Drie pannetjes

Zo goed als alles wat we weten over de Kelten is speculatie. Omdat ze een orale traditie hadden, vinden we enkel zeer sporadisch stukjes van hun cultuur, geschiedenis en spiritualiteit terug in fysieke bronnen zoals stenen inscripties. We kennen hen eigenlijk het best uit de gedichten en liederen die werden opgetekend door anderen, zoals de christelijke monniken die met hun scriptoria een belangrijke rol speelden in het optekenen van de vroegmiddeleeuwse geschiedenis, zij het geïnterpreteerd en opgefleurd (een beetje zoals de barden zelf waarschijnlijk moeten hebben gedaan :-)). Maar een aantal teksten werden ook opgetekend door barden zelf, zoals de Ierse bard Amergin Glúingel (of Amargin White-Knee).

In de mythen en verhalen van de Kelten die wel werden opgetekend, kom je al eens een ketel tegen. Denk aan de magische ketel van Bran the Blessed of die van Cerridwen uit de Welshe Mabinogion of de ketel van overvloed van de Ierse Dagda. In al die verhalen zorgen die ketels voor transformatie. Je gooit er dingen in en er komt iets anders uit. Of eerst is de ketel leeg om vol te eindigen, of omgekeerd.

Wie al eens een een ritueel heeft meegemaakt dat werd geleid door een druide, weet dat die magische ketels ook het fundament vormen van hun innerlijke landschap. Druiden hebben het over drie ketels of pannetjes die we elk in ons lichaam dragen: de Ketel van Opwarming, de Ketel van Roeping en Beweging en de Ketel van Kennis en Wijsheid.

In de prachtige bibliotheek van Trinity College in Dublin werd in een 16de eeuws boek een tekst gevonden die aan Amergin Glúingel wordt toegeschreven en waarschijnlijk dateert uit de 7de eeuw, “The Cauldron of Poesy”, die het hierover heeft. Penny Billington legde ons het principe hiervan ook al uit tijdens PaGE2016.

Veel culturen kennen een systeem van energieknooppunten in het lichaam. Net zoals veel andere heksen werken wij bijvoorbeeld ook met de chakra’s uit de indiase cultuur. Het systeem dat Amergin White-Knee beschrijft zou je kunnen zien als de Keltische versie daarvan. Helemaal hetzelfde is het niet: de chakra’s zijn een soort van draaikolken of “wielen” van energie die in meerdere of mindere mate kunnen worden opengedraaid als een ventiel, terwijl de ketels of pannetjes recipiënten zijn om verschillende substanties in te bewaren of uit te gieten. Maar het idee erachter is wel verrassend gelijkaardig. Dat wijst volgens academici misschien op een gemeenschappelijke Indo-Europese root voor deze concepten van interne energiestructuren en hoe die werken. Je kan de chakra’s echter niet 100% pinpointen op de ketels of pannetjes van de Kelten. Niet alle druiden of heksen koppelen dus dezelfde chakra’s aan dezelfde pannetjes, al zou je losjes kunnen stellen dat de “fysieke” chakra’s overeenkomen me de Ketel van Opwarming, het hartchakra (de brug tussen het fysieke en spirituele) met de Ketel van Beweging en de spirituele chakra's met de Ketel van Inspiratie.

In het Keltische systeem wordt iedereen dus geboren met drie pannetjes waarin je gezondheid, talenten, emoties en wijsheid (want dat is de poëzie van de barden natuurlijk) kan verwarmen, koken of brouwen (cfr. Erynn Rowan Laurie in haar boek “Ogam: Weaving Word Wisdom”). Elk pannetje kan in drie standen staan: rechtop, gekanteld of omgekeerd. Die positie geeft het vermogen van het pannetje aan om te functioneren. Een rechtopstaand pannetje kan ingrediënten vasthouden en 'koken', een gekantelde pannetje laat de inhoud wegglijden en een omgekeerd pannetje verliest alles. De pannetjes en hoe ze staan weerspiegelen ons niveau van ontwaakt zijn en ontwikkeling. We moeten er energie in steken om ze te draaien om 'imbas', het Ierse woord voor 'ontwaken', te activeren. Idealiter staan ze alledrie mooi rechtop en zijn ze netjes tot de rand gevuld.


De Ketel van Opwarming (Coire Goirath)

De ketel van opwarming (of incubatie) gaat over je fysieke lichaam en vind je in je buik. Hij staat rechtop. Dat is logisch want in deze ketel zit je gezondheid en alles wat je nodig hebt om te overleven. Als je ernstig ziek wordt, kan dit pannetje omvallen en klotst de inhoud er dus uit … Maar het kan wel bijgevuld worden. Op het moment dat je sterft, of bij een bijna-doodervaring kan hij zelfs helemaal ondersteboven kantelen.

  • Als je dit pannetje tegenover de klassieke chakra’s wil zetten, dan gaat dit over de wortelchakra en de sacraalchakra. 
  • Kernwoorden die hieraan gekoppeld worden: de zee/water, de lagere wereld, het verleden, het bestaan, het onderbewustzijn.

Amergin White-Knee associeert deze ketel met ons lichaam, maar ook met de buitenwereld. Dit pannetje vertegenwoordigt de zee, waar we allemaal vandaan komen, de bron van het leven zelf, en wordt ook wel geassocieerd met het Goddelijke Vrouwelijke, de baarmoeder, het vuur in de buik dat leven geeft.


De Ketel van Roeping en Beweging (Coire Ernmae)

De ketel van beweging gaat over je mentale en emotionele kracht en zit in je borstkas of je hart. In deze ketel zitten je emoties en je aangeboren talenten. Bij je geboorte ligt hij in meer of mindere mate op zijn zijkant. Er kan op dat moment dus niet zo veel in zitten. Je kan het pannetje echter wel recht kantelen door emoties te leren begrijpen en uit te drukken. Vandaar dat het volgens Amergin White-Knee ook in dit pannetje is dat de poëzie geboren wordt, het resultaat van de transformatie van emoties. Doorheen je leven en de ervaringen die je opdoet, beweegt deze ketel dus op en neer, op de golven van je emoties, meer rechtop door vreugde en plezierige ervaringen, en omgekeerd door pijnlijke ervaringen zoals verlies en verdriet. Als we onze roeping vinden, het pad dat echt voor ons bedoeld is, komt de ketel recht en kunnen we de wijsheid die we hebben opgedaan ook delen met anderen. Uiteraard willen we allemaal dat hij helemaal rechtop komt te staan.

  • Dit pannetje kan tegenover de hartchakra (en volgens sommigen ook de keelchakra) worden gezet. 
  • Kernwoorden: het land/aarde, de middenwereld, het heden, ervaring, ego.

Amergin White-Knee relateert deze ketel aan het land, de Middenwereld waar we dingen doen en actie ondernemen, waar we in contact komen met anderen, onze ervaringen delen, leren en groeien... en uiteindelijk ook doorgeven wat we hebben geleerd.


De Ketel van Kennis en Wijsheid (Coire Sois)

De ketel van kennis en wijsheid gaat over je spirituele kracht en zit in je hoofd. Iedereen wordt geboren met een omgekeerde ketel en het is hard werken om hem weer rechtop te krijgen! Door op zoek te gaan naar kennis en wijsheid kan je dit pannetje doen bewegen (en vullen met de kennis en wijsheid die je hebt opgedaan). Heksen zijn door hun blijvende zoektocht naar connectie met de wereld van spirit dus normaal gezien heel hun leven bezig met het omdraaien van deze ketel :-).

Ook goddelijke inspiratie – wat de Kelten “awen” noemden – kan je pannetje doen draaien. De ketel heet dan ook soms de Ketel van Inspiratie. De Kelten geloofden dat iedereen de beperkingen van zijn of haar start in het leven kon overstijgen. Dankzij dit pannetje kan je uitstijgen boven jezelf en een niveau bereiken dat zelfs bovenmenselijk is. Het gaat dan niet enkel om poëzie maar ook om ‘elke kunst daarnaast’. Dat gaat veel verder dan wat wij ‘kunst’ noemen. Om in het heksenkader te blijven: ook profetie en divinatie komen hier vandaan. En ook ambachten en alles waarbij dingen worden gecreëerd vinden hun oorsprong in deze ketel. Je aangeboren talenten – in de Ketel van Roeping en Beweging – hebben dus zeker ook een invloed op je Ketel van Kennis en Wijsheid.

  • Dit pannetje kan je koppelen aan je keelchakra, voorhoofdchakra of derde oog en je kruinchakra. 
  • Kernwoorden: de hemel/lucht, de bovenwereld, de toekomst, transpersoonlijk bewustzijn (dat het gewone bewustzijn overstijgt).

Het is de bedoeling dat je je zo goed mogelijk afstemt op je innerlijke pannetjes. Door dat te doen kan je ze doen draaien en vullen met energie en kennis. Je kan leren begrijpen wie je bent en wie je bedoeld bent te zijn. Niet iedereen kan zich tijdens zijn leven afstemmen op alle drie de pannetjes, maar je kan er wel naar streven om de talenten, gaven en vaardigheden die je hebt aan te scherpen om te proberen het maximale potentieel in je leven te bereiken en de beste persoon te zijn die je kan zijn. En daarmee zet je alvast je derde pannetje weer een beetje meer rechtop.


Bronnen:


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam