Heilig hout voor het vuur
Wie Litha zegt, zegt vuur. Dat komt omdat midzomer volledig in het teken staat van de kracht van het grootste vuur dat we kennen: de zon. Het is de langste dag van het jaar, de zomer is op zijn hoogtepunt, alles bloeit en groeit en barst van het leven. Op Litha vieren we dus de pracht van de zon en de overvloed die ze met zich meebrengt. We steken vuurwerk af en leggen grote vuren aan die de zon symboliseren en haar kracht reflecteren.
Zo’n heilig vuur bestaat traditioneel uit negen heilige houtsoorten. Afhankelijk van de bron kunnen die wel een beetje verschillen.
In de volledige versie van de Wiccan Rede – dikwijls wordt de ingekorte versie gebruikt – staan ze als volgt opgesomd:
Nine woods in the Cauldron go, burn them fast and burn them slow.
Birch in the fire goes to represent what the Lady knows.
Oak in the forest towers with might, in the fire it brings the God's insight.
Rowan is a tree of power causing life and magick to flower.
Willows at the waterside stand ready to help us to the Summerland.
Hawthorn is burned to purify and to draw faerie to your eye.
Hazel-the tree of wisdom and learning adds its strength to the bright fire burning.
White are the flowers of Apple tree that brings us fruits of fertility.
Grapes grow upon the vine giving us both joy and wine.
Fir does mark the evergreen to represent immortality seen.
Elder is the Lady's tree burn it not or cursed you'll be.
De bomen in de Wiccan rede zijn berk (birch), eik (oak), lijsterbes (rowan), wilg (willow), hagedoorn (hawthorn), hazelaar (hazel), appel, druivelaar (grapes of vine), den (fir) en vlier (elder). Sommigen vervangen de appel, druivelaar en den door els (alder), es (ash) en hulst (holly), zodat de bomen overeenkomen met de bomen uit de Keltische bomenkalender.
Die komen min of meer overeen met de bomen uit de keltische bomenkalender, maar niet helemaal: den en appel komen in de bomenkalender niet voor. De bomen in de kalender zijn berk, lijsterbes, es, els, wilg, hagedoorn, eik, hulst, hazelaar, druivelaar, klimop, riet en vlier met als extraatje maretak Toegegeven, riet en klimop zijn niet echt bomen, maar ze horen wel bij de keltische bomenkalender.
Bomen hebben altijd al de functie gehad om gekapt te worden. Met die uitspraak zette Vlaams Minister van Leefmilieu Joke Schauvlieghe vorige week nog eens heel het land op stelten. Tegenwoordig moet alles blijkbaar een economische waarde hebben, zelfs bomen, en daar hebben de meeste mensen terecht moeite mee. Voor de Kelten werden bomen niet alleen gewaardeerd om wat ze opbrachten maar om hun spirituele eigenschappen.
De eerste boom uit de Wiccan rede is de Berk (birch). Je herkent hem meteen aan zijn gevlekte witte stam. Hij staat voor wedergeboorte en regeneratie. Dat komt omdat hij de eerste is om terug te beginnen groeien nadat een bos uitgebrand is. Het is in de Keltische bomenkalender de boom die overeenkomt met de periode net na Yule, als het licht terugkomt. Als je een nieuwe uitdaging aangaat, kan je berk gebruiken in magisch werk om je net dat extra duwtje in de rug te geven of om je de moed te geven om die nieuwe uitdaging aan te gaan. Je kan hem gebruiken in bezweringen en rituelen voor vernieuwing, zuivering, een nieuw begin. Berk wordt ook gebruikt voor magie rond creativiteit en vruchtbaarheid, en voor genezing en bescherming. Heksenbezems worden bijvoorbeeld van berkentakken gemaakt. Het is een echte vrouwenboom :-) Hij wordt niet voor niets de Godinnenboom genoemd: hij wordt gebruikt om de godin aan te roepen en haar hulp te vragen bij je magisch werk.
De tweede boom is Eik (oak), een magische boom voor de Kelten. Alle bomen waren natuurlijk magisch maar de eik had toch net dat tikkeltje meer. :-) Hij torent hoog boven zijn buren uit en wordt in veel prechristelijke religies gelinkt aan de hoofdgod. Denk aan Wodan, Jupiter, Zeus, enz. ... De boom staat dan ook voor kracht, mannelijkheid en edelmoedigheid. Hij symboliseert de God en gebruik je als je zijn wijsheid en zegen nodig hebt. In de bomenkalender valt zijn periode midden in de zomer, als alles op volle kracht groeit. De eikkoning is inderdaad de baas in de zomermaanden. Die periode noemden de Kelten “duir” en je hoort er de grond van het woord “druide” in. Als je zelf nood hebt aan extra energie om je doelen te bereiken, dan is dit je boom. Eik gebruik je voor magisch werk rond bescherming en kracht, vruchtbaarheid, geld, succes en geluk.
Nummer drie is Lijsterbes (rowan), een boom die in verband wordt gebracht met trance reizen, persoonlijke kracht en succes. Je herkent hem aan zijn typische blad en aan de mooie oranje bessen waar vogels dol op zijn. In de lente staat hij vol witte bloemetjes. Hij is één van de heiligste bomen en wordt gebruikt voor bescherming. Je kan bijvoorbeeld en talisman maken op basis van een takje lijsterbes. Als de vikingen runenstaven maakten ter bescherming, dan deden ze dat op hout van de lijsterbes. In sommige landen wordt lijsterbes ook op het kerkhof geplant om ervoor te zorgen dat de doden niet te lang blijven rondhangen edn gemakkelijk de weg naar het zomerland vinden. Lijsterbes wordt ook gekoppeld aan de Ierse godin Brighid. Hij is dan ook de boom die in de Keltische bomenkalender overeenkomt met de periode waarin Imbolc valt.
Dan volgt Wilg (willow), de boom van de liefde en van het water. Ze staan gekend als Toverbomen en staan voor liefde, emotie, genezing, inspiratie. Er zijn honderden soorten wilgen waarvan er maar een paar bij ons in het wild voorkomen. De treurwilg hoort daar niet bij maar hij is natuurlijk wel een wilg. Het hout van de wilg wordt gebruikt voor genezing, het verwerven van kennis, het verzorgende en de vrouwelijke mysteriën. Plant je een wilg bij je huis, dan helpt die om gevaar af te weren, vooral gevaar door natuurrampen zoals overstromingen of regenstormen. Ze worden geplant voor algemene bescherming. Je ziet ze bijvoorbeeld vaak bij kerkhoven en dat is niet alleen omdat ze lijken te treuren met hun overhandende takken. Wilg werd gebruikt als medicijn: wilgenbast zit tjokvol salicine, de stof waar aspirine uit wordt gemaakt, en is dus een natuurlijk koortswerend middel. Van de soepele takken werden manden en bijenkorven gevlochten.
Het rijtje gaat verder met de Hagedoorn of Meidoorn (Hawthorn), die je herkent aan zijn felle rode vruchten en die soms met argwaan werd bekeken omdat hij in verband wordt gebracht met Faerie, de wereld van de Elfen. Er wordt gezegd dat een Hagedoorn elfen aantrekt als hij samen staat met Es en Eik. Hij wordt gelinkt aan Beltain en wordt ook Meidoorn genoemd omdat hij dan in bloei staat. De boom heeft gemene doorns – hij hoort niet voor niets bij de rozenfamilie – en wordt gebruikt voor zuivering, bescherming en afweer van alle negativiteit. Als je een doorn van de Hagedoorn in een rood lint bindt, kan je dat gebruiken als een beschermend amulet. In vroeger dagen, toen kindersterfte nog normaal was, werd wel eens een bundel Hagedoorntakken onder een babywiegje gelegd om slechte invloeden af te weren. Hagedoorn wordt ook gebruikt voor magie rond mannelijke energie, proffesionele beslissingen en contacten.
Vervolgens komt de Hazelaar (hazel), de boom van wijsheid. Denk aan de eekhoorn die Ygdrassil op en neer rent om overal informatie door te geven. Volgens de Kelten stonden er negen hazelaars gebogen over de bron van wijsheid. Ze brachten hem dan ook in verband met heilige bronnen en magische poelen waarin de zalm van kennis huist, één van de heilige dieren uit de Keltische mythologie. De maand augustus is zijn maand op de keltische bomenkalender, een goede maand dus omte werken rond wijsheid en kennis, te wichelen of te divineren of voor profetische dromen. Hazelaars werden vaak aangeplant omdat ze zo nuttig waren. Niet alleen werden de noten geoogst, van zijn takken werden manden gevlochten en de bladeren werden aan het vee gegeven omdat men er van overtuigd was dat de koeien daardoor meer melk gaven. Wandelstokken werden ook van hazelaar gesneden.
De Appel staat voor vruchtbaarheid en liefde. In oude tijden werden appelbloesems niet voor niets gebruikt om de slaapkamer mee te decoreren. Maar niet alleen de bloesems, ook de appels zelf stonden voor liefde en geborgenheid. Doordat appels bewaard konden worden in de winter, zag men er de liefde in die na lange tijd overblijft als de passie al is gaan liggen Appels staan echter ook voor transformatie. Denk aan Sneeuwwitje die van de appel at waarna haar wereld volledig kantelde! De druiden dachten dat het eten van een appel genoeg kon zijn om naar de anderwereld te reizen. En wat te denken over de invloed die gefermenteerd appelsap – cider – op de geest kon hebben Appels worden gebruikt in magisch werk rond transformatie, verandering, het nemen van beslissingen. Het al wel geen toeval zijn dat mijn eerste tien jaar in de craft gepaard gingen met een berg aan appels die me door zowat iedereen in de anderwereld werden aangeboden, tot ik overstag ging en mijn toewijding aanvroeg. :-)
De Druivelaar of Wijnrank (Grapes of Vines) is de tiende boom uit de Keltische bomenkalender. Zijn periode is die van september en dat is geen toeval want dan worden de druiven normaal gezien geoogst. Druiven worden in verband gebracht met vruchtbaarheid, gezondheid en welvaart. Als je droomt van druiven of wijnranken, dan betekent dat dat je een voorspoedige tijd tegemoet gaat. Zijn de bladeren van de wijnranken groen, dan zal dat zelfs zeer binnenkort zijn! De druiven zelf staan voor vruchtbaarheid. Er werden bijvoorbeeld druiven geschilderd op de muren rond een tuin als een symbool om de vruchtbaarheid van de tuin te verhogen. Druiven en rozijnen werden ook gegeten om de vruchtbaarheid te verhogen of om mentale kracht te verhogen. Wijn is een van de favoriete offers voor de goden, niet alleen voor Dionisos of Bacchus. Er was zelfs een speciaal oogstfeest om de goden te bedanken voor de eerste druivenoogst. Dat feest was opgedragen inderdaad opgedragen aan Dionosos/Bacchus maar ook aan Venus en aan Minerva. De bladeren van de druivelaar bestaan uit vijf aparte blaadjes en die link naar de godin verklaart meteen waarom de boom als heilig wordt beschouwd. Druiven staan dus voor plezier, vitaliteit en overvloed en worden gebruikt in magisch werk rond welvaart, overvloed, kracht en vruchtbaarheid, zowel in huis en tuin als mentaal. Ze worden ook gebruikt als bescherming tegen ongeluk, bijvoorbeeld in mojo-bags om kwade invloeden tegen te houden.
De Den of Spar (Fir) blijft groen in de winter en symboliseert onsterfelijkheid en eeuwigheid. Daardoor staat hij ook voor inzicht in de toekomst, een heldere blik op wat gaat komen, op blijven doorgaan. Meestal torent hij hoog boven alles uit, dat helpt ook. Denneappels worden bij ons niet voor niets ook wel eens mastentoppen genoemd. Er zijn verschillende soorten sparren die niet allemaal inheems zijn, maar dat mag de pret niet drukken.
Hij wordt ook gebruikt voor bescherming. De naalden van de zilverspar werden verbrand bij de geboorte van een nieuwe baby om de mama en haar kindje te zegenen en te beschermen.
Els (alder, niet te verwarren met elder of vlier) wordt gebruikt voor het nemen van spirituele beslissingen, prophecy en divinatie, en voor het in contact komen met je eigen intuitie en innerlijke zelf. De boom staat symbool voor de evoluerende en transformerende geest. Bloemen en takken van de es worden gebruikt als talismans in elfenmagie. Vroeger werden er fluitjes gemaakt uit de scheuten van de els, om de luchtspirits op te roepen. Het is nog altijd het beste hout fluiten uit et maken.
De Es (ash) is vooral gekend van Yggdrasil, al zijn wetenschappers het niet eens of de wereldboom überhaupt wel een es was (misschien was hij wel een Taxus, afhankelijk van de vertaling). De es wordt in verband gebracht met kennis en divinatie. Odin hing negen dagen aan Yggdrassil en kreeg er inzicht in de runen (toegegeven, dat had meer te maken met de bron van Urd aan de voet van de wereldboom dan met de wereldboom zelf :-)). De boom zou de heilige boom van Lugh zijn, de keltische lichtgod. Door zijn band met het goddelijke en met kennis wordt de Es gebruikt voor alle soorten van magisch werk. Van zijn hout worden magische tools gemaakt zoals een magische staf, een bezem of toverstok.
Hulst (holly) is de winterboom bij uitstek. Gedurende de wintermaanden is de Hulstkoning de baas. De eeuwige strijd tussen de Hulstkoning (de winterkoning die regeert tijdens de periode dat alles verdort en dood gaat) en de Eikkoning (de zomerkoning die regeert in de periode dat alles groeit en bloeit) staat voor het wisselen van de seizoenen en het draaien van het jaarwiel. Uit het hout van de hulst werden wapens gemaakt. Hulst wordt gebruikt in beschermende magie. Draag een stukje hulst als een talisman of hang een tak hulst in je huis ter bescherming van je familie en voor geluk. Vroeger werd een hulsthaag gezet om slechte spirits en kwade invloeden buiten te houden. Daar zullen de scherpe stekels aan de bladeren van de hulst wel niet vreemd aan zijn :-) Je kan ook beschermend hulstwater maken door de nacht van de volle maan hulstbladeren te laten trekken in water.
De enige boom die niet in het vuur mag, is de Vlier (Elder) omdat hij de boom van de Godin is. Volgens de Noorse mythologie woont de godin Freya in een vlierboom :-) Als je op midzomer onder een vlier gaat staan, dan kan je de “little people” zien, zo zegt de overlevering. In de middeleeuwen werd het gevaarlijk geacht om onder een vloier te slapen omdat het heksen aantrok. Het was dus ook niet wijs om er eentje om te hakken ... De takken van de vlier zijn gemakkelijk uit te hollen om fluitjes van te maken en daarmee kan je muziek maken die even magisch is als wat je met je toverstok doet. Met een toverstok of staf van vlier kan je slechte spirits of thoughtforms verdrijven. Van de bloesems en de bessen kan lekkere siroop en wijn gemaakt worden, maar de vlier is voor de rest giftig.
Bronnen:
Zo’n heilig vuur bestaat traditioneel uit negen heilige houtsoorten. Afhankelijk van de bron kunnen die wel een beetje verschillen.
In de volledige versie van de Wiccan Rede – dikwijls wordt de ingekorte versie gebruikt – staan ze als volgt opgesomd:
Nine woods in the Cauldron go, burn them fast and burn them slow.
Birch in the fire goes to represent what the Lady knows.
Oak in the forest towers with might, in the fire it brings the God's insight.
Rowan is a tree of power causing life and magick to flower.
Willows at the waterside stand ready to help us to the Summerland.
Hawthorn is burned to purify and to draw faerie to your eye.
Hazel-the tree of wisdom and learning adds its strength to the bright fire burning.
White are the flowers of Apple tree that brings us fruits of fertility.
Grapes grow upon the vine giving us both joy and wine.
Fir does mark the evergreen to represent immortality seen.
Elder is the Lady's tree burn it not or cursed you'll be.
De bomen in de Wiccan rede zijn berk (birch), eik (oak), lijsterbes (rowan), wilg (willow), hagedoorn (hawthorn), hazelaar (hazel), appel, druivelaar (grapes of vine), den (fir) en vlier (elder). Sommigen vervangen de appel, druivelaar en den door els (alder), es (ash) en hulst (holly), zodat de bomen overeenkomen met de bomen uit de Keltische bomenkalender.
Die komen min of meer overeen met de bomen uit de keltische bomenkalender, maar niet helemaal: den en appel komen in de bomenkalender niet voor. De bomen in de kalender zijn berk, lijsterbes, es, els, wilg, hagedoorn, eik, hulst, hazelaar, druivelaar, klimop, riet en vlier met als extraatje maretak Toegegeven, riet en klimop zijn niet echt bomen, maar ze horen wel bij de keltische bomenkalender.
Bomen hebben altijd al de functie gehad om gekapt te worden. Met die uitspraak zette Vlaams Minister van Leefmilieu Joke Schauvlieghe vorige week nog eens heel het land op stelten. Tegenwoordig moet alles blijkbaar een economische waarde hebben, zelfs bomen, en daar hebben de meeste mensen terecht moeite mee. Voor de Kelten werden bomen niet alleen gewaardeerd om wat ze opbrachten maar om hun spirituele eigenschappen.
De eerste boom uit de Wiccan rede is de Berk (birch). Je herkent hem meteen aan zijn gevlekte witte stam. Hij staat voor wedergeboorte en regeneratie. Dat komt omdat hij de eerste is om terug te beginnen groeien nadat een bos uitgebrand is. Het is in de Keltische bomenkalender de boom die overeenkomt met de periode net na Yule, als het licht terugkomt. Als je een nieuwe uitdaging aangaat, kan je berk gebruiken in magisch werk om je net dat extra duwtje in de rug te geven of om je de moed te geven om die nieuwe uitdaging aan te gaan. Je kan hem gebruiken in bezweringen en rituelen voor vernieuwing, zuivering, een nieuw begin. Berk wordt ook gebruikt voor magie rond creativiteit en vruchtbaarheid, en voor genezing en bescherming. Heksenbezems worden bijvoorbeeld van berkentakken gemaakt. Het is een echte vrouwenboom :-) Hij wordt niet voor niets de Godinnenboom genoemd: hij wordt gebruikt om de godin aan te roepen en haar hulp te vragen bij je magisch werk.
De tweede boom is Eik (oak), een magische boom voor de Kelten. Alle bomen waren natuurlijk magisch maar de eik had toch net dat tikkeltje meer. :-) Hij torent hoog boven zijn buren uit en wordt in veel prechristelijke religies gelinkt aan de hoofdgod. Denk aan Wodan, Jupiter, Zeus, enz. ... De boom staat dan ook voor kracht, mannelijkheid en edelmoedigheid. Hij symboliseert de God en gebruik je als je zijn wijsheid en zegen nodig hebt. In de bomenkalender valt zijn periode midden in de zomer, als alles op volle kracht groeit. De eikkoning is inderdaad de baas in de zomermaanden. Die periode noemden de Kelten “duir” en je hoort er de grond van het woord “druide” in. Als je zelf nood hebt aan extra energie om je doelen te bereiken, dan is dit je boom. Eik gebruik je voor magisch werk rond bescherming en kracht, vruchtbaarheid, geld, succes en geluk.
Nummer drie is Lijsterbes (rowan), een boom die in verband wordt gebracht met trance reizen, persoonlijke kracht en succes. Je herkent hem aan zijn typische blad en aan de mooie oranje bessen waar vogels dol op zijn. In de lente staat hij vol witte bloemetjes. Hij is één van de heiligste bomen en wordt gebruikt voor bescherming. Je kan bijvoorbeeld en talisman maken op basis van een takje lijsterbes. Als de vikingen runenstaven maakten ter bescherming, dan deden ze dat op hout van de lijsterbes. In sommige landen wordt lijsterbes ook op het kerkhof geplant om ervoor te zorgen dat de doden niet te lang blijven rondhangen edn gemakkelijk de weg naar het zomerland vinden. Lijsterbes wordt ook gekoppeld aan de Ierse godin Brighid. Hij is dan ook de boom die in de Keltische bomenkalender overeenkomt met de periode waarin Imbolc valt.
Dan volgt Wilg (willow), de boom van de liefde en van het water. Ze staan gekend als Toverbomen en staan voor liefde, emotie, genezing, inspiratie. Er zijn honderden soorten wilgen waarvan er maar een paar bij ons in het wild voorkomen. De treurwilg hoort daar niet bij maar hij is natuurlijk wel een wilg. Het hout van de wilg wordt gebruikt voor genezing, het verwerven van kennis, het verzorgende en de vrouwelijke mysteriën. Plant je een wilg bij je huis, dan helpt die om gevaar af te weren, vooral gevaar door natuurrampen zoals overstromingen of regenstormen. Ze worden geplant voor algemene bescherming. Je ziet ze bijvoorbeeld vaak bij kerkhoven en dat is niet alleen omdat ze lijken te treuren met hun overhandende takken. Wilg werd gebruikt als medicijn: wilgenbast zit tjokvol salicine, de stof waar aspirine uit wordt gemaakt, en is dus een natuurlijk koortswerend middel. Van de soepele takken werden manden en bijenkorven gevlochten.
Het rijtje gaat verder met de Hagedoorn of Meidoorn (Hawthorn), die je herkent aan zijn felle rode vruchten en die soms met argwaan werd bekeken omdat hij in verband wordt gebracht met Faerie, de wereld van de Elfen. Er wordt gezegd dat een Hagedoorn elfen aantrekt als hij samen staat met Es en Eik. Hij wordt gelinkt aan Beltain en wordt ook Meidoorn genoemd omdat hij dan in bloei staat. De boom heeft gemene doorns – hij hoort niet voor niets bij de rozenfamilie – en wordt gebruikt voor zuivering, bescherming en afweer van alle negativiteit. Als je een doorn van de Hagedoorn in een rood lint bindt, kan je dat gebruiken als een beschermend amulet. In vroeger dagen, toen kindersterfte nog normaal was, werd wel eens een bundel Hagedoorntakken onder een babywiegje gelegd om slechte invloeden af te weren. Hagedoorn wordt ook gebruikt voor magie rond mannelijke energie, proffesionele beslissingen en contacten.
Vervolgens komt de Hazelaar (hazel), de boom van wijsheid. Denk aan de eekhoorn die Ygdrassil op en neer rent om overal informatie door te geven. Volgens de Kelten stonden er negen hazelaars gebogen over de bron van wijsheid. Ze brachten hem dan ook in verband met heilige bronnen en magische poelen waarin de zalm van kennis huist, één van de heilige dieren uit de Keltische mythologie. De maand augustus is zijn maand op de keltische bomenkalender, een goede maand dus omte werken rond wijsheid en kennis, te wichelen of te divineren of voor profetische dromen. Hazelaars werden vaak aangeplant omdat ze zo nuttig waren. Niet alleen werden de noten geoogst, van zijn takken werden manden gevlochten en de bladeren werden aan het vee gegeven omdat men er van overtuigd was dat de koeien daardoor meer melk gaven. Wandelstokken werden ook van hazelaar gesneden.
De Appel staat voor vruchtbaarheid en liefde. In oude tijden werden appelbloesems niet voor niets gebruikt om de slaapkamer mee te decoreren. Maar niet alleen de bloesems, ook de appels zelf stonden voor liefde en geborgenheid. Doordat appels bewaard konden worden in de winter, zag men er de liefde in die na lange tijd overblijft als de passie al is gaan liggen Appels staan echter ook voor transformatie. Denk aan Sneeuwwitje die van de appel at waarna haar wereld volledig kantelde! De druiden dachten dat het eten van een appel genoeg kon zijn om naar de anderwereld te reizen. En wat te denken over de invloed die gefermenteerd appelsap – cider – op de geest kon hebben Appels worden gebruikt in magisch werk rond transformatie, verandering, het nemen van beslissingen. Het al wel geen toeval zijn dat mijn eerste tien jaar in de craft gepaard gingen met een berg aan appels die me door zowat iedereen in de anderwereld werden aangeboden, tot ik overstag ging en mijn toewijding aanvroeg. :-)
De Druivelaar of Wijnrank (Grapes of Vines) is de tiende boom uit de Keltische bomenkalender. Zijn periode is die van september en dat is geen toeval want dan worden de druiven normaal gezien geoogst. Druiven worden in verband gebracht met vruchtbaarheid, gezondheid en welvaart. Als je droomt van druiven of wijnranken, dan betekent dat dat je een voorspoedige tijd tegemoet gaat. Zijn de bladeren van de wijnranken groen, dan zal dat zelfs zeer binnenkort zijn! De druiven zelf staan voor vruchtbaarheid. Er werden bijvoorbeeld druiven geschilderd op de muren rond een tuin als een symbool om de vruchtbaarheid van de tuin te verhogen. Druiven en rozijnen werden ook gegeten om de vruchtbaarheid te verhogen of om mentale kracht te verhogen. Wijn is een van de favoriete offers voor de goden, niet alleen voor Dionisos of Bacchus. Er was zelfs een speciaal oogstfeest om de goden te bedanken voor de eerste druivenoogst. Dat feest was opgedragen inderdaad opgedragen aan Dionosos/Bacchus maar ook aan Venus en aan Minerva. De bladeren van de druivelaar bestaan uit vijf aparte blaadjes en die link naar de godin verklaart meteen waarom de boom als heilig wordt beschouwd. Druiven staan dus voor plezier, vitaliteit en overvloed en worden gebruikt in magisch werk rond welvaart, overvloed, kracht en vruchtbaarheid, zowel in huis en tuin als mentaal. Ze worden ook gebruikt als bescherming tegen ongeluk, bijvoorbeeld in mojo-bags om kwade invloeden tegen te houden.
De Den of Spar (Fir) blijft groen in de winter en symboliseert onsterfelijkheid en eeuwigheid. Daardoor staat hij ook voor inzicht in de toekomst, een heldere blik op wat gaat komen, op blijven doorgaan. Meestal torent hij hoog boven alles uit, dat helpt ook. Denneappels worden bij ons niet voor niets ook wel eens mastentoppen genoemd. Er zijn verschillende soorten sparren die niet allemaal inheems zijn, maar dat mag de pret niet drukken.
Hij wordt ook gebruikt voor bescherming. De naalden van de zilverspar werden verbrand bij de geboorte van een nieuwe baby om de mama en haar kindje te zegenen en te beschermen.
Els (alder, niet te verwarren met elder of vlier) wordt gebruikt voor het nemen van spirituele beslissingen, prophecy en divinatie, en voor het in contact komen met je eigen intuitie en innerlijke zelf. De boom staat symbool voor de evoluerende en transformerende geest. Bloemen en takken van de es worden gebruikt als talismans in elfenmagie. Vroeger werden er fluitjes gemaakt uit de scheuten van de els, om de luchtspirits op te roepen. Het is nog altijd het beste hout fluiten uit et maken.
De Es (ash) is vooral gekend van Yggdrasil, al zijn wetenschappers het niet eens of de wereldboom überhaupt wel een es was (misschien was hij wel een Taxus, afhankelijk van de vertaling). De es wordt in verband gebracht met kennis en divinatie. Odin hing negen dagen aan Yggdrassil en kreeg er inzicht in de runen (toegegeven, dat had meer te maken met de bron van Urd aan de voet van de wereldboom dan met de wereldboom zelf :-)). De boom zou de heilige boom van Lugh zijn, de keltische lichtgod. Door zijn band met het goddelijke en met kennis wordt de Es gebruikt voor alle soorten van magisch werk. Van zijn hout worden magische tools gemaakt zoals een magische staf, een bezem of toverstok.
Hulst (holly) is de winterboom bij uitstek. Gedurende de wintermaanden is de Hulstkoning de baas. De eeuwige strijd tussen de Hulstkoning (de winterkoning die regeert tijdens de periode dat alles verdort en dood gaat) en de Eikkoning (de zomerkoning die regeert in de periode dat alles groeit en bloeit) staat voor het wisselen van de seizoenen en het draaien van het jaarwiel. Uit het hout van de hulst werden wapens gemaakt. Hulst wordt gebruikt in beschermende magie. Draag een stukje hulst als een talisman of hang een tak hulst in je huis ter bescherming van je familie en voor geluk. Vroeger werd een hulsthaag gezet om slechte spirits en kwade invloeden buiten te houden. Daar zullen de scherpe stekels aan de bladeren van de hulst wel niet vreemd aan zijn :-) Je kan ook beschermend hulstwater maken door de nacht van de volle maan hulstbladeren te laten trekken in water.
De enige boom die niet in het vuur mag, is de Vlier (Elder) omdat hij de boom van de Godin is. Volgens de Noorse mythologie woont de godin Freya in een vlierboom :-) Als je op midzomer onder een vlier gaat staan, dan kan je de “little people” zien, zo zegt de overlevering. In de middeleeuwen werd het gevaarlijk geacht om onder een vloier te slapen omdat het heksen aantrok. Het was dus ook niet wijs om er eentje om te hakken ... De takken van de vlier zijn gemakkelijk uit te hollen om fluitjes van te maken en daarmee kan je muziek maken die even magisch is als wat je met je toverstok doet. Met een toverstok of staf van vlier kan je slechte spirits of thoughtforms verdrijven. Van de bloesems en de bessen kan lekkere siroop en wijn gemaakt worden, maar de vlier is voor de rest giftig.
Bronnen:
- http://paganwiccan.about.com/od/spellworkfolkmagic/tp/The-Nine-Sacred-Woods-Of-The-Bonfire.htm
- https://wicca.com/celtic/wicca/rede.htm
- http://www.ancient-wisdom.com/treelore.htm
- https://celticawitch.wordpress.com/tag/ogham/
Reacties