net die aspecten uitfilteren die ons liggen. De aspecten waarbij we ons minder goed voelen, laten we zonder schroom links liggen.

Dit geeft ons de mogelijkheid om steeds weer nieuwe paden te bewandelen, nieuwe dingen te proberen en onze werking steeds als het ware in vraag te blijven stellen. Wij houden niet van vastgeroeste gewoontes en geschreven rituelen die steeds opnieuw en opnieuw ‘zomaar’ worden overgenomen tot op een gegeven ogenblik niemand nog weet waarom iets op die bepaalde manier ooit werd uitgevoerd.

In onze vieringen zal je heel wat elementen terugvinden, gelijkaardig aan de rituelen die je vindt in de bekende boeken over Moderne Hekserij en Wicca. Andere dingen zal je echter nergens terugvinden.

Hekserij is een ervaringsreligie. Door te ervaren, word je bewust. Bewust van jezelf, de ander, je omgeving, je situatie… en bewust van het goddelijke in en om ons heen. De oude ongeschreven kennis en wijsheid van de heksen, de oude dorpsvrouwen en –mannen van weleer, lag in het feit dat ze zich bewust waren van alles rondom hen. Het waren deze “heksen” die hielpen het verloren vee terug te vinden, die zieken konden genezen met hun kruidenkennis. Zij hielpen vrouwen hun kind ter wereld te brengen en de ouden van dagen om afscheid te nemen van dit leven. Het waren zij die luisterden naar de vreugde en verdriet van de mensen in hun gemeenschap. Ze kenden de mysteriën van leven en dood en werden bijgevolg zowel gevreesd als gerespecteerd om hun kunde, kennis en magie.

Deze wijsheid zal je zelden of niet tegenkomen in boeken, want het is wijsheid die gaat over heel alledaagse dingen.

Binnen Arcadia vinden we deze elementen echter heel belangrijk. Daarom zullen we jullie in deze cursus een aantal paden tonen en technieken aanreiken die jullie zullen helpen voor jezelf enkele van die Oude Kunsten, wijsheden en religieuze aspecten te ontdekken.

Heks worden doe je niet van de ene dag op de andere. Het is een groeiproces en hard
werken. Groei heeft tijd nodig en een mooie ingangspoort voor dit groei- en bewustwordingsproces zijn het kijken naar en vieren van de seizoenen via de Jaarfeesten, het observeren en in ere houden van de Maanfasen en het werken met de Oude Kunsten. Dit zijn dan ook de fundamenten van deze cursus. Een cursus die in de eerste plaats bedoeld is om aan ieder van jullie de kans te geven om je eigen pad in het leven te vinden.

In het eerste deel van de cursus nemen we eerst de diverse elementen van de Moderne Hekserij onder de loep: de elementen (Aarde, Lucht, Vuur, Water en Ether), de magische Cirkel, de seizoensfeesten, de polariteit binnen de Moderne Hekserij, de tools of gebruiksvoorwerpen, de correspondentietabellen van kleuren, elementen, engelen, dagen van de week, planeten en zodiak en enkele magische geschriften, en dit in combinatie met basiswerk meditatie, visualisatie en werken met energie.

Daarna volgt een eerste inleiding tot magisch werk waarbij de diverse niveaus van de werkelijkheid worden belicht, de magische sferen en een aantal onderdelen binnen de magie.

In een tweede deel van de cursus, waarmee we het eerste jaar afsluiten, krijg je een overzicht van de verschillende vormen van divinatie die er bestaan, telkens met een aantal praktische oefeningen die je verder op weg kunnen helpen.

Het is NIET onze bedoeling om in deze cursus een volledige cursus astrologie, Runen of Tarot te geven, dat zou ons te ver brengen en veel teveel tijd in beslag nemen. Wat we hiermee wel willen doen is een overzicht bieden van de verschillende vormen die er bestaan, jullie daar een aantal oefeningen in laten uitvoeren zodat je de kans hebt om voor jezelf uit te maken met welke systemen je eventueel verder wil. Dit tweede deel wordt gebracht in combinatie met diepere visualisaties en pathworkings, waarbij je zelf tot een aantal besluiten, conclusies en zelfs ontmoetingen en inzichten kan komen.

In het tweede jaar gaan we verder met deel drie van de cursus, healing, wat op dezelfde manier wordt uitgewerkt als divinatie, gevolgd door het laatste deel, magisch werk, opnieuw gecombineerd met meditatief en astraal werk.

Arcadia werkt niet met het klassieke gradensystemen dat in Wicca groepen wordt gebruikt. Wij kennen drie stadia: Toewijding, Inwijding en Eldership. Wie dit wil kan in de loop van het eerste jaar een erkenning tot het stadium van Toewijding aanvragen. Dat betekent dat dit pad je wel ligt en dat je hier verder mee wil. Het is echter nog géén inwijding tot priester of priesteres en heks. Dat gebeurt pas tijdens het stadium van Inwijding. Deze volgende stap kan je ten vroegste pas een jaar en een dag na je Toewijding aanvragen. Het Eldership kan je zelf niet meer aanvragen, dit kan je enkel worden aangeboden. Je bent evenwel absoluut niet verplicht om een Toewijding of een Inwijding te vragen indien je je hier niet goed bij voelt.

Een aantal mensen onder jullie is overigens misschien helemaal niet op zoek naar een coven, maar wil gewoon wat basiskennis opdoen om dan verder solitair te gaan en dat is even goed. Binnen de Moderne Hekserij is er geen ‘goede’ of ‘foute’ weg. Enkel jij kan voor jezelf uitmaken wat voor jou goed is.

Perfecte liefde en perfect vertrouwen
Hekserij draait om respect voor Moeder Aarde en dat begint met respect voor onze omgeving en de mensen om ons heen. Het klinkt misschien wat zwaar, maar zonder perfect vertrouwen wordt het wel bijzonder moeilijk om op een open en eerlijke manier samen te werken in deze cursus.

Iedere persoon is uniek en heeft zijn gevoeligheden en het is aan ons om hier respect voor te hebben en er op een volwassen manier mee om te gaan. Een eerste opgave waar jullie dan ook voor staan is elkaar snel goed te leren kennen en vertrouwen. Met de ene persoon zal het al wat beter klikken dan met de andere, maar laat ons elkaar met open geest en open hart benaderen.

Alles wat de Kracht van de Wereld doet, wordt gedaan in een cirkel. De hemel is rond en ik heb gehoord dat de Aarde rond is als een bal en de Sterren ook. Als de wind op zijn krachtigst is, wervelt hij. Vogels maken ronde nesten want hun religie is dezelfde als de onze. De zon komt op en gaat onder in een cirkel. De maan doet hetzelfde en beide zijn rond. Zelfs de seizoenen vormen een grote cirkel in hun wisseling en komen altijd terug bij waar ze waren. Het leven van een mens is een cirkel van kindertijd naar kindertijd. En zo is de cirkel overal waar kracht beweegt.

Zwarte Eland, Oglala Sioux (1863 – 1950)

Oefening: Relativiteit van het gesproken woord
We zetten ons samen in een cirkel. De lesgever fluistert een zin in het oor van de persoon links van hem. Deze fluistert de zin op zijn beurt door in het oor van de persoon naast hem en zo de hele cirkel rond tot aan de persoon aan de andere kant van de lesgever.

Deze persoon zegt nu hardop de zin die hem werd ingefluisterd. Is wat hij/zij zegt ook wat oorspronkelijk werd verteld?

Met deze oefening wordt de relativiteit van het gesproken woord aangetoond. Iedereen is ervan overtuigd dat wat hij of zij heeft verteld 'juist' was, maar het eindresultaat wijkt ver af van wat oorspronkelijk werd verteld.

Hiermee wordt het gevaar bewezen van roddel en achterklap, of zelfs van het goedbedoeld verder vertellen van 'dingen' die men heeft gehoord.

Het is van wezenlijk belang om steeds eerlijk en oprecht met elkaar om te gaan. Geef elkaar vertrouwen en in ruil zal je vertrouwen terugkrijgen. In de Arcadia lesgroepen geldt een belangrijke regel: de persoonlijke dingen die hier in vertrouwen worden besproken, blijven in de groep en worden nooit naar buiten toe verder verteld.

Huistaak: De persoonlijkheidsdoos
Beelden zeggen meer dan woorden. Om de kennismaking gemakkelijker te laten verlopen, wordt aan de deelnemers gevraagd om een persoonlijkheidsdoos te maken.
Hiervoor kan je een gewone schoendoos nemen die je kan versieren naar wens of een andere doos die je geschikt acht. Daarin steek je allerhande voorwerpen die relevant zijn voor jou. Dingen die te maken hebben met je interesses, je werk, je familie, of gewoon dingen waartoe je je aangetrokken voelt. Aan de hand van deze voorwerpen gaan we onszelf volgende keer voorstellen. De doos zal ons helpen om elkaar beter te leren kennen.
Zorg dat je doos niet zichtbaar is wanneer je volgende keer het lokaal binnenkomt, maar verpak hem in een draagtasje. Dan blijft de verrassing compleet.

Je hoeft de dingen die je volgende keer meebrengt niet in de doos blijven bewaren. Dit wordt echter je eigen persoonlijke ‘groeidoos’, die je kan vullen met dingen die je op je pad naar de Oude Religie en de Oude Kunsten tegenkomt. Neem af en toe de tijd om opnieuw doorheen je doos te ‘wandelen’ en herinner je dan de bijzondere ogenblikken wanneer je de voorwerpen hebt gevonden of gekregen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam