Ostara (Pagan Partake)

Het was alweer een tijdje geleden dat ik nog naar een Pagan Partake bijeenkomst was geweest, en ik twijfelde tot ik de Antwerpse ring op reed, maar uiteindelijk was ik toch blij dat ik uit mijn kot gekoemn was. Sinds we in de aanloop naar PaGE2016 hebben beslist om de Hagazussa en Amma Devi bijeenkomsten gezamenlijk te houden, heb ik het gevoel dat we elkaar te weinig zien. De Pagan Partake van vanavond was het perfecte antwoord op mijn spirituele honger en frustratie :-)

Omdat we maar een paar dagen voor Ostara zijn, had Tamarisk een klein Ostara-ritueeltje in elkaar gestoken. Het was maar iets heel simpels, zei ze, maar soms moet het niet meer zijn. Nadat we de cirkel hadden getrokken - het enige formele aan de hele avond :-) - kozen we allemaal een hardgekookt eitje. Daar moesten we elk een wens op schrijven, geen volzinnen maar samengebald in één (of een paar) krachtige woorden. Daarna mochten we he ei in kwestie in een schaal leggen die daarvoor klaar stond.


Mijn eitje kreeg "humor" en "gelach" mee als wens. Achteraf haalde ik het weer uit de mand om er nog wat extra Fehu-runen aan toe te voegen. Fehu staat voor rijkdom en macht. Indertijd werd iemands status bepaald door de omvang van zijn veestapel, vandaar dat het woord voor vee meteen ook staat voor welstand. Een beetje meer financiële slagkracht kon iedereen van ons wel hebben... De mand werd afgedekt met een doek en weggezet in het midden van de cirkel, bij de kleine chocolade paaseitjes die in groten getale naar me lagen te lonken en waar ik niet aan kon weerstaan :-).

Tamarisk leidde ons in een visualisatie die jammer genoeg werd onderbroken door het geblaf van de hondjes toen een late bezoeker binnenkwam. Misschien dat ik ze later nog wel eens zelf wilde doen, dus achteraf vroeg ik aan Tamarisk om de tekst. Ook de mooie tekst die Maeve voordroeg wilde ik nog wel eens op mijn gemak herlezen.

En dan was het tijd om een eitje te kiezen! Nadat Tamarisk en Gwydion de eieren hadden gezegend, kozen we er elk om de beurt eentje uit, zonder te kijken natuurlijk. Het ei dat voor ons bedoeld was, zou vanzelf wel naar ons toekomen. Op mijn eitje stonden behalve een labyrinth en een pentagram GROEIKRACHT, GELUK en LOVE.


Nadat we allemaal hadden verteld wat we hadden getrokken, tikte ik het eitje zonder aarzelen kapot en stak het in mijn mond. Zo'n eitje kan er altijd bij, daar heb ik geen zout voor nodig.

Eén eitje bleef over, voor de godin Eostre. Gwydion, Axl en ikzelf gingen naar buiten voor de libation, de offergave. Bij ons gaat dat er nogal onceremonieel aan toe, maar bij Coven Ni D'Jenatche wordt dit altijd gedaan door een man en een vrouw tesamen. De vrouw geeft de offergave terug aan de aarde door die te begraven of uit te strooien terwijl ze zegt "Wat komt van de aarde gaat terug van de aarde" (maar dan in het oud Engels, want volgens Gwydion klinkt dat veel cooler :-)) en de man zijn hand op de schouder van de vrouw legt. HIj moet haar aanraken want ze moeten dit samen doen, man en vrouw, in balans. Bij Arcadia is dat zowiezo niet aan de orde want in onze covens zitten momenteel geen mannen.

We babbelden nog een tijdje voort over vanalles en nog wat, vielen aan op de chocolade-eitjes en vertrokken zoals gewoonlijk allemaal weer veel te laat naar huis. :-)

---
Ostara Pagan Partake 18/03/2016

Wij zijn zeer verheugd om jullie allen hartelijk welkom te mogen heten op de viering van één van onze acht jaarfeesten, namelijk: Ostara, ook wel de Lente Equinox genaamd. Op dit moment van het jaar vieren we de terugkeer van het licht en van de vruchtbaarheid: de levensenergie. En het is tevens de tijd om het oude weg te doen en om nieuwe dingen te beginnen, dus de ideale tijd om ons huis eens op te ruimen, en nu eindelijk dat nieuwe kapsel of die nieuwe hobby te nemen ...
Het is een vreugdevolle tijd!
Het is de tijd wanneer het leven uit de aarde terug naar boven komt en de winter achtergelaten wordt. Vanaf vandaag zal het licht steeds in kracht toenemen.
De lente is een periode van hoop, vernieuwing en verlangen naar de zomer, naar de bloei van datgene wat nu in werking wordt gezet.
Het ei staat symbool voor vruchtbaarheid en wedergeboorte, en vandaag versieren we onze eieren zodat ze ons geluk en voorspoed brengen.

Wicca's, heksen en andere paganisten bannen in deze tijd oude gevoelens, verdriet en pijn uit. Zij vergeven elkaar en beginnen met nieuwe moed en met een schone lei.
Dit is de tijd om een nieuwe start te maken, en om onszelf terug in balans te brengen.

Mogen onze harten zich openen met de Lente.
Mogen onze harten zich vullen met nieuwe en frisse energie!
Blessed Be! Wees allen gezegend! En wees welkom!


Trekken van cirkel terwijl we zingen:

"Lady spin your cirvle bright,
weave your Web of Dark and Light,
Earth, Air, Fire and Water,
bind us as one."

HP zegt eerste zin: "Eostre, Ostara" wordt door de HP gezegd.

Eostre, Ostara, (HP)
Ontluikende gloed, (HPS)
Eostre, Ostara,
Daadkracht en moed.
Eostre, Ostara,
Jij schijnt in mijn hart.
Eostre, Ostara,
Jij straalt in mijn wezen.
Eostre, Ostara,
Wij wachten met smart,
Eostre, Ostara,
Tot de Zon is verrezen.
Eostre, Ostara,
Feest van groei.
Eostre, Ostara,
Mijn hart staat in bloei.
Eostre, Ostara,
Dank voor jouw schoonheid.
Eostre, Ostara,
Dank voor jouw pracht.
Eostre, Ostara,
Ik schenk je mijn reinheid,
Eostre, Ostara,
Mijn liefde en mijn kracht.
Eostre, Ostara,
Aanschouw haar gezicht.
Eostre, Ostara,
Begin van het licht.
Eostre, Ostara!!!

Maeve:
Door ‘t opkomend lentegroen lopen zij
De jonge Godin met haar bloemengezicht
De Groene Man met zijn hertengezicht
Ieder volgend, een eigen weg
Waar zij haar stappen neerzet
Bloeien de bloemen op, schoon en pril
Waar hij zijn stappen neerzet
Genieten de dieren en bomen van zijn zorg
Diep in het hart van onze lieve oude aarde
Is een vreugde over een lang verwachte lente
En op de buik van onze groene aarde
Een ontwaken van nieuw leven
Jong, vertederend en een hunkering naar liefde
Teder verzorgt door hun lieve moeders
Of de Bloemenbruid en haar Groene Man
Zij toveren om een koude dorre aarde
In ’n intens feest van leven
Nieuw leven, gekoesterd door een lentezon
Een voortzetting op ’t voorgeslacht
Door ’t pril aanwezige lentegroen lopen zij
De Jonge Godin met haar bloemengezicht
De Groene Man met zijn hertengezicht


Meditatie (Tamarisk)

Neem een beeld in je gedachten dat voor jou de winter symboliseert, bijvoorbeeld een sneeuwvlokje. Visualiseer hoe dit symbool door Ostara transformeert. In het geval van een sneeuwvlokje wordt zij van een koude geïsoleerde vlok, door toedoen van Ostara, getransformeerd naar leven gevend water om de bloemen en al het leven te voeden. De harde aarde wordt door het passeren van de Ostara kracht een productieve overvloedige vruchtbare grond, levend, en waar nieuw leven weer in mogelijk is.
Visualiseer nu die delen van jezelf die misschien bevroren en onbeweeglijk zijn. Zijn deze delen klaar om te ontwaken? Ben je er klaar voor om de vele giften van Ostara te aanvaarden en te ervaren? Zie voor jezelf hoe deze delen zullen worden wanneer zij door de energie en de magie van Ostara gegaan zijn. Visualiseer jezelf geheel vernieuwd door de opbouwende krachten van Ostara. Stel jezelf voor dat je diepste verlangens worden getransformeerd door de overvloedige levenskracht die jou op dit moment omgeeft. Verwelkom alle inzichten van Ostara en durf jezelf te laten transformeren en de nieuwe zegeningen te laten oogsten. Visualiseer dat jouw grootste uitdagingen worden getransformeerd naar geschenken. Zelfs een verlies, een ongeluk, een beperking, bevat onverwachte nieuwe giften. Nieuwe vaardigheden en bewustzijn groeit daar waar iets verloren is gegaan. Welke geschenken kan de magie van Ostara brengen in jouw uitdagingen?

Eostra,
Vrouwe van het Ochtendgloren,
Vrouwe van de Dageraad,
Laat de wind voorzichtig waaien over het prille lenteleven.
Laat de zon mild zijn, warmte schenken aan de bloesem, bloem en knop.
Laat de regen zachtjes vallen op het verse voorjaarsgroen.
Eostra,
Laat de eieren rollen,
Laat de hazen dollen,
Laat de hoofden tollen,
Van liefde en geluk.

Eostra,
Laat het lente zijn!


Eieren kiezen

HPS en HP vouwen hun handen boven de eieren en zeggen:

Ei van de lente, ei van het leven,
Van nieuw begin, van nieuwe hoop,
Breng ons wat wij begeren,
Vervul onze wens, en haal ons uit de nood!

Ei in mandje met pluimen en we kiezen allemaal een eitje, we staan even stil bij de boodschap.


Ontbinden cirkel:

May the circle be open but unbroken,
May the peace of the Goddess be forever in your heart.
Merry meet and merry part,
And merry meet again.














Reacties

Populaire posts van deze blog

Zuiverende eitjes: egg cleansing

De heksenrunen

De numerologie van je heksennaam