De steencirkel van Duffel

Wie steencirkel hoort, denkt waarschijnlijk onmiddellijk aan Stonehenge of één van de andere cirkels van rechtopstaande stenen in Groot-Brittannië, maar ook in ons land zijn er een paar. De gekendste is misschien wel het monument in de vorm van een steencirkel in het  Zoniënwoud, opgericht ter ere van de boswachters die zijn gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog, maar er zijn er nog. Ze zijn allemaal even nep, het is te zeggen helemaal niet zo oud als ze eruitzien, maar wel cool!


Toen we samen met Maera het groen introkken voor de Beltane-viering en het park indoken, vonden we daar zowaar ook een steencirkel. Wat een prettige verrassing! Het gaat om 15 grillige stenen die opgesteld staan in een cirkel. In het midden van de cirkel staat een modern zuiltje. Dat contrasteert met de grillige vormen van de stenen in de cirkel en haalt daardoor misschien een beetje van de magie van de plek weg, maar geeft meteen ook meer uitleg over hoe de steencirkel hier gekomen is.  



Wie goed kijkt kan op de stenen in de cirkel gymnasten herkennen in verschillende turndisciplines. Ik moet denken aan de Seven Sisters, een steencirkel in Derbyshire (al zijn er waarschijnlijk wel meer in Engeland die zo heten :-)) waarvan gezegd wordt dat het zeven meisjes zijn die versteend zijn terwijl ze aan het dansen waren. Hier zijn het vijftien turners of turnsters die zijn bevroren midden in hun oefening.

Daarmee is al een beetje duidelijk waarom de steencirkel hier staat: het blijkt om een monument te gaan dat werd opgericht voor het 100-jarig jubileum van de lokale Duffelse Turnkring Oefening Geeft Kracht, zo lezen we op het zuiltje. Die werd opgericht in 1904 en bestond in 2004 honderd jaar. Daarmee is hij waarschijnlijk één van de oudste gymnastiekverenigingen van Vlaanderen. In 1904 werden nog maar voor de derde keer de Olympische zomerspelen georganiseerd, als een zijprogramma van de wereldtentoonstelling. Gymnastiek stond toen natuurlijk ook op het programma. Er deden toen wel geen Belgen mee: het was te duur om naar Saint Louis in de Verenigde Staten te reizen.


De cirkel in het park van Duffel staat er toch een beetje verloren bij. Als ik nieuwsgierig op zoek ga naar meer informatie over het monument vind ik helemaal niets, op een enkele uitzondering na. Zelfs op de website van de turnkring zelf vind je er geen spoor van, al staat er op de Facebook-feed wel ergens een foto geshared. Dat verbaast me eigenlijk wel want niet alleen is dit best een intrigerende en mooie plek, zo’n stukje lokale geschiedenis is ook iets om te koesteren. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam