De rite van de baarmoeder (Covenbijeenkomst Amma Devi)

De eerste keer dat een Rite of the Womb ritueel werd georganiseerd was in 2014, toen een groep van bijna tweehonderd vrouwen energie doorgegeven kregen die afkomstig was van een lange lijn van vrouwen uit de jungle van Peru. De rite waarmee dit gebeurde was de “13de van de Munay-Ki”, de Rite of the Womb, een rite met als doel om bij alle vrouwen het lijden dat ze in hun buik meedragen te helen.

Het begon met Marcela Lobos die in 2004 bezoek kreeg van een aantal spiritvrouwen die haar hielpen bij het overwinnen van de post-traumatische stress waar ze last van had na haar jeugd in Chili, een land met een dicatoriaal regime waar terrorrisme alledaags was, en de oncontroleerbare angst die met die stress gepaard ging.

De vrouwen lieten haar zien hoe ze haar angst kon overwinnen en vertelden haar dat ze nu de kennis had en de juiste manier wist om deze boodschap aan de wereld te geven. Ze zouden bij haar blijven om haar verder te leren. Tien jaar lang gaven de vrouwen haar kracht en hielpen ze haar bij haar sjamanistische training. Ze waren bij haar toen ze reizen maakte doorheen de jungle en de Andes in Chili en Peru. Maar het was pas in maart 2014 dat ze haar vertelden dat het tijd was dat ze de Rite of the Womb ging delen.

Marcela was met een groep vrouwen naar de vrouwelijke sjamanen van de Shipibo Nation in het Amazonewoud gereisd. Tijdens een sjamanistische reist ontmoette ze de spiritvrouwen weer die haar vertelden dat haar baarmoeder klaar was om de 13de Rite van de Munay-Ki voor vrouwen door te geven. Met dat doel brachten de vroedvrouwen een grote wijsheid over het leven in haar lichaam. Tijdens de overdracht goten de vrouwen een helder groen sap van jungleplanten, die speciaal door hen waren gekozen, in alle bloedvaten van haar lichaam. De vrouwen leidden het groene sap naar haar baarmoeder waar het veranderde in een helle groene bol van energie. Dat was een zuivering van haar lichaam en haar psyche. Door haar het medicijn te geven, gaven ze haar de rite en de woorden die ermee gepaard gaan. Ze moest de rite doorgeven aan zoveel mogelijk vrouwen. Het zou de  mannen helen. Het zou alle leven helen.

De vrouwen wilden dat Marcela – en met haar alle andere vrouwen – zich herinnerden dat:
 “De baarmoeder is geen plaats om angst en pijn op te slaan.  De baarmoeder dient om te creëren en leven te baren.”

Ze vroegen haar om deze boodschap en de rite allereerst aan haar moeder te schenken. En dus visualiseerde ze haar moeder daar in de ruimte en ze voelde hoe hun baarmoeders één werden. Ze fluisterde de rite naar haar moeder en zag hoe het heldere groen van haar eigen baarmoeder overging naar die van haar moeder. Marcela kreeg nog verdere instructies over hoe ze de rite naar een breder publiek moest brengen en dus deed ze op 11 oktober 2014 haar eerste 13de Rite van de Baarmoeder voor een grote groep vrouwen, die op hun beurt allemaal de rite mogen doorgeven.

De 13de rite krijg je dus van een andere vrouw uit die lange vrouwenlijn, om je vrouwelijke kracht mee te activeren en te genezen. In ons collectief onbewuste zit een heleboel pijn en verdriet. De vrouwelijke kracht van onze voormoeders is eeuwenlang onderdrukt en miskend. Die pijn en verdriet dragen we als vrouwen allemaal onbewust met ons mee. En ook persoonlijke blutsen in onze vrouwelijke kracht zorgen ervoor dat we wel wat extra boost kunnen gebruiken. Dat is wat de rite van de baarmoeder is: een genezing en een zegening. Door je er voor open te stellen, doe je jezelf een prachtig geschenk cadeau.



De Rite van de Baarmoeder

Voordat we met de rite beginnen, zorgen we voor de aankleding van een heilige ruimte die uitnodigend en warm aanvoelt, zodat de “lijn” van vrouwen zich welkom voelt en gemakkelijk doorkomt tijdens de rite.

Nodig voor het ritueel:

  • Tafel voor het altaar (het altaar moet niet persé groot of uitgebreid zijn, maar wel ene gevoel van heiligheid uitstralen. Als je buiten werkt, hoef je geen altaar te plaatsen, als de plek die je hebt gekozen al vanzichzelf heilig aanvoelt.)
  • Rood altaarkleed
  • Kom water (dit is essentieel voor het ritueel omdat het water alle beden opslorpt. Na het ritueel wordt het geofferd aan de Aarde voor haar genezing. Als je buiten werkt, kan je kiezen voor een plek bij een meer of vijver.)
  • 13 kaarsen rond de kom water (de kaarsen staan voor de 13 manen in het jaar en dus ook voor de 13 grootmoeders, voor de “lijn”. Het vuur zorgt ook voor de energie om het altaar te “activeren”)
  • Bloemen of een kommetje bloemblaadjes (lavendel of rozen) op het altaar
  • Gebruik je intuitie om het altaar verder aan te kleden. Laat de vrouw die de rite zal doorgeven eventueel aan de “lijn” vragen of ze nog iets extra op het altaar willen.
  • Drums
  • Kussens om op te zitten
  • Rood koord & stenen om de heilige ruimte en het pad ernaar toe af te bakenen 
  • Klein tafeltje met wierook & smudgewings, kommetje water, Floridawater (of simpele eau de cologne :-)), palo santo, kaars, kristallen, ...: alles dat kan gebruikt worden om te zuiveren


In de ruimte wordt met rood koord een ruimte afgebakend in de vorm van een cirkel met een pad er naar toe en een pad er uit weg. Het koord wordt losjes  vastgezet met stenen. De cirkel die zo wordt afgebakend symboliseert onze baarmoeder, het pad er naar toe de eileider, het pad er uit weg het geboortekanaal.

Bij de “ingang” van de eileider wordt een stoel gezet. Op een tafeltje staat alles klaar waarmee de priesteressen worden gezuiverd vooraleer zijn de rite ontvangen.

Rond de “baarmoeder” , langs de kant van het “geboortekanaal”, liggen kussens op de grond voor de mensen die willen drummen.


1. Zuivering
Eirinn heeft de rite al ontvangen en zal ze dus als eerste doorgeven aan de anderen. Zij staat klaar in het midden van de cirkel. Zij roept de “lijn” aan en vraagt hun aanwezigheid bij dit ritueel.

Eén van de priesteressen gaat op de stoel zitten. Zij sluit haar ogen en opent haar chakra’s (de eau de cologne en de palo santo kunnen helpen :-)). De andere priesteressen zuiveren haar met alles wat daartoe op het tafeltje staat uitgestald. De zuivering gebeurt in stilte. Enkel het geluid van de drums (en van de natuur als je buiten werkt) is te horen.

2. Transmissie
De priesteres loopt door de eileider naar het centrum van de cirkel en gaat voor Eirinn staan. Ze sluit haar ogen. Eirinn steekt haar armen in de lucht en roept de “lijn” aan met de woorden:

De baarmoeder is geen plaats om angst en pijn op te slaan.  De baarmoeder dient om te creëren en leven te baren.

Dan activeert ze de rite in zichzelf door beide handen op haar baarmoeder te leggen. Ze herhaalt:

De baarmoeder is geen plaats om angst en pijn op te slaan.  De baarmoeder dient om te creëren en leven te baren.

Ze ziet hoe haar baarmoeder felgroen oplicht met een heldere, zachte maar kordate energie.

Ze legt een hand op de baarmoeder van de priesteres die voor haar staat. Als ze haar hand van haar buik weghaalt, trekt ze als het ware groene energie uit haar baarmoeder mee naar de baarmoeder van de priesteres voor haar. Ze herhaalt:

De baarmoeder is geen plaats om angst en pijn op te slaan.  De baarmoeder dient om te creëren en leven te baren.

Eirinn laat groene energie uit haar baarmoeder door haar hart via haar handen naar de baarmoeder van de priesteres voor haar stroomt. Als de transmissie compleet is, neemt ze de handen van de priesteres en legt die op haar buik. De priesteres  voelt en ziet hoe de groene energie haar baarmoeder vult. Alle plekjes die daar misschien nog wat donker aanvoelden worden helemaal weggespoeld met zachte helende groene energie. Als haar baarmoeder helemaal oplicht van de zachte vrouwelijke energie, bevestigt ze de transmissie:

De baarmoeder is geen plaats om angst en pijn op te slaan.  De baarmoeder dient om te creëren en het leven te baren.

3. Healing voor de Aarde
Als ze er klaar voor is opent de priesteres haar ogen. Eirinn biedt haar een roos aan of het kommetje rozenblaadjes.  De priesteres neemt een handje rozenblaadjes en houdt die in haar handen.
Dan spreekt ze een wens uit voor moeder Aarde en blaast die wens in de bloemblaadjes. Daarna laat ze die in de kom water dwarrelen.

Als ze daarmee klaar is, loopt de priesteres door het geboortekanaal naar buiten waar ze wordt opgewacht door de andere priesteressen.

Nu is het de beurt aan de andere priesteressen. Elke priesteres die de rite heeft gekregen, geeft die door aan de volgende priesteres. We beginnen dus met Eirinn, maar het is telkens een andere priesteres die de rite doorgeeft. De andere priesteressen zorgen voor het zuiveren van de volgende in de lijn en voor het drummen.

Bij afloop van het ritueel wordt de kom met water en rozenblaadjes aan de natuur geofferd.

4. Het onderhouden van de rite
Eens je de rite hebt ontvangen moet je de kracht van de rite in jezelf onderhouden. Dat kan je doen op de volgende manier:

Als je je maandelijkse menstruatie nog hebt, geef dan de volgende keer wat van je bloed aan de Aarde. Je kan direct op de Aarde bloeden (ergens op een intiem plekje :-)) of wat van je menstruatiebloed opvangen en op de Aarde gieten, met de volgende woorden:

Ik laat mijn angst los zodat ik vrijheid mag ontvangen.
Ik laat mijn pijn los zodat ik plezier mag ontvangen.
Ik laat mijn woede los zodat ik mededogen mag ontvangen.
Ik laat mijn verdriet los zodat ik vrede mag ontvangen.

Als je voelt dat je daar nog iets aan toe moet voegen, doe dat dan gerust.

Ben je in de menopauze, doe dan een ritueeltje op de volgende nieuwe maan en giet rode wijn op de Aarde als offer. Je kan dit elke maand herhalen omje baarmoeder kracht te geven als je daar behoefte aan hebt.

Als een meisje dat nog niet menstrueert de rite ontvangt, dan kan ze bij de eerstvolgende volle maan bloemen offeren aan de maan.  Haar baarmoeder is nog niet volgroeid en moet dus nog “bloeien” (letterlijk en figuurlijk :-)). Ze hoeft enkel de eerste twee lijntjes van het gebed te herhalen om niet overweldigd te worden door de kracht van de rite, gevolgd door wat ze zelf wil toevoegen.

Geef de rite van de baarmoeder door aan de vrouwen om je heen. Elke keer als je de rite doorgeeft, versterk je de kracht ervan in je baarmoeder.


Bron:
http://theriteofthewomb.com
https://www.youtube.com/watch?v=YBgKOzx1ooQ



Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam