Coven Cuisine : Lente in je bord
Het zegt wat over de frivoliteiten van ons klimaat tegenwoordig dat in mijn biogroentenpakket van deze week postelein zat. Het is immers nauwelijks februari en postelein is eigenlijk een typische zomergroente.
Dit tere, éénjarig plantje kan normaal gezien vanaf mei worden geteeld en is heel de zomer beschikbaar. Hij laat zich trouwens ook gemakkelijk kweken: al na 3 tot 6 weken kan je al oogsten en als je de steeltjes niet te ver afknipt, groeit hij bovendien snel terug aan zodat je kan blijven oogsten.
Dit tere, éénjarig plantje kan normaal gezien vanaf mei worden geteeld en is heel de zomer beschikbaar. Hij laat zich trouwens ook gemakkelijk kweken: al na 3 tot 6 weken kan je al oogsten en als je de steeltjes niet te ver afknipt, groeit hij bovendien snel terug aan zodat je kan blijven oogsten.
Hij hoort bij de “vergeten” groenten waar tegenwoordig opnieuw belangstelling voor is. Postelein is bovendien ècht een oude groente! Het plantje was al gekend bij de Grieken en de Romeinen. De Grieken gebruikten het als een populair medicijn tegen ontstekingen van de urinewegen en verstopping. Het is bovendien koortsverlagen. De Romeinse wetenschapper Plinius de Oudere raadde in zijn Naturalis Historia aan om postelein als amulet te dragen als bescherming tegen demonen en ander kwaadaardig gebroed.
Met zijn friszurige smaak past hij perfect in zomerse salades, maar je kan hem ook koken. Dan kan hij bijvoorbeeld spinazie vervangen. Net als spinazie eet je hem best wel niet te dikwijls achter elkaar, want beide planten hebben gemeen dat ze tjokvol oxaalzuren zitten die calcium aan ons lichaam onttrekken en dat is geen goede zaak ...
Ik maakte van mijn onverwachte posteleintraktatie een heerlijke soep. Door pastasterretjes toe te voegen, zag mijn bord er bovendien uit als een kleine frisse lentetuin. Laat de winter nu maar wegblijven!
Nodig voor 3 l soep:
- 1 ajuin
- 1 sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- 2 kruimige aardappelen
- 1 bussel postelein (165g)
- 3 l water
- 6 bouillonblokjes kip
- 50 ml room
- 100 g pastabloemetjes of -sterretjes
- Thijm
- Peper en zout
- Bakboter
Snipper de ajuin, de sjalot en de knoflook fijn. Schel de aardappelen en snij ze in blokjes. Was de postelein.
Laat de ajuin, de sjalot en de knoflook samen met een snuif thijm glazig bakken in wat bakboter. Laat de aardappelblokjes even meebakken. Voeg dan de postelein toe aan de pot.
Voeg het water toe, samen met de bouillonblokjes en een flinke snuif peper. Laat 20 minuten koken.
Mix de soep met een soepmixer daaarna tot een gladde soep. Voeg dan de room toe en meng goed.
Voeg de pastasterretjes toe en laat nog 10 minuutjes zachtjes koken. De witte pastasterretjes in de groene soep lijken wel madeliefjes als je ze in je lepel ziet!
Smakelijk!
Reacties