Coven cuisine: Cauliflower Comfort

Ik heb af en toe last van winterblues. Er zijn zo van die dagen dat je je bijna uit je bed moet scheuren om de kinderen op tijd naar school te krijgen (nadat je hen uit hùn bed bent gaat krabben). Die figuurlijk (en meestal letterlijk ook) donkere dagen lijken wel eeuwig aan te slepen. Het zijn de perfecte dagen voor comfort food, dat je kan vergelijken met een extra dikke warme knuffel.

Eén van de favorieten van mijn schoonvader in het genre is een ovenschotel met bloemkool, stukjes rookworst en puree. Mijn liefste vliegt hier gegarandeerd voor de volle honderd procent in :-) Deze variant met pasta (gebaseerd op een recept van Dimitry Lysens van restaurant Magis in Tongeren) is zo mogelijk nog lekkerder.

Nodig voor een ovenschotel voor 4 personen:
  • 1 doos kant en klare pastarolletjes of canneloni (je kan hiervoor best pasta gebruiken die je niet eerst moet koken, dat is gemakkelijker);
  • 1 bloemkool;
  • 100g oude Goudse brokkelkaas - je kan ook enkele sneetjes zeer oude Gouda gebruiken die je in kleine blokjes snijdt zodat hij gemakkelijker smelt;
  • 150 ml room;
  • 1/2 l halfvolle melk;
  • vloeibare bakmargarine;
  • 1 grote soeplepel bloem;
  • 200g fijngesneden hespblokjes (ik gebruik altijd die van het merk Herta);
  • 150g gemalen kaas (gruyère of emmenthal);
  • paneermeel;
  • peper en zout;
  • nootmuskaat.
Maak de bloemkool schoon en breek hem in roosjes. Kook de roosjes gaar in licht gezouten water. Als de bloemkool gaar is, giet dan het water af en roer hem in stukjes met een klopper.

Breng de room aan de kook en laat een minuutje doorkoken. Schaaf er vervolgens met een kaasschaaf de oude Goudse brokkelkaas in. Meng goed door elkaar zodat de kaas smelt in de room. Je krijgt nu een dikke gele saus. Roer hier de bloemkoolstukjes doorheen.

Vul een spuitzak met het bloemkoolmengsel en spuit dat in de pastarolletjes. Leg ze netjes allemaal naast elkaar in een beboterde ovenschotel.

Nu gaan we een kaassaus maken. We beginnen met het maken van een 'roux': laat een flinke scheut bakmargarine smelten en roer hier een grote soeplepel gewone bloem doorheen, en blijf roeren tot de bloem alle vetstof heeft opgenomen en korrelig wordt. Giet er nu beetje bij beetje de melk bij en blijf roeren. Wacht elke keer tot de melk is opgenomen alvorens een nieuwe geut melk bij te voegen. Op die manier vermijd je brokjes. Je kan dat met een gewone klopper doen of met een soepmixer. Breng op smaak met een beetje zout en peper en een flinke snuif nootmuskaat. Proficiat, nu heb je alvast een Béchamelsaus :-) Roer er vervolgens 2/3 van de gemalen kaas onder en blijf roeren tot alle kaas gesmolten is en je een gladde kaassaus hebt.

Verspreid de hespblokjes gelijkmatig over de cannelonirolletjes. Giet hierover nu de kaassaus. Bestrooi de canneloni met een laagje paneermeel en een laagje gemalen kaas. Zet de schotel een kwartier in een op 200° voorverwarmde oven.

Smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam