Door de sluier: Samhain (jaarfeest)

We hadden afgesproken aan de ingang van het Boekenbergpark in Deurne, waar Amara Fay ons zou voorgaan in een Samhain ritueel. Wat een plezier om dat nog eens gewoon buiten te kunnen doen! Het weer zat mee - de gevolgen van de klimaatopwarming zijn soms ook wel eens positief - en het was ook fijn om nog eens in een cirkel te kunnen staan met oude bekenden zoals Maera (ik beschouw hen toch nog altijd een beetje als Arcadia heksen, ook al gaan ze ondertussen een ander pad). 

Nadat we een plekje hadden gevonden tussen de bomen - heerlijk, dat ruisen van de dode bladeren onder onze voeten - staken we de lantaarntjes aan die we hadden meegebracht. Ik had de lantaarntjes mee die we lang geleden eens met Arcadia & kids maakten voor een winterse avondwandeling doorheen de Hobokense Polder. Tof om die nog eens boven te kunnen halen, al was het deze keer geen weer voor warme chocomelk maar eerder voor witte wijn :-)


Amara Fay zou ons meenemen naar het land achter de sluier tussen de werelden. Samhain is één van die momenten waarop onze wereld en die van de doden zeer dicht bij elkaar komen, zodat communicatie gemakkelijker is. Zij kunnen gemakkelijker naar hier, maar dat geldt omgekeerd ook. Het lantaarntje dat we hadden meegenomen was een baken voor de spirit waar we contact mee zouden zoeken, iemand die ons nauw aan het hart ligt bijvoorbeeld, maar evengoed een andere spirit die ons zou kunnen helpen bij ons magisch werk vanavond. Samhain is niet alleen de avond bij uitstek om met spirits te communiceren, maar ook de start van het nieuwe heksenjaar. En wat doe je met nieuwjaar? Juist, intenties uitspreken, dingen waar je dat nieuwe jaar naar streeft uitspreken.

Vanavond zouden we de dingen die we achter ons wilden laten letterlijk achterlaten bij de spirits aan de andere kant van de sluier en hen meteen ook vragen om onze intenties voor het nieuwe jaar te ondersteunen. We zijn er helemaal klaar voor en nadat we een cirkel hebben getroken, sluiten we onze ogen. De geluiden van het griezelspel dat de scouts op deze Halloween-avond in het park spelen lijken er bij te horen :-)


DOOR DE SLUIER

Ik zet een stap naar voor, doorheen de sluier. Het is er donker. Het enige licht is het licht van mijn lantaarntje dat een cirkel van grijzig licht om mij heen strooit.

In het flakkerende licht van het kaarsje zie ik flitsen van een grijze vacht. Konijnenbont? Wolvenvacht? Ik zie flitsen van schouders waar die vacht op rust, en lange, dunne grijze haren ... Ik denk dat het een man is die met zijn rug naar mij toegekeerd staat. Het duurt even voor ik in plaats van flitsen meer details zie.

Het is een oude vrouw met een pels over haar schouders. Ik zet het lichtje op de grond. De oude vrouw wenkt me dichterbij. Ze grijnst en loopt dan de lichtcirkel uit en verdwijnt haast in de duisternis.

Ik twijfel. Zou ik in het  donker stappen? Wie is die vrouw eigenlijk? Zou ze beledigd zijn als ik mijn lantaarntje terug op zou pakken?

Dan lijkt het alsof het licht haar volgt als ze de lichtcirkel weer instapt en er weer uit. Ze grijnst met die typische oude besjesglimlach zonder tanden.

Denk aan iets waar je vanaf wil, heeft Amara Fay gezegd. Ik denk aan rommel. Rommel in mijn huis, rommel in mijn hoofd. De hand van de oude vrouw schiet uit en houdt mij tegen als ik met het stokje in mijn hand aan de slag wil. We moeten een draad rond het stokje winden en wat we willen achterlaten daarin steken. De oude vrouw neemt het stokje uit mijn handen, draait de draad er om heen en geeft het dan terug aan mij.


“Vraag of de spirit het wil overnemen,” zegt Amara Fay. De oude vrouw grist het takje terug uit mijn handen en gooit het met een brede tandeloze grijns achteloos weg over haar schouder. Dan legt ze haar hand op mijn hart en kijkt me aan. Daarna neemt ze mijn beide handen in de hare. Voor zo’n oud wijfje heeft ze verbazingwekkend veel kracht, maar er gaat niets kwaadaardigs van haar uit. Ik voel alleen maar welwillendheid en liefde.

“Neem de bloem. Visualiseer wat je wél wil en steek het in de bloem,” vervolgt Amara Fay. De vrouw grijnst opnieuw en haalt van achter mijn oor een mooie witte lelie, net zoals die goochelaars munten uit je oor halen. Ze geeft de bloem aan mij. Ik had geen bloem meegebracht, maar een mooi versierd offersteentje. Dat geef ik aan haar. Ze kijkt er even naar en gooit het dan ook achteloos achter haar schouder, net als het takje met het koord.


Dan draait ze zich om en loopt de lichtcirkel uit. Ik kijk haar na. Ze kijkt niet één keer om. Uit het duister komt een raaf aangevlogen die op haar schouder gaat zitten. Hij krast luid. De vouw heft haar hand op in een gebaar van afscheid terwijl ze met de raaf op haar schouder verder stapt, de duisternis in. 


---

SAMHAIN 31/10/2022

Door Amara Fay


Benodigdheden: 

  • Lantaarn
  • Bloem
  • Koord
  • Takje uit de natuur


Inleiding:

Vandaag vieren we ons jaarfeest Samhain.

Samhain heeft voor velen onder ons een dubbele of zelfs 3-voudige betekenis:

  • Enerzijds is de sluier tussen de werelden zeer dun, waardoor contact maken met de ‘andere wereld’ makkelijker gaat.
  • Anderzijds wordt Samhain ook het Keltisch Nieuwjaar genoemd, waarbij we het oude loslaten en plaats maken voor het nieuwe
  • En sommige Goden en Godinnen worden ook sterk gelinkt met deze dag (dat is trouwens de reden waarom het dit jaar ‘mijn taak’ is om de Samhain viering te organiseren)

Ik heb jullie gevraagd om een lantaarn mee te brengen. Naar aanleiding van het verhaal dat velen onder ons tijdens de opleiding bij Arcadia hebben gehoord namelijk: “stel dat je in het donker staat en in de verte zie je een lichtje branden in het duister, waar ga je dan naar toe?” Het lichtje in de duisternis, waartoe spirits en overledenen worden aangetrokken of hen leidt.

Wij gaan vandaag (bijna) letterlijk door de sluier stappen met on lichtje, zodat spirits, overledenen of eender wat u aantrekt, ons kan vinden. Je kan /mag ook specifiek een overledene, of spirit uitnodigen om je te ontmoeten, als je je daar veiliger bij voelt. 

Wij zijn vanavond ‘dat lichtje in de duisternis’. 

We hebben ook een bloem en touw mee, dat is voor tijdens het contact met de spirit, overledene, ...

Zodra je contact hebt gemaakt kan je je lantaarn voor u neer zetten, zodat je je handen vrij hebt voor de rest van het ritueel. De bloem, touw en takje hou je nog even vast. 

Wees niet te snel met handelen, wacht tot ik stop met praten. 


Start Ritueel

Zuiveren met smudge -spray

Trekken van de cirkel

Vuurvogel

Elementen, spirits van het land, voorouders, ...uitnodigen


Ik zou jullie willen vragen om een stap achteruit te zetten.


Amara Fay gaat in de binnenkant van de cirkel rond met de smudge stick om de sluiers tussen de werelden te symboliseren en te zuiveren. 

Ondertussen mogen de lantaarns worden aangestoken. De bloem en koord en takje in de andere hand vasthouden


Mag ik jullie vragen om de ogen te sluiten. Adem nog een paar keer diep in en uit. 

Neem nu een grote stap naar voor en visualiseer daarbij dat je je door de sluier tussen de wereld stapt.

We staan nu allemaal in een veilige cirkel en we zijn samen door de sluier gestapt. 

Stel jezelf in stilte voor en nodig de spirits in het algemeen uit of bewust één of meerdere familieleden uit. 

Vertel hen waarom je hier bent, bijvoorbeeld om hen te eren of omdat je hen nog iets wenst te zeggen, bedanken, eender wat. 

Je mag je lantaarn nu neerzetten, de bloem en koord en takje hou je nog vast. 

Vertel hen ook dat het vanavond ook een ‘overgangsfeest’ is van oud naar nieuw. 

Neem nu het touw en takje in je linker hand en visualiseer waar je vanavond afscheid wil nemen, wat heb jij niet meer nodig het komende jaar? Steek deze gedachte in het takje en wikkel hetgeen je niet meer nodig hebt, met het touw rond het takje. 

Overhandig dit takje aan de spirit of overleden en vraag hen of zij dit  willen meenemen. Leg daarna het takje voor je neer op de grond. 

Nu we hebben afgegeven wat we niet meer nodig hebben, is het tijd om stil te staan bij wat we graag in de verf zouden willen zetten het komende jaar, bij welk doel kunnen we extra steun gebruiken? Iets wat we beter willen zien gaan het komende jaar. 

Neem de bloem in je rechter hand en houd deze intentie goed vast en visualiseer ze in deze bloem. 

Als je deze intentie goed hebt vastgezet in de bloem, vraag dan aan de spirit of overledene om deze intentie mee te nemen en of zij deze mee willen ondersteunen. 

Overhandig de bloem symbolisch aan de spirit/overledene. Leg de bloem daarna ook voor je neer op de grond. 

Neem  ook de lantaarn terug op.

Sluit (indien je ze ondertussen had geopend) terug je ogen. 

Het is tijd om afscheid te nemen van de spirit/overledene. 

Zeg nog kort wat je eventueel nog wil zeggen en bedank hen voor hun aanwezigheid, hun luisterend oor en hun steun. 

Misschien tot volgend jaar….laat de spirit of overledene  vertrekken. 

Zet bewust terug een stap achteruit en visualiseer dat je uit de sluier stapt. 

Adem nog een paar keer diep in en uit, open je ogen en blaas het kaarsje in de lantaarn uit. 


Bedanken van de voorouders, spirits van het land en de elementen 

Openen van de cirkel

Cake & Wine 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam